• شنبه 23 آذر 1398
  • 10:38

«مُطبَق‎خونه دِسفیلی» با موضوع غذاهای سنتی مردم دزفول منتشر شد

«مُطبَق‎خونه دِسفیلی» با موضوع غذاهای سنتی مردم دزفول منتشر شد

کتاب «مُطبَقخونه دِسفیلی» نوشته سپیده زمانی‎راد و مریم دوائی‎فر در نشر دارالمؤمنین چاپ و منتشر شد.

به گزارش میراث آریا به نقل از روابط عمومی اداره‎‎کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، سپیده زمانی‎راد یکی از نویسندگان این اثر در مورد این کتاب توضیح می‎دهد: «از قدیم‎الایام در هر شهر و آبادی، آیین‌ها و آداب و رسوم فراوانی رایج بوده و در واقع این آیین‎های کهن، نمادی از هویت فرهنگی هر جامعه محسوب می‎شده است و در این میان، غذا نیز به عنوان یکی از جذاب‎ترین نمادهای فرهنگی هر منطقه محسوب می‎شود.»

او ادامه داد: «مردمان هر منطقه و دیاری در ایام و مناسبت‎های خاص، غذاها و شیرینی‎های خاصی را طبخ و آماده می‎کردند که مردمان دزفول نیز از این قاعده مستثنی نبودند. به گونه‎ای دیگر، غذا در هر منطقه براساس عوامل متعدد محیطی نظیر اقلیم، خواص درمانی، اعیاد و مناسبت‎های خاص، وضع مالی خانواده، طبع و مزاج افراد و... تهیه می‎شد؛ به عنوان مثال آبگوشت بِنگِشت غذای لذیذ و خوشمزه‎ای است که به دلیل خاصیت گرم مزاجی این غذا، طبخ آن در فصل سرما صورت می‎گرفت.»

این نویسنده افزود: «از جمله غذاهایی که در مناسبت‎های خاص تهیه می‎شوند می‎توان به نون چربی اشاره کرد که میزبان برای ناهار روز عروسی با نون چربی به همراه لوبیای سحری از مهمانان خود پذیرایی می‎کردند و یا این‎که در آخرین پنجشنبه هر سال (عید مرده‎ها) با تهیه حلواهایی چون حلواگردو و پخت کلوچه سنتی یاد و خاطره اموات و درگذشتگان را گرامی دارند، البته قابل ذکر است تهیه و پخت کلوچه سنتی باتوجه به مناسبت‎های مختلف دارای اشکال متفاوتی بوده است.»

وی با بیان این‎که غذا نشأت گرفته از ذائقه، مواد اولیه موجود در منطقه، نحوه زندگی، عقاید و باورهای فرهنگی و دینی یک منطقه می‎باشد گفت: «بنابراین با گردآوری، شناسایی و معرفی غذاهای سنتی و شیرینی‎های سنتی شهر دزفول سعی کردیم بتوانیم از سویی با گردآوری مطالب ارزنده در راستای غذاهای سنتی دزفول گامی مؤثر در راستای حفظ و نگهداری میراث معنوی و ماندگار کهن‎شهر دزفول برداریم و این گنجینه با ارزش را به نسل‎های بعد انتقال دهیم.»

زمانی‎راد با اشاره به این‎که کتاب حاضر چهار فصل شامل معرفی غذاهای سنتی دزفول، شیرینی‎های سنتی دزفول، غذاهای ایرانی در دزفول، طبایع و مزاج‎ها را دارا است اضافه کرد: «نشر دارالمؤمنین کتاب "مُطبَق‎خونه دِسفیلی" را در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 85 هزار تومان روانه بازار کتاب کرده است.»

از سپیده‎زمانی‎راد پیش از این کتابی تحت عنوان «کهن‎پیشه‎های سرزمین خوز» نیز در حوزه شناخت میراث فرهنگی و صنایع دستی خوزستان و همچنین شناخت پوشش محلی مردم استان با اشارات مردم‎شناسی این سرزمین به چاپ رسیده است.

برچسب ها : خوزستان, کتاب, دزفول, غذا
مهدی ارجمند امتیاز به خبر :