• جمعه 20 تیر 1399
  • 17:29

شیوه‌‏های رنگرزی سنتی خامه قالی مستندنگاری شد

شیوه‌‏های رنگرزی سنتی خامه قالی مستندنگاری شد

شیوه‌های رنگرزی سنتی خامه قالی با استفاده از مواد رنگزای طبیعی در گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری موردمطالعه و مستندنگاری قرار گرفت.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، سیدعبدالمجید شریف‌زاده رئیس گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه امروز چهارشنبه 31 اردیبهشت 99 با اعلام این خبر گفت: «این پژوهش توسط سروناز قانعان کارشناس پژوهشی گروه هنرهای سنتی انجام شده است.»

او افزود: «در این پژوهش با توجه به اهمیت استفاده از رنگ‌زاهای طبیعی در رشته‌های مختلف هنرهای سنتی به‌ویژه قالی‌بافی، قرمزدانه به‌عنوان مهم‌ترین ماده رنگزای طبیعی با منشأ حیوانی که از گذشته‌های بسیار دور در ایران کاربرد داشته موردبررسی و مطالعه قرار گرفت.»

شریف‌زاده تصریح کرد: «ازآنجا که مواد رنگزای موجود در قرمزدانه پلی ژنتیک هستند، بنابراین با استفاده از دندانه‌های مختلف می‌توان طیف وسیعی از انواع صورتی، قرمز، زرشکی، بنفش و... را از آن به دست آورد.»

او در خصوص مراحل انجام این پژوهش گفت: «با مطالعه میدانی در مناطقی نظیر کرمان، شهرکرد، کرج، کاشان و یزد، کارگاه‌های رنگرزی سنتی این مراکز شناسایی و روش‌های رنگرزی با استفاده از قرمزدانه ثبت شده است.»

رئیس گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه اظهار کرد: «با توجه به مطالعاتی که قبلا انجام شده، روش‌های رنگرزی رایج با استفاده از این ماده رنگزا در استان‌هایی نظیر اصفهان، کردستان، همدان، زنجان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، مرکزی، آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل و ... نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.»

 او با ابراز تأسف از اینکه امروزه تعداد کارگاه‌هایی که در سطح کشور تنها از مواد رنگزای طبیعی برای رنگرزی استفاده می‌کنند روزبه روز کاهش پیدا می‌کند، گفت: «از طرف دیگر با توجه به اینکه قرمزدانه در داخل کشور تولید نمی‌شود، به علت قیمت بالای ارز، استفاده از این ماده رنگی ارزشمند در کارگاه‌های رنگرزی سنتی نیز بسیار کم شده است.»

شریف‌زاده افزود: «مشاهدات حاکی از تنوع بسیار زیاد روش‌های رنگرزی با قرمزدانه در مناطق مختلف کشور است که در این پژوهش به بررسی هر یک پرداخته شده است.»

مرضیه امیری امتیاز به خبر :