در اين مدت، ثبت دو اثر تاريخي -فرهنگي ايران در فهرست حافظه جهاني، پبشنهاد پيوستن ايران به کنوانسيون حمايت و ترويج تنوع بيان‌هاي فرهنگي، استقبال ارمني‌ها از نمايش آثار ايراني در موزه ارمنستان، همچنين ديدار قائم مقام رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري از رامهرمز و معرفي شهر سمنان، در راس اخبار مهم ميراث‌فرهنگي قرار داشت.


ثبت دو اثر تاريخي- فرهنگي ايران در حافظه جهاني

بالاخره پس از دو سال تلاش کميته ملي حافظه جهاني و تکميل پرونده شاهنامه بايسنقري و وقف‌نامه ربع رشيدي، اين آثار در فهرست حافظه جهاني ثبت شد، اما متاسفأنه ثبت اين دو اثر تاريخي و فرهنگي که براي بسياري از کشورها و مسئولان فرهنگي اهميت دارد، دچار سکوتي خبري شد و بسياري از نشريات، حتي اشاره‌ کوچکي به ثبت اين آثار منحصر به فرد نکردند.

تاريخ ايران در ارمنستان

تاريخ و تمدن ايران زمين همواره زبانزد جهان و جهانيان بوده و هر بار که آثار اين مرز و بوم به خارج از مرزها مي‌رود استقبال بي‌شماري از آن مي‌شود.

اين‌بار تالار ايراني موزه ملي ارمنستان بهترين مکان است تا بار ديگر آثار غرور و تمدن و تاريخ خود را به رخ ديگران بکشد.

اين تالار با همکاري رايزني ايران و موزه ملي ارمنستان شکل گرفته تا شماري از آثار تاريخي ايران به صورت دائمي براي آن دسته از مردم ارمنستان که شيفته هنر اين سرزمين هستند به نمايش گذاشته شود.

بررسي پيوستن ايران به کنوانسيون\" تنوع بيان‌هاي فرهنگي \"پشت درهاي مجلس

هفته گذشته نخستين نشست کنفرانس کشورهاي عضو کنوانسيون حمايت و ترويج تنوع بيان‌هاي فرهنگي در مقر يونسکو در پاريس برگزارشد.

نکته قابل تأمل آن است که ايران باوجود تنوع فرهنگي بسيار زياد، نه در اين کنفرانس شرکت کرد و نه به عنوان کشوري که در اين زمينه ادعا دارد به اين کنوانسيون پيوسته است.

کنوانسيوني که هدفش تقويت پيوندهاي ميان فرهنگ و توسعه پايدار در سطح بين‌الملل است و قطعاً پيوستن ايران به اين کنوانسيون مي‌تواند هم در داخل و هم در خارج از مرزهاي ايران نتايج بسيار مثبتي براي حفظ هويت، ارزش‌ها و مفاهيم فرهنگي و قومي داشته باشد.

بنا بر اين گزارش، معاونت حقوقي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، به‌تازگي قرار است پيشنهاد پيوستن ايران به اين کنوانسيون را از سوي دولت به مجلس ارائه کند.

رامهرمز جهاني مي‌شود

اين خبر با سفر قائم‌مقام رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري به رامهرمز، که با هدف بازديد سايت تازه کشف شده، پس از گذشت دو ماه صورت گرفته بود، اعلام شد.

هنر بي‌نظير و ظرافت فوق‌العاده موجود در تزيين اشياي کشف شده ايلامي در رامهرمز، سبب تأکيد قائم‌مقام رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري بر معرفي اشيا در سطح بين‌المللي شد.

احداث موزه رامهرمز و حضور کارشناسان موزه ملي به منظور بررسي بيشتر اشيا، از ديگر اتفاقاتي بود که در پي سفر \"بقايي\" به رامهرمز قطعي شد.

عمليات لوله‌کشي سازمان آب و فاضلاب خوزستان در 9 ارديبهشت، به کشف گنجينه‌اي متعلق به 600 تا 700 سال پيش از ميلاد در ته باستاني جوبجي در روستايي به همين نام از توابع رامهرمز منجر شد که متأسفانه اين تپه هنگام حفاري‌هاي پيمانکار آب و فاضلاب بسيار آسيب ديد.

ردپاي شوراي شهر در بافت تاريخي يزد

انتشار خبر تهديد بافت تاريخي يزد، از سوي يکي از اعضاي شوراي شهر اين استان، همه دوستداران ميراث فرهنگي و مسئولان را دچار نگراني کرد؛ به‌گونه‌اي که بسياري از دوستداران ميراث فرهنگي يزد، در اعتراض به اين عضو شوراي شهر اقدام به انتشار بيانيه کردند.

اين تهديدها در حالي اتفاق افتاد که قرار است بافت تاريخي يزد، به‌عنوان منحصربه فردترين بافت تاريخي در فهرست ميراث جهاني ثبت شود.

آنچه عصبانيت دوستداران ميراث فرهنگي را بيشتر برانگيخته بود، پخش صحبت‌هاي اين عضو شوراي شهر يزد از شبکه تلويزيوني استاني بود.

اعتراض‌ها تنها به دوستداران ميراث فرهنگي ختم نشد و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري نيز به اين صحبت‌ها واکنش نشان داد و در پي اعتراض جمعي، شبکه تلويزيوني استاني به صورت شفاهي از دوستداران ميراث عذرخواهي کرد، اما هنوز شوراي شهر يزد اقدام مثبتي در جهت خنثي کردن صحبت‌هاي اين عضو خود نکرده است.

موزه‌اي براي شهرداري

بالاخره شهرداري نيز زمره سازمان‌هايي قرار گرفت که براي نمايش اسناد و آثار خود موزه تاسيس مي‌کند.

اين
موزه قرار است همزمان با يکصدمين سالگرد تاسيس بلديه راه‌اندازي شود.

موزه مذکور مي‌تواند محل مناسبي باشد تا شهروندان با تاريخ ، اسناد و عکس‌هاي 100 ساله شهرها و شهرداري‌ها بيشتر آشنا شوند.


چشم‌انتظاري باباجيلان براي کاوش

فصل اول کاوش گورستان باباجيلان در سال 85 براي نخستين بار بر اشياي به جاي مانده از حفاري‌هاي غير مجاز صورت گرفت.

گورستان باباجيلان در منطقه کوهستاني صعب العبوري در نورآباد واقع شده که در ساليان گذشته مورد کاوش هاي غير مجاز بسياري قرار گرفته است.

همچنين در عملياتي که نيروي انتظامي براي دستگيري اين افراد متجاوز انجام داد، نزديک به يک هزار بيل و کلنگ مصادره و ضبط شد، که اين امر نشان مي‌دهد اين گورستان چه از نظير تاريخي و چه از نقطه نظر ارزش ريالي اموال خفته در دل خاک، ارزشمند است.

اين موضوع پيگيري هرچه زودتر و بهتر سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري لرستان براي حفاظت از اين گورستان تاريخي را مي طلبد، که نتيجه آن صدور مجوز فصل دوم کاوش در اين گورستان تاريخي است.

شنيدن صداي داد پايگاه‌هاي ميراث فرهنگي

از ديگر رويدادهاي مهم هفته، مشکلات پايگاه هاي ميراث فرهنگي بود. اين پايگاه‌ها خواستار توجه هرچه بيشتر مسئولان ميراث فرهنگي شدند.

کمبود نيروي کارآمد و اعتبار براي برخي پايگاه‌ها اين سؤال را به‌وجود مي‌آورد که مگر نه اينکه پايگاه ها زير نظر مستقيم سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري قرار دارد و هدف آنها توجه بيشتر به مجموعه‌اي از آثار و محوطه هاي ميراثي است؟ اين موضوع سبب مي‌شود پايگاه‌ها نتوانند فعاليت‌هاي خود را به خوبي انجام دهند.

هفت شب، سمنان در سعدآباد

در هفته اي که گذشت، خبر معرفي ظرفيت هاي استان سمنان در کاخ موزه سعدآباد به گوش رسيد. انجمن مفاخر ملي ايران نيز سال 86 را سال \"معرفي استان سمنان\" ناميد که بسيار خوب است، اما استان‌هايي وجود دارند که با داشتن ظرفيت‌هايي نه کمتر از اين استان، اما ناشتاخته‌تر مي‌توانسته نام سال 86 را به خود اختصاص دهند.

ديدگاه نوين برترين‌هاي معاونت فرهنگي در سال 86

اعلام عمده فعاليت‌هاي معاونت فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در سال 86 را مي‌توان ازجمله اخبار مهم هفته‌ گذشته دانست.

اهميت اين خبر زماني دو چندان شد که معاون فرهنگي، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، پس از 3 ماه سکوت خبري را شکست و اولويت‌هاي کاري معاونت خود را در قالب 9 بند اعلام کرد.

براساس اين خبر: آموزش فراگير عمومي در ارتباط با ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، گسترش فعاليت‌‌هاي موزه‌اي، هيأت امنايي شدن موزه‌ها، ساماندهي اموال فرهنگي و تاريخي- هنري، ساماندهي چاپ و نشر، توجه ويژه به توليد آثار، حضور در هفته‌هاي فرهنگي، برگزاري رويدادهاي فرهنگي و ايجاد نمايشگاه توانمندي‌ها و ظرفيت‌هاي استان‌ها در شکل‌هاي ملي و استاني، عمده‌ترين فعاليت‌هاي معاونت فرهنگي در سال 86 اعلام شد.

تولدي ديگر در حوزه باستان شناسي

رئيس موزه ملي، از انتشار نخستين مجله تخصصي باستان‌شناسي و موزه‌اي، باهمکاري موزه ملي و جهاد دانشگاهي دانشگاه تهران خبر داد.

اين مجله نخستين مجله علمي- پژوهشي به ثبت رسيده ازسوي آموزش عالي خواهد بود که انتظار مي‌رود با انتشار آن علاقه‌مندان و پژوهشگران حوزه ميراث فرهنگي بتوانند با مراجعه به مقالات علمي چاپ شده در مجله، از اطلاعات آن بهره لازم را ببرند.

M/R









انتهای پیام/

کد خبر 1386040365