\"محمد کاظم خلدي‌نسب\"، سرپرست دفتر امور بين‌الملل سازمان‌هاي تخصصي در گفتگوي اختصاصي با ميراث آريا( CHTN)، ضمن بيان اين مطلب تصريح کرد: الکيوياديس پوپيس از يونان و عضو شوراي بين‌المللي ابنيه و مناظر (ايکوموس) قرار است براي بررسي وضعيت کليساهاي انتخاب‌شده براي ثبت جهاني از تاريخ10 تا 16 شهريور به ايران سفر کند.

وي افزود: نماينده ايکوموس در اين سفر ديدارهايي نيز با مقامات سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري خواهد داشت، ضمن آنکه گزارش تهيه‌شده را بايد به رئيس شوراي بين‌المللي ابنيه و مناظر ارائه دهد.

بنا بر اين گزارش، پرونده قره‌کليسا براي ثبت جهاني در سال 2008 از سوي يونسکو پذيرفته شده است.


مجموعه کليساها شامل کليساهاي طادئوس يا \"طاطائوس\" مشهور به \"قره کليسا\"، استپانوس(Stepanous) با دو کليساي دره شام و چوپان و \"زرزر\" (Zorzor) است.

عکسبرداري و تهيه نقشه از کليساها از اقدامات پاياني تکميل اين پرونده بوده که بنا به گفته شرلي آوديان مدير پايگاه‌هاي تاريخي کليساها اين اقدام ازسوي سازمان جغرافياي ارتش و شرکت مشاور دستور نوين انجام شده است.همچنين تاريخچه بنا، عکس‌هاي قديم و جديد، ارائه طرح‌هاي مديريتي و طرح‌هاي ساماندهي، امکانات گردشگري و... ازديگرمواردي بوده که براي تکميل پرونده انجام شده و به يونسکو ارسال مي‌شود.

\"قره کليسا\" واقع در روستايي با همين نام، از توابع سيه‌چشمه ماکو که در ميان ارامنه به تاده مقدس معروف است، در قرن‌هاي 4 تا 6 ميلادي بر روي آرامگاه طاطاوس مقدس بنا شده است، وي از حواريون مسيح بود که در سال 48 ميلادي به دليل تبليغ مسيحيت به شهادت رسيد.

\"طاطائوس\" و \"بارتلميوس\" دو تن از مبشرين حضرت مسيح، در سال 43 ميلادي، پس از گذر از شمال بين‌النهرين در شهر آرداز، مرکز پادشاهي ارامنه، بدون توجه به دستور پادشاه ارمنستان به تبليغ دين مسيح در نتيجه آن 3500 تن، ازجمله دختر پادشاه به اين دين مسيح روي مي‌آورند. پادشاه براي ممانعت از تبليغ اين دين فرمان قتل‌عام صادر مي‌کند و همه ارامنه، ازجمله دختر پادشاه، کشته شده و اجساد آنان در محل فعلي قره‌کليسا و حوالي آن دفن مي‌شود.

پس از گذشت 300 سال از اين واقعه بناي فعلي کليسا ازسوي مردم منطقه بر روي طادئوس ساخته شد. ارامنه کليساي طاطائوس را نخستين کليساي دنيا مي‌دانند که به دستور مبشرين و حواريون مسيح ساخته شد، زيرا شهادت را بزرگترين سعادت بشر مي‌داند.

اين کليسا، هر سال در اواخر تير و اوايل مرداد ميزبان بسياري از ارامنه جهان است که مراسم شهادت طادئوس مقدس را به جاي مي‌آورند.

کليساي \"سنت استپانوس\" يکي ديگر از مجموعه کليساهاي پيشنهاد شده براي ثبت در فهرست ميراث جهاني است. اين کليسا در 16 کيلومتري غرب جلفا، به فاصله 3 کيلومتري کرانه جنوبي ارس در روستاي دره شام قرار گرفته و از قديمي‌ترين کليساهاي جهان به‌شمار مي‌رود.

نام اين کليسا از \"استپانوس\" شهيد اول مسيحيت گرفته شده است.عده‌اي آن را از بناهاي اول مسيحيت مي‌دانند و برخي تاريخ بناي آن را به دوره صفويه نسبت مي‌دهند. سبک معماري اين کليسا آميزه‌اي از شيوه‌هاي معماري اورارتو، اشکاني، يوناني و رومي است که پس از به‌وجود آمدن بناهاي شگرف اچميادزين، طادئوس، آختامار و استپانوس به شيوه معماري ارمني شهرت يافت. در حريم اين کليسا دو کليساي چوپان و دره شام نيز قرار دارد.

کليساي \"زرزر\" در شرق روستاي بارون بخش چالدران واقع شده و تاريخ بناي آن به سال‌هاي 1314 تا 1315 ميلادي مي‌رسد که به همت \"ذکريا\" اسقف اعظم کليساي طاطائوس،‌ساخته شده است.

با احداث سد بارون و با هدف جلوگيري از تخريب و غرق شدن آن در آب‌هاي سد اين کليسا به‌عنوان يکي از افتخارات نظام جمهوري ‌اسلامي ايران در احترام به ديگر اديان، در سال 1367 خورشيدي، به‌محل ديگري به فاصله 600 متري در ارتفاع 110 متر و بر روي يک برآمدگي صخره‌اي انتقال يافت.

115/S/H




انتهای پیام/

کد خبر 1386041210