اما راهاندازي شوراي فني صنايعدستي در ايلام نيز خبري خنثي نبود که بتوان به آساني از آن چشم پوشيد، چراکه از اين به بعد تمام تصميمگيريهاي صنايعدستي و هنرهاي سنتي ايلام بانظر اين شورا نهايي خواهدشد.
خبر مهم ديگري که طي 7 روز گذشته اعلام شد، اين بود که عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز به صراحت اعلام کرد: جاي صنايعدستي در بازار صادرات ايران خالي است و با استفاده از تکنولوژي بايد اين هنر – صنعت را وارد بازار جهاني کنيم.ولي شنيدن اين خبر که 90 درصد گليم ورني توليدشده آذربايجانشرقي به کشورهاي خارجي صادرميشود مهر تأييدي بود بر توانايي صنايعدستي تا ثابت شود که اين حوزه نقش مهمي در ارزآوري کشور دارد.
افتتاح نمايشگاه سراسري کرمانشاه باهدف حفظ اصالت و بوميسازي رشتههاي صنايعدستي در تاريخ 25 تيرماه گام ديگري براي غنيسازي اوقاتفراغت، پيوند ميان مردم و هنرمندان و ايجاد ارتباط مستقيم ميان تجار و هنرمندان و صادرکنندگان کرمانشاهي بود که در منطقه طاق بستان اين استان صورتگرفت.
دراين ميان، رييس پژوهشکده هنرهاي سنتي سازمان نيز از بررسي يک برنامهريزي دقيق جهت تأسيس مرکز علمي خبرداد تا از اين پس اين مجموعه بهصورت تخصصي به هنرهاي سنتي ايران بپردازد. گام ديگري که \"شريفزاده\" در اينخصوص برداشت تدريس رشته فرش توسط استاد \"صباحي\" کارشناس بينالمللي اين هنر به علاقهمندان بود.
اختصاص \"ايران کد\" به توليدکنندگان فرشهاي دستباف خبر اساسي ديگري بود که در بازار داغ اخبار کپيبرداري نقوش فرشهاي ايران و فرشهاي توليدي کاشان چين منتشر شد. در اين خبر، مدير عامل مرکز ملي شمارهگذاري کالا و خدمات ايران، در جمع خبرنگاران از فرش به عنوان برترين محصول صادراتي پس از نفت کشور ياد کرد و گفت از اين به بعد شناسنامهدار شدن اين توليدات ارزشمند، موجب خواهد شد که اين دستبافته اصيل به جايگاه نسبي خود در بازار دنيا دستپيداکند.
اخبار همچنان ادامه دارد....
اجرايي شدن معافيت از پرداخت حق بيمه سهم کارفرما تا ميزان 5 نفر کارگر
سرانجام پس از گذشت 24 سال، تمام کارفرمايان کارگاههاي توليد صنايعدستي که تا 5 نفر کارگر دارند، از پرداخت بيمه معاف شدند.
اين خبر باورنکردني بود که سرانجام پس از گذشت سالهاي دراز بالاخره به ثمر نشست. اقدام مذکور با همکاري وزارت رفاه و تأمين اجتماعي، سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري و معاونت صنايعدستي و هنرهاي سنتي انجام شد تا از اين پس کارگاههاي کوچک صنفي صنايعدستي نيز مورد حمايت قراربگيرند.
اين رخداد از آنجا براي هنرمندان اهميت پيدا کرد که سالها پيش، باوجوديکه دستورالعمل صادرشده از سال 62 تمامي کارگاههاي صنايعدستي را دربرميگرفت، اما جز 6 رشته قلمزني، منبت، خاتم، مينا، کاشي و معرق که در عنوان کارگاههاي صنايع دستي فهرست شدهبودند، ساير رشتههاي صنايعدستي از اين امتياز بيبهره ماندند و همين تبعيض موجب اعتراض شديد هنرمندان ساير رشتههاي صنايعدستي سراسر کشور شد.
اجرايي شدن مصوبه مذکور طي يک ماه اخير با همکاري جدي کميسيون اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي هيأت دولت صورتگرفت تا اين معافيت که سالهاست مورد درخواست تمام کارگاههاي صنايعدستي کشور است، از اين به بعد براي کارگاههاي تمام رشتههاي صنايعدستي قابل اجرا باشد.
جاي خالي صنايعدستي ايران در بازارهاي بينالمللي
جاي صنايعدستي در بازار صادرات ايران خالي است و ورود اين هنر – صنعت از طريق تکنولوژي به بازارهاي جهاني يک ضرورت است.
اين جمله \"علي آقا محمدي\" عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام به دستاندرکاران صنايعدستي بود تا عرضه توليدات اين حوزه به شيوهاي مطلوب مورد استفاده قرارگيرد.
اين مقام مسئول، تعداد افرادي که در زمينه فروش صنايعدستي سرمايهگذاري ميکنند را بسيار اندک دانست و همين مسأله را اصليترين دليل محدوديت دسترسي مردم به هنرهاي سنتي و صنايعدستي برآوردکرد.
\"آقامحمدي\" ايجاد بازارهاي اينترنتي و معرفي رشتههاي صنايعدستي در سايتها بدون اينکه هزينه نقل و انتقال را بر فروشنده تحميل کند را عامل بسيار مؤثري براي ارتقاء فروش توليدات اين حوزه برآوردکرد
عضو مجمع ن
يز به خوبي دريافته که ما از سلايق مردم کشور و جهانيان مطلع نيستيم، چنانکه در بخشي از سخنانش تاکيد کردهبود: با يک برنامهريزي اصولي بايد اين نظرات را دستهبندي و براساس آن فعاليت کرد، زيرا بسياري از توليدات صنايعدستي استانها تنها در همان استان شناخته شده است، درحاليکه اين محصولات را تمام جهانيان بايد بشناسند.
تشکيل نخستين فني صنايعدستي ايلام براي جلوگيري از پراکندهکاري
تشکيل نخستين شوراي فني صنايعدستي ايلام، خبر اميدوارکنندهاي بود که \"مسعود اسکندري\" معاون صنايعدستي ايلام به ميراثآريا داد تا عملکرد معاونت اين استان را بيش از پيش برجسته کند.
قراراست تصميمگيريهاي جديد در حوزه صنايعدستي ايلام، از اين پس زير نظر شوراي مذکور انجام شود و جنبه عملياتي به خود بگيرد.
اين شورا در نخستين جلسه خود راهاندازي اداره بازاريابي و بازرگاني صنايعدستي را در دستور کار خود قرارداد و چگونگي ارايه تسهيلات به هنرمندان را نيز مربوط به تأييد مجموعه مذکور دانست.
چگونگي برپايي نمايشگاههاي داخلي و سراسري و حضور هنرمندان در آنها، شيوه آموزش، تعيين منطقه جغرافيايي و طرحکارگاههاي آموزشي نيز از جمله مواردي بود که قرار است با صلاحديد اين شوراي ايلامي به تصويب برسد.
رئيس سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري ايلام، معاون و کارشناسان صنايعدستي استان، اعضاي اين شورا را تشکيل ميدهند.
صادرات 90 درصدي گليم ورني آذربايجان
مسئولان صنايعدستي آذربايجان بر اين باورند که تنها 10 درصد گليم ورني توليد شده اين منطقه به مصرف مردم داخل از کشور ميرسد و بقيه اين توليدات به کشورهاي مختلف اروپايي و آسيايي ديگر صادر ميشود.
\"خداوردي کريمينژاد\" معاون صنايعدستي آذربايجان شرقي، با وجودي که اهر، کديور و تبريز را بهعنوان عمدهترين مراکز توليد ورني کشور معرفي ميکند اما دربخشي از سخنانش با تأسف اعلام ميکند که بيشتر مشکلات تهيه مواد اوليه در استان در زمينه بافتههاي داري است.
توليدات عمده ورني اين منطقه از سال 1362 آغاز شده است و همين امر موجب شده تا مواد اوليه بسياري از طريق تاجران و صادرکنندگان به اين کارگاههاي توليدي تزريق شود و مورد توجه بازارجهاني نيز قرار گيرد.
آموزش صنايعدستي بومي در دانشگاههاي کشور
آموزش صنايعدستي بومي در دانشگاههاي هر منطقه از اولويتهاي صنايعدستي شد، چنانکه قراراست ۱۵رشته صنايعدستي در سطح دانشگاههاي کشور تدريس شود.
\"حسين هاتفي فارمد\" 26 تيرماه همزمان با افتتاح نمايشگاه سراسري صنايعدستي کرمانشاه طي سخنراني اعلامکرد: هماکنون ۲۵۵رشته صنايعدستي در کشور فعال است که بيشتر مردم با تعداد اندکي از آنها آشنا هستند.
معاون صنايعدستي و هنرهاي سنتي کشور صادرات صنايعدستي به کشورهاي مختلف را نيز در دستورکار خود قرارداده چنانکه در اغلب اظهاراتش به فراهمآوردن زمينه حضور تجار و توليدات دستي کشور در نمايشگاههاي خارج از کشور تأکيد فراواني دارد.
هاتفي صنايعدستي کشورمان را مورد توجه کشورهاي ديگر ميداند و به همين منظور وعدهداده است با فعال کردن بخش بازرگاني تعاونيها و اتحاديهها همچنين پرداخت وام خوداشتغالي به هنرمندان صنايعدستي و اختصاص بيمه تامين اجتماعي به آنان، وضعيت معيشتي هنرمندان را سامان ميدهيم.
معاون صنايعدستي سنتي استان کرمانشاه، نيز پس از اظهارات هاتفي در مراسم افتتاحيه نمايشگاه استانش از حفظ اصالت و بوميسازي رشتههاي صنايعدستي، غنيسازي اوقاتفراغت، پيوند ميان مردم و هنرمندان و ايجاد ارتباط مستقيم ميان تجار و هنرمندان و صادرکنندگان به عنوان اهداف اصلي نمايشگاه يادميکند.
وي برپايي نمايشگاه را در ايجاد اعتمادبهنفس در هنرمندان استان مؤثر ميداند و ميگويد: رسيدن به اهداف مورد نظر، با استفاده از انتقال تجربيات هنرمندان به يکديگر، ممکن خواهد بود.
نمايشگاه کرمان در فضايي به مساحت 3 هکتار در مجموعه طاق بستان برگزار شد که 40 غرفه از آن به هنرمندان کرمانشاهي و 130 غرفه آن نيز به هنرمندان ديگر استانها اختصاص يافته بود.
ارائه طرح تأسيس نگارستان هنرهايسنتي به شوراي عالي انقلاب
طرح تأسيس نگارستان هنرهايسنتي از سوي فرهنگستان هنر به شوراي عالي انقلاب ارائه شده و کليات آن به تصويب رسيدهاست، اما شيوه اجرايي کار، بايد پس از تأييد مسئولان وزارت علوم انجام شود.
شريفزاده اين روزها به تکاپو افتادهاست تا نگارستاني بسيار متفاوت از شرايط فعلي
دانشگاهها ايجادکند.
در هفته پيش اين فرد پرسابقه درهنرهاي سنتي تلاش بسياري در زمينه تأسيس مرکزي علمي بود تا بهصورت تخصصي به هنرهاي سنتي ايران بپردازد.
وي به وزارت علوم پيشنهاد راهاندازي مرکزي را دادهاست تا شيوه آموزشي آن روش استاد- شاگردي باشد تا به شگردي جديدتر در هنرآموزان ايجاد انگيزه کند.
شريفزاده درباره شيوه استاد- شاگردي ميگويد: در اين روش ترمي يا واحدي مطرح نيست، بلکه دانشجو بايد آنقدر براي يادگيري دروس در کلاسهاي دانشگاه حاضر شوند که استاد بتواند همه فوت و فن را به آنها بياموزد، درست مثل طلبگي در حوزه علميه، که طلاب وقتي به درجه اجتهاد مي رسند، فارغ التحصيل ميشوند، نه پس از چهار سال؛ بنابراين استادان نيز بايد از هنرمندان درجه يک انتخاب شوند.
وي بهرهگيري از تجارب استاد \"طاهر صباحي\" را گام ديگري براي ارتقاء هنر فرش کشور ميداند، چنانکه در بخشي از سخنانش تأکيد ميکند، به زودي در همکاريهاي جدي با اين استاد بينالمللي، قدمهاي بلندتري در زمينه دانش اين رشته برخواهيمداشت.
\"ايران کد\" شناسه جديد فرش ايران
پس از کليد خوردن صدور \" ايران کد\" براي کالاها، اکنون همه توليدکنندگان فرش دستباف کشور کد ملي کالا دريافت ميکنند.
\" احمد غلامزاده\" مدير عامل مرکز ملي شمارهگذاري کالا و خدمات ايرا، هفته پيش از داشتن اين شناسه از ابتداي سال 1388 براي همه دستگاههاي دولتي به عنوان يک ضرورت يادکرد تا عمليات ثبت سفارش،اعطاي تسهيلات، مشوقهاي صادراتي، تاييد و تمديد کارت بازرگاني، منوط به دريافت ايران کد باشد.
از ديدگاه اين فرد آگاه، فرش دستباف، بهعنوان يکي از اقلام مهم صادرات غيرنفتي، که نياز به شفافيت دارد، در اولويت کدگذاري ملي قرار گرفته است. به همين منظور شفافيت اقتصادي، حذف واسطهها، بسترسازي براي مبارزه با معضل قاچاق، گسترش زير ساخت تجارت الکترونيک،ايجاد رقابت سالم و حمايت از حقوق مصرفکننده از جمله مزاياي نظام ملي طبقهبندي و خدمات شناسه کالا در کشور به شمار خواهدرفت.
وي همچنين اين اقدام را گامي مهم در تثبيت، توسعه موقعيت، جلوگيري از بروز تخلف و حراست از نام نيک فرش دستباف ايران ميداند و ميگويد: با اين اقدام، از کپي رايت غيرقانوني فرش ازسوي برخي کشورها جلوگيري ميکنيم.
بر اساس آييننامهاي که هيأت وزيران ارديبهشت ماه امسال ابلاغ کرد، حداکثر تا 2 سال آتي جامعه توليدکنندگان، صنعتگران و صادرکنندگان کشور بايد کد ملي کالا دريافت کنند.
بنا به اين گزارش، پس از کليد خوردن صدور \" ايران کد\" براي کالاها، اکنون همه توليدکنندگان فرش دستباف کشور کد ملي کالا دريافت ميکنند. چنانکه بر اين اساس، از ابتداي سال 1388 همه دستگاههاي دولتي بايد کالاهايي را بخرند که داراي \"ايران کد\" باشند.
انتهای پیام/