رئيس اداره ميراث‌فرهنگي،‌صنايع‌دستي و گردشگري گناباد در خصوص رشته کاشي‌پزي در اين شهرستان گفت: کاشي‌پزي يکي از قديمي‌ترين رشته‌هاي اين شهرستان است که سابقه‌اي بيش از 100 سال دارد.

\"‌عليرضا شناسايي\" افزود: کاشي‌پزي در قديم در روستاي \"مند\" و \" کاخک\" گناباد انجام مي‌شده است.

وي ادامه داد: کاشي‌هاي گنبد امام زاده محمد عابد (ع) در کاخک در حدود 60 سال قبل توسط استاد \"غلامعلي ترابي‌مندي\" و مرحوم استاد \"حاج علي توکلي نوغابي\" ساخته شده است.

وي گفت: کارگاه کاشي‌پزي توسط اين دو استاد سال‌ها فعال بوده و کاشي هفت‌رنگ، نره و آجرهاي مخصوص گنبد امامزاده روستاي کاخک در همين کارگاه آماده و پخته شده است.

شناسايي تصريح کرد: در حال حاضر قالب‌هاي مخصوص اين نوع کاشي و آجرها در محل موزه مردم شناسايي گناباد نگهداري مي‌شود.

‌رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري گناباد در خصوص رشته کاشي‌پزي توضيح داد:‌ کاشي داراي انواع مختلفي مانند هفت رنگ، معرق و معقلي است که براي تزئين و زيبايي اماکن مذهبي و ديگر مجموعه‌هاي فرهنگي و مسکوني استفاده مي‌شود.

وي ادامه داد: ‌در اين هنر طرح‌ها و نقش‌هاي سنتي بر زمينه کاشي اجرا مي‌شود و سپس داخل خطوط طرح‌ها را خالي و فضاي به وجود آمده را با قطعات آماده سراميک، فلز، سنگ و ... پر مي‌کنند.

شناسايي گفت:‌در کاشي معرق طرح‌ها و نقش‌هاي سنتي، اسلامي، اسليمي و شاه‌عباسي بر زمينه کاشي رنگي اجرا و سپس استاد معرق‌کار به‌وسيله تيشه معرق‌زني فضاي مشخص را با تيشه مي‌برد.

وي ادامه داد: سپس استاد قطعات آماده شده پهلوي هم قرار مي‌دهد تا يک کتيبه نقش‌دار يا آياتي از قرآن را به‌دست ‌آورد.

وي افزود: در پايان مجموعه کامل شده در محراب مسجد يا روي ديوار نصب مي‌شود.

S/H/113


انتهای پیام/

کد خبر 1386050213