\"معصومه بخشايي\"، ناظر کارگاه‌هاي مرمتي پايگاه ميراث فرهنگي بيرجند به ميراث آريا (chtn) گفت: در سال 85 از محل اعتبارات استاني مبلغ 200 ميليون ريال اعتبار به مرمت بناي کلاه فرنگي مدرسه شوکتيه اختصاص يافت و با توجه به آسيب‌شناسي‌هاي انجام شده روي بنا، مرمت بام ايوان اصلي و تالار کلاه‌فرنگي که داراي تزئينات بي‌نظيري است در اولويت کار قرار گرفت.

وي افزود: عمليات مرمت بام کلاه فرنگي که شامل سبک سازي آن، اجراي اندود گل و شيب‌بندي و درنهايت خشت فرش بام است از ارديبهشت 86 شروع شد و درحال حاضر مراحل پاياني خود را طي مي‌کند.

بخشايي ادامه داد: کل بنا در دو طبقه احداث شده، طاق‌نماهاي تزئيني، قاب‌هاي گچي، مقرنس‌ها ازجمله تزييناتي است که به بنا زيبايي خاصي ‌بخشيده است.همچنين اين بناي تک ايواني، داراي اجزا و عناصر مختلف معماري مانند سردر ورودي با ويژگي‌هاي معماري سنتي و هشتي، دالان، دهليز، حوضخانه، ايوان، گنبدخانه و حجره‌هايي در اطرف صحن آن است.

وي خاطرنشان کرد: کلاه فرنگي مدرسه شوکتيه، در ابتدا با هدف ايجاد حسينيه طراحي و ساخته شده بود. امير اسماعيل خان خزيمه ملقب به شوکت الملک در آن زمان حکمران قهستان ( نواحي جنوبي خراسان و سيستان ) بود. وي مي‌خواست حسينيه‌اي بزرگ، آنگونه که پاسخگوي تجمع و عزاداري هيأت‌هاي مذهبي آن زمان بيرجند باشد را در مجاورت ارگ حکومتي بهارستان بنا کند.

امير اسماعيل‌خان چون فرزند ذکوري نداشت پس از مرگ وي، برادرش امير شوکت‌الملک‌ثاني پس از مرگ وي، حکومت منطقه را به همراه القاب و عناوين آن به ارث برد و عهده‌دار حسينيه هم شد. وي که با مظاهر جديد تمدن آن دوران تا حدي آشنا بود و از طرفي تأثيرات مثبت ايجاد دارالفنون در تهران را مشاهده کرده و از سوي ديگر خبر تأسيس مدرسه‌اي را در تبريز به همت ميرزا حسن رشيد شنيده بود، تصميم مي گيرد تا از بناي حسينيه در باقي ايام سال که عزاداري در آن جريان ندارد به‌عنوان مدرسه استفاده کند و به اين ترتيب نخستين اقدامات براي تأسيس مدرسه شوکتيه بيرجند شروع شد.

بنابراين گزارش؛ مدرسه شوکتيه هم‌رديف دارالفنون ياد کرده‌اند، حتي گفته‌اند بعد از دارالفنون نخستين مدرسه فرهنگي مدرني است که تأسيس شده و بعد از دارالفنون تا سال‌هاي 1306 ارزشمندترين مرکز تعليم و تربيت بوده است.

117/M

انتهای پیام/

کد خبر 1386052912