\"علي‌اصغر پرهيزگار\"، مديرعامل صندوق احيا و بهره‌برداري از اماکن تاريخي با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN)، گفت: قرارداد بازسازي و احياي کاروانسراي سعدالسلطنه با بخش خصوصي چهارشنبه طي مراسمي در قزوين امضا مي‌شود.

وي با بيان اينکه کاروانسراي سعدالسلطنه بزرگترين کاروانسراي ايران است، خاطرنشان کرد: کار مرمت، بازسازي و احياي اين کاروانسرا سه سال به‌طول مي‌انجامد و بعد از سه سال اين کاروانسرا آماده بهره‌برداري است.

پرهيزگار افزود: کاروانسراي تاريخي سعدالسلطنه قزوين با پشت سرگذاشتن يک دوره فراموشي درحال رونق دوباره و تبديل شدن به مکاني براي گردشگران است.

براين اساس، سراي تاريخي سعدالسلطنه با ‪ ۲/۶هکتار از کامل‌ترين و وسيع‌ترين سراهاي تجارتي سنتي ايران محسوب مي‌شود که پس از سال‌ها تلاش به تملک سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان قزوين درآمد.

پيش از سال ‪ ۱۳۷۷دراين کاروانسرا مشاغل کارگاهي شامل نجاري و توليدي فعاليت داشتند و انبار کالاي اصناف مختلف در آن قرار داشت و تنها ‪ ۱۰واحد تجاري در اين کاروانسرا داير بود.

در سال ‪ ۷۸املاک سراي سعدالسلطنه توسط سازمان ميراث فرهنگي خريداري و در سال‌هاي ‪ ۷۹و ‪ ۸۰تعداد قابل توجهي از سرقفلي‌هاي اين مجموعه‌، از مالکان آنها خريداري شد.

اين بناي تاريخي در مجموعه بازار تاريخي قزوين قرار گرفته و در دوره ناصرالدين شاه قاجار و به دستور باقرخان سعدالسلطنه فرماندار وقت شهر قزوين احداث شد.

اين کاروانسرا به‌صورت چهار ضلعي ساخته شده و چهار ايوان در چهار ضلع حياط دارد که طاق نماي ايوان‌ها داراي آجرکاري و سقف داخلي ايوان داراي تزيين و مقرنس کاري است.

کاروانسراي سعدالسلطنه يادآور رونق نسبي تجارت بخش خصوصي ايران در عهد قاجار با اروپا از طريق روسيه است.

اين کارونسرا از مهمترين مراکز تجاري در دوره قاجاريه و محل تبادل کالاهاي تجار در داخل کشور بود.

اين بناي تاريخي باگذشت زمان و درپي تحولات سياسي و اقتصادي در دوره‌هاي مختلف رونق خود را از دست داد و تاجران نيز حجره‌ها و انبارهاي آن را تخليه کردند و کاروانسرا تبديل به مکاني براي مشاغل توليدي مختلف نظير نجاري، کارهاي دستي و توليد کفش شد.

ورودي اصلي بناي کاروانسراي سعدالسلطنه قزوين در خيابان امام(ره) قرار دارد، هشتي زيبايي در ورودي اين بنا خيابان را به حياط اصلي مجموعه سرا متصل مي‌کند تا بازديدکنندگان به محوطه يا حياطي محصور با حجره‌هايي داراي ايوانچه‌ها با تزيينات گل و بوته از گچ روبرو شوند.

حياط شرقي اين مجموعه از حجره‌هايي با ايوانچه‌هايي شبيه حياط اصلي احاطه شده و در پشت حجره‌هاي شرقي انبار بزرگ ستون‌داري قرار دارد که گرمابه سعديه نيز در همين طرف واقع شده‌است.

ادامه محور حياط اصلي به سمت جنوب به چهارسوق کاروانسرا مي‌رسد که زيباترين قسمت مجموعه است و از فضاهاي تجاري سنتي با معماري اصيل قزوين تشکيل شده که در ساير نقاط کشور نظير ندارد.

بر فراز اين چهارسوق گنبدي بزرگ و در چهار طرف آن چهار نيم گنبد قرار دارد که همگي داراي کاشي کاري بديع و زيبا است.

در ادامه اين محور راسته‌اي شبيه راسته بازار است که با طاق پوشيده شده و درطرفين خود حجره‌هايي‌دارد که درپشت اين حجره‌ها انبار و بارانداز مجموعه قرار دارد.

شهر قزوين در عصر صفويه و دردوره حکومت شاه طهماسب به‌عنوان پايتخت کشور برگزيده شد و از آن پس به جهت موفقيت ويژه همواره موردتوجه قرار داشت و در عصر شاه‌عباس صفوي و پس از آن در دوره ‌قاجار نيز بر رونق آن افزوده شد.

بيشتر سراهاي بجامانده قزوين نيز از اين دوره هستند که هرکدام از سراها و بازارها اختصاص به صنف و شغلي داشته وبرهمان نام نيز معروف شده‌اند که از جمله معروفترين آنها بازار بزازها، آهنگر بازار، سراي سعدالسلطنه، سراي وزير، سراي رضوي و سراي حاج رضا است.

استان قزوين با قدمت هفت هزار ساله داراي بيش از يکهزار اثر تاريخي ثبت شده و دوهزاروپانصد ‪ اثر تاريخي شناسايي شده است و‪ ۱۲درصد از بناهاي تاريخي کشور در آن قرار دارد.

M/115







انتهای پیام/

کد خبر 1386052950