بنابر سفرنامه جکسون، اين محوطه که از بزرگترين ميدانهاى نظامى بوده حدود 400 متر طول و 400 متر عرض داشته است.
بهغير از بناى قزاقخانه سابق که قديمىترين بناى منطقه (1280 ه.ق) است از ميدان مشق سابق، امروزه اثرى نمانده و فقط سردر زيبايى از آن دوران براى نسل جديد به ميراث و يادگار مانده که باعنوان «سردر باغ ملى» معرف مردم تهران است.
اين ميدان و بناهاى موجود در آن فراز و نشيبهاى زيادى به خود ديده تا نظاره گر خاموش وقايع بىشمارى از زمان احداث آن در عهد فتحعلىشاه قاجار تا دوران توسعه ناصرى و تجديد و تغيير پهلوى اول باشد.
ساماندهي ميدان مشق و تبديل آن به قطب تاريخي - فرهنگي تهران در قالب طرح گسترش موزه ملي، سال 1382به تصويب هيات دولت رسيد و بلافاصله طرح مطالعاتي آن توسط کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري تهيه و تقديم دولت شد.
اما متأسفانه پس از گذشت چهار سال از تصويب اين طرح،حتي کوچکترين اقدامي در خصوص اجرايي کردن اين پروژه صورت نگرفته است و همچنان ميدان مشق با تمام ساختمان هاي با ارزشش
چشمانتظار نيم نگاهي از سوي دولت است.
\"محمدرضا کارگر\"، مدير موزه ملي ايران درخصوص پروژه گسترش موزه ملي به ميراث آريا(CHTN) گفت: گسترش ميدان مشق در قالب موزه خاص و از جهاتي حياتي و تعيينکننده است.
وي افزود: درحالحاضر حدود هشت موزه در محدوده ميدان مشق وجود دارد که فاصله پياده بين آنها کمتر از نيم ساعت است.
کارگر با اشاره به اينکه اصولاً موزهها در همه شهرهاي دنيا در مناطق تاريخي مستقر هستند و دسترسي به آنها بسيار راحت است، تصريح کرد: تغيير کاربري بناهاي تاريخي به موزه سنتي ديرينه اي است که در تمام دنيا به آن توجه شده است.
وي با تأکيد بر اينکه در تهران دو محور تاريخي وجود دارد خاطرنشان کرد: محور شمال- جنوب از شهرري تا تجريش و محور غربي – شرقي از ميدان بهارستان تا ميدان حر امتداد دارد و تقاطع اين دو محور تاريخي، \"ميدان مشق\" است که وجود مهمترين ساختمانهاي تاريخي ازجمله کاخ موزه گلستان، موزه ملي، موزه آبگينه، کاخ دادگستري، وزارت امور خارجه، شهرباني سابق و ساختمانهاي وزارت دفاع در اين منطقه حاکي از اهميت آن است.
تعيين حريم محوطه تاريخي ميدان مشق
کارگر خاطرنشان کرد: با سنگفرش کردن منطقه تاريخي شهر و منع تردد وسايل نقليه به راحتي ميتوان حريم محوطه تاريخي را مشخص کرد.
وي با اشاره به اينکه اتفاقي که درخصوص مناطق تاريخي ايران افتاده برخلاف روشي است که در همه جاي دنيا پيش گرفته شده، گفت: با تعيين حريم، قوانين خاص شهري در منطقه تاريخي حکمفرما و ساخت و ساز محدود ميشود، همچنين ميتوان با ايجاد اماکن فرهنگي و هنري ازجمله سالنهاي اپرا، دانشگاهها، گالريهاي هنري، کتابفروشي، فروشگاه صنايعدستي و رستورانهاي سنتي در منطقه تاريخي شهر، آن را به يک مکان آرام در قلب شهر تبديل کرد بهطوري که توجه هر گردشگري را جلب کند.
وي افزود:در صورت انجام اين اقدامات،ميدان مشق به مکاني مناسب براي قدم زدن و پيادهروي تبديل ميشود تا اهالي شهر بتوانند مدتي را به دور از ترافيک شهري سپري ميکند.
کارگر تصريح کرد: تعيين حريم منطقه تاريخي بهعنوان بخشي از پشتوانه فرهنگي – هنري شهر، ميتواند علاوه بر جذب توريست به حفظ منطقه نيز کمک کند.
وي گفت: مناطق تاريخي در کشور ما و در رأس آن شهر تهران نه تنها از مابقي سايت شهري جدا نشده، بلکه با ساخت و سازهاي بيرويه و استقرار مراکز خريد در آن به پرترافيکترين منطقه شهري تبديل شده است.
کارگر خاطرنشان کرد: همين موضوع باعث شده تا تمام فضاهاي فرهنگي- تاريخي منطق
ه تحتالشعاع اين وضعيت نامطلوب قرار گيرند و افرادي که علاقهمند به ديدن موزهها هستند علاقهاي براي حضور در اين بخش از شهر نداشته باشند.
وي خاطرنشان کرد: به جاي آنکه مراکز خريد به خارج از مرکز شهر انتقال داده شوند به تدريج مراکز فرهنگي از جمله کتابخانه ملي از منطقه تاريخي بيرون برده ميشوند.
لزوم گسترش 30 برابري موزه ملي
مدير موزه ملي ايران با تأکيد بر اينکه موزه ملي با فضاي فعلي به هيچ عنوان نميتواند به حيات خود ادامه دهد، خاطرنشان کرد: درحالحاضر بيش بر 300 هزار شي تاريخي در مخازن موزه ملي وجود دارد و تنها سه هزار شي در سالن موزه به نمايش گذاشته شده است.
وي گفت: بايد موزه به حدي گسترش يابد که بتوان حداقل 30 درصد اشياي داخل مخزن را به نمايش گذاشت و اين امر مستلزم گسترش 30 برابري است.
مدير موزه ملي افزود:بر اين اساس موزه ملي دو راه پيش رو داشت يکي انتخاب راهي که کتابخانه ملي در پيش گرفت يعني تخليه و انتقال به مکاني جديد و ديگري ماندن و گسترش موزه.
سال 82، سال تصويب طرح ميدان مشق در هيأت دولت
کارگر خاطرنشان کرد: در سال 1382 طرحي تهيه و در هيأت دولت مصوب شد که براساس آن تمام ساختمانهاي موجود در ميدان مشق اعم از دولتي و غيردولتي که کاربري موزهاي ندارند به موزه ملي واگذار و به موزه تبديل شوند.
مدير موزه ملي افزود: مطالعات کامل اين پروژه در قالب يک کتاب چهار جلدي در سال 83 تهيه و به هيأت دولت تقديم شد اما متأسفانه اين موضوع در دولت به فراموشي سپرده شد و تاکنون هيچ اقدامي در ارتباط با عملياتي کردن اين موزه اتفاق نيفتاده است.
وي تصريح کرد: درصورت عملياتي شدن اين پروژه، در آينده بافت تاريخي تهران جايگاه خود را پيدا ميکند و شاهد حضور انبوه گردشگران فرهنگي در اين منطقه خواهيم بود که در غير اين صورت آثار محدودي که باقي مانده به فراموشي و نابودي محکوم خواهد شد.
کارگر خاطرنشان کرد: پروژه گسترش موزه ملي در فضاي ميدان مشق ،تبيينکننده نوع نگاهي است که مديران کلان شهر تهران به بحث تاريخ و فرهنگ دارند.همچنين اين موضوع نوع نگاه دولت به موضوع گسترش فضاهاي فرهنگي را رقم ميزند.
وي با تأکيد بر اينکه پروژه گسترش موزه ملي، شهر را از لجامگسيختگي نجات خواهد داد، گفت: آنچه که درحال حاضر در تهران رخ ميدهد گسترش بيرويه ساختمانها است و کمتر شاهد گسترش فضاهاي فرهنگي و موزهاي در کشور هستيم؛ اکنون که زمينه قانوني کار فراهم شده و پتانسيلها نيز وجود دارد ميتوانيم نسبت به گسترش فضاهاي فرهنگي و موزهاي اقدام کنيم.
مدير موزه ملي ،\"حصار صفوي\" و\" حصار ناصري \"را به عنوان حريم تاريخي شهر تهران قلمداد و خاطر نشان کرد: بايد فضاهايي که در حال حاضر کاربري تجاري دارند به فروشگاههاي صنايعدستي و مراکز فرهنگي و هنري تبديل شوند.
اعتبار 460 ميليوني براي خريد تمام املاک دولتي و غيردولتي
کارگر با تأکيد بر اينکه ميدان مشق حدفاصل خيابانهاي امام خميني، سرهنگ سخايي، سيتير و فردوسي است، گفت: براساس برآوردهاي صورت گرفته، خريد تمام املاک دولتي و غيردولتي اين خيابانها، به 460 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد.
مدير موزه ملي تأکيد کرد: از آنجا که رئيسجمهور و شهردار نيز از اعضاي هيأت امناي موزه ملي محسوب ميشوند، درصورت هيأت امنايي اداره شدن موزه ملي، ميتوان به اجرايي شدن اين پروژه اميدوار شد.
M/116
انتهای پیام/