در زمان قاجاريه قاليبافي اصفهان دوباره احيا شد و در جنگ جهاني اول اصفهان يکي از مراکز عمده تهيه قاليچه بود و پس از آن نيز بحرانهاي زياد اقتصادي تأثيري در کار قاليبافي نگذاشت چون قاليچههاي آن بسيار ارزان تهيه ميشد.
معاون صنايعدستي و هنرهايسنتي اصفهان درخصوص تاريخچه قاليبافي در اين استان به ميراث آريا(chtn) گفت: تعداد رنگهاي انتخاب شده در قاليهاي اصفهان بسيار محدود است که علت اصلي آن کم توجهي رنگرزان و توليدکنندگان به اين مسأله است.
\"احمد اديب\" با اشاره به اينکه در بافت قاليها رنگهاي طبيعي کاربرد کمتري دارد، افزود: در قاليهاي خوب بيشتر از رنگهاي شيميايي دندانهاي استفاده ميشود.
وي ادامه داد: در روستاهاي اطراف اصفهان نيز دارهاي قالي زيادي وجود دارد که روي اين دارها، قالي و قاليچهها طرح شاه عباسي و ساير طرحهاي اصفهان بافته ميشود.
وي با بيان اينکه رنگهاي بهکار رفته در اين قاليها بيشتر نباتي است، گفت: اين رنگها از روناس، قارا، اسپرک، گنده يا گندل، پوست گردو، پوست انار و چند گياه ديگر درست ميشود.
اديب به قاليچههاي بختياري و قاليهاي جوشقان اشاره کرد و افزود: اين قاليها در حال حاضر در روستاها و شهرهاي اطراف اصفهان بافته ميشود.
معاون صنايعدستي و هنرهايسنتي اصفهان با بيان اينکه قاليچههاي بختياري بيشتر در روستاهاي شهرکرد و چهارمحال و بختياري بافته ميشد، گفت: قالي و قاليچههاي جوشقان نيز از زمان صفويه مشهور بوده و سابقه آن به پيش از زمان صفويان ميرسد.
وي با تأکيد بر اينکه نقش قالي جوشقان شکسته است، افزود: رنگهاي اين نوع قالي از بهترين رنگهاي طبيعي انتخاب ميشود و از 250 سال پيش تاکنون همچنان ثابت مانده است.
اديب توضيح داد: در ميمه واقع در سه فرسنگي جوشقان بر سر جاده اصفهان به تهران نيز قاليهايي با همان نقش شکسته جوشقاني اما ريزبافت و بهتر از کار خود جوشقان بافته ميشود.
وي، با بيان اينکه در نايين نيز قاليهاي خاصي بافته ميشود، گفت: صنعت قاليبافي در نايين در آستانه جنگ دوم جهاني آغاز شد و چون بافندگان آنجا همواره با پشم نازکتر سر و کار داشتند به بافتن قاليچههاي بسيار ريزبافت پرداختند و از آنجا که ميزان توليد کم و جنس بسيار خوب بود، بازار خوبي براي کالاي خود يافتند.
معاون صنايعدستي و هنرهايسنتي اصفهان ادامه داد: به اين ترتيب قالي نايين که شايد بهترين قالي امروز ايران باشد، پديد آمد زيرا پشم نايين نازکتر و نرمتر از ديگر پشمهاي ايران است.
وي خاطرنشان کرد: شايد 90 درصد قاليهاي اصفهان داراي زمينه کرم رنگ با يک ترنج سر مدادي يا آجري و حاشيهاي با رنگ آجري تند و رنگهاي فرعي است، زيرا در صنعت قاليبافي اصفهان بيش از 15 رنگ بکار برده نميشود.
113/M
انتهای پیام/