\"مهتاب دانش\" درگفتگو با ميراث آريا(CHTN) تصريح کرد: شهر کيلان در بيست و شش کيلومتري جنوب‌شرقي دماوند قرار دارد، و اين منطقه از شهرهاي بسيار پر رونق و پرجمعيت دماوند در دوره قاجار و پهلوي بوده است اما امروزه رونق گذشته خود را از دست داده و بيشتر جمعيت آن منزل و باغ‌هاي خود را رها کرده و به شهرهاي جديد اطراف دماوند يا تهران مهاجرت کرده‌اند.

وي افزود: از جمله صنايع‌دستي اين شهر به غير از انواع بافت قالي، گليم و جاجيم، پارچه بافي سنتي است که در کيلان قدمتي چند صد ساله دارد.

کارشناس پژوهش‌هاي سنتي و صنايع‌ستي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران ادامه داد: در گذشته‌اي نه چندان دور تمام زنان کيلاني در خانه‌هايشان کارگاه‌هاي دو وردي و چهار وردي پارچه‌بافي داشته‌اند و البسه مردانه و زنانه تهيه مي‌کرده‌اند و علاوه بر برآورده کردن کليه مايحتاج خانواده و طايفه پارچه‌ها به‌عنوان کالايي جهت خريد و فروش به مناطق ديگر فرستاده، خريد و فروش مي‌شده است و بازار تجاري و درآمدزايي براي زنان کيلاني بوده است، اما امروزه بيشتر اين کارگاه‌ها مسدود شده و از بين رفته است.

اين مقام مسئول گفت: \"سيده معصومه قصابي\" تنها هنرمندي است که هنر نياکانش را در اين شهر حفظ کرده و هنوز کارگاه پارچه‌بافي در منزلش داير است.

وي افزود: قصابي پس از پنجاه و دو سال اشتغال حرفه‌اي در اين هنر، با وجود همه مشکلات تنها به‌دليل علاقمندي به کارش اين هنر را ادامه مي‌دهد.

دانش تصريح کرد: اين هنرمند که شصت و دو سال سن دارد، از سن نه سالگي بافت پارچه را آغاز کرده است و معتقد است تحولات مدرن جامعه شهري و نگرش جوان‌هاي امروزي نسبت به داشتن زندگي متناسب با جوامع پيشرفته و نبود بازار مصرف ازجمله عوامل رکود و مسدود شدن کارگاه‌هاي پارچه‌بافي در اين شهر است.

وي ادامه داد: اين هنرمند کيلاني تأکيد مي‌کند که اطلاق نام حوله‌بافي بر کارگاه‌هاي شهر کيلان به غلط رايج شده است به‌دليل آنکه بافته‌ها تنها شامل \"حوله\" نبوده، بلکه چند نوع پارچه با اين دستگاه‌ها بافته مي‌شده است.

دانش گفت: بافت‌هاي اين هنرمند عبارتند از \"حوله\" در دو نوع دست و صورت و حمام که به دو شيوه ساده و گلدار بافته مي‌شود، \"چادر شب\" با طرح چهارخانه و ترکيب‌هاي رنگي \"ارغواني، سفيد، زرد\" و \"سبز، زرد، سفيد\" و \"بقچه\" در دو نوع حاشيه‌دار و ساده در دو اندازه چهارگوش و طويل جهت مراسم جشن و عزاداري است.

وي تصريح کرد: با وجود رکود اين هنر هنوز مردماني که آدابداني و علاقه‌مندي خود را نسبت به بافت‌هاي سنتي حفظ کرده‌اند و استفاده از آن را موجب مسرت و شگون مي‌دانند، وجود دارند. ازجمله اين موارد مي‌توان به استفاده از حوله حمام گلدار دستباف براي حمام عروس و خشک کردن ميت پس از غسل و استفاده سفره‌هاي غذاخوري دستبافت براي عروسي و عزا اشاره کرد.

لازم به ذکر است ؛ مستندنگاري کليه مراحل پارچه‌بافي سنتي معصومه قصابي در دست انجام است.

114/

انتهای پیام/

کد خبر 1386072621