\"عليرضا خسروي\" مسئول پايگاه ميراث فرهنگي شهر سوخته در گفتگو با ميراث آريا (chtn) اظهار داشت: تاکنون هيچ طرح و برنامه‌ منطقي و منظمي براي مطالعه کوه خواجه ارائه و تصويب نشده است.

وي افزود: تنها فعاليت‌هاي باستان‌شناسي مربوط به اين منطقه به صورت جسته و گريخته صورت گرفته است.

خسروي اهميت کوه خواجه در تاريخ را يادآور شد و ادامه داد: کوه خواجه بايد با دو نگاه عمده باستان‌شناسي و معماري مورد بررسي قرار بگيرد و پرونده آن بسته شود. پس از آن طرح بلند مدت کوه خواجه نوشته شود. انجام پروژه‌اي به اين بزرگي يک تيم بزرگ و قدر را در زمينه باستان‌شناسي مي‌طلبد.

وي افزود: با پژوهشکده باستان‌شناسي در ارتباط و رايزني هستيم و زمزمه‌هايي براي شروع باستان‌شناسي در اين منطقه شنيده مي‌شود.

لازم به ذکر است؛ کوه خواجه در 30 کيلومتري جنوب غربي شهر زابل قرار دارد. اين کوه ذوزنقه‌اي شکل نزد سه دين زرتشت، مسيحيت و اسلام مقدس است. در اطراف اين کوه تعداد زيادي آثار باستاني از دوران ساسانيان، اشکانيان و اسلامي باقي مانده که شامل قلعه کوک کهزاد، قلعه چهل دختر، قلعه سرسنگ، آرامگاه خواجه غلطان، ساختمان پير گندم بريان، خانه شيطان و .... است.

مسئول پايگاه ميراث فرهنگي شهر سوخته به chtn گفت: قسمت اعظم دهانه غلامان به جز منطقه نظامي آن حفاري و مطالعه شده است. با اين وجود مطالعات در خصوص دهانه غلامان که تنها شهر هخامنشي فلات ايران است نياز به يک نگاه کلان دارد.

خسروي خاطرنشان کرد:ماحصل اطلاعات موجود در دهانه غلامان فعاليت‌هاي گروه‌هاي ايتاليايي و ايراني است و جابگاه اين شهر تاريخي بايد به روشني بسته شود.

بنابراين گزارش؛ دهانه غلامان در 44 کيلومتري شهرستان زابل است. اين شهر بيش از چهار دهه پيش بر اثر وقوع طوفان شن بسيار سنگيني که در اين منطقه رخ داد، پس از قرن‌ها از زير خاک نمايان شد. اين شهر در دوره حيات خود داراي محله‌هاي مسکوني، ساختمان‌هاي بزرگ عمومي، معبد، محله صنعتي، خزانه و… بوده است. امروزه آثار باقي مانده از اين شهر در طول بيش از 5/1 کيلومتر و پهناي بين 300تا 800 متر پراکنده‌اند.

117/

انتهای پیام/

کد خبر 1386080126