وي با اشاره به اينکه اين غار که يکي از غني ترين مکانهاي شناسايي شده حاوي بقاياي سکونت پارينه سنگي مياني در ايران است به فاصله کمي از کتيبه مشهور داريوش در بيستون واقع شده است اظهار داشت : کوون در کاوش اين غار هزاران ابزار ساخته شده از سنگ آتش زنه مربوط به صنعت اوليه موستري و بقاياي استخوان حيوانات شکار شده اي چون گوزن و اسب وحشي را کشف کرد.
مرادي بيستوني تصريح کرد:اما پس از گذشت نزديک به نيم قرن از مطالعه اوليه کوون، در بازنگري اين بقايا که نتايج آن بوسيله ترينکاوس و بيگلري منتشر شده روشن شد که دندان يافت شده مربوط به انسان نيست و در واقع متعلق به گاوسانان است. اما قطعه ساعد يافت شده به احتمال قوي مربوط به انسان نئاندرتال است و تنها بقاياي جسماني از اين انسان است که تاکنون در ايران کشف شده است.
وي با تاکيد بر اينکه اين گزارش با تلاش آقاي بيگلري، مسئول بخش پژوهشهاي پارينه سنگي موزه ملي منتشر شده است گفت : نزديکترين مکاني که بقاياي سنگواره انسان نئاندرتال در آن يافت شده غار شنيدار در کوهپايه هاي غربي زاگرس در کردستان عراق است که طي کاوشهاي انجام گرفته در آن بقاياي استخوان بندي ده انسان نئاندرتال کشف شد. کشفيات غار شنيدار و بيستون نشان دهنده گسترش جوامع نئاندرتال در مناطق مختلف زاگرس است که احتمالا پيش از يکصد هزار سال قبل وارد اين منطقه شده و تا حدود چهل هزار سال پيش به بقاي خود ادامه دادند. اما با ظهور انسان هوشمند جديد، نسل نئاندرتالها براي هميشه منقرض شد.
لازم به ذکر است که استان کرمانشاه يکي از مناطق بسيار مهم از لحاظ مطالعات پارينه سنگي در ايران و خاورميانه است و طي چند سال گذشته بيش از 10 مقاله پژوهشي که حاصل مطالعات انجام شده درباره پارينه سنگي کرمانشاه بوده در نشريات بين المللي و همچنين نشريات تخصصي داخلي منتشر شده است.
در صورت اختصاص بودجه هاي پژوهشي براي کاوشهاي دراز مدت پارينه سنگي در استان و حمايت از پژوهشگران ايراني در اين عرصه مي توان انتظار داشت که تا چند سال آينده کرمانشاه مبدل به قطب مطالعات پارينه سنگي کشور گردد.
116/
انتهای پیام/