همچنين در ادامه مراسم افتتاحيه حسن فاضلي نشلي رئيس پژوهشکده باستانشناسي و سيد طه هاشمي رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي سخنراني ميکنند.
ابوالفضل عالي با ارائه گزارش فصل اول و دوم کاوشهاي باستانشناسي معدن نمک چهرآباد و مارک پولاد با سخنراني درباره مطالعه مومياييهاي بدستآمده از معدن نمک چهرآباد سخنرانان بعدي روز اول همايش هستند.
کوروش روستايي با سخنراني باستانشناسي معدن در ايران، منيژه هاديان با ارائه نتايج مطالعه و حفاظت آثار موميايي طبيعي معدن نمک چهرآباد، هوشنگ ثبوتي با سخنراني نگرشي بر تعيين قدمت مرد نمکي زنجان، از جمله محققان داخلي هستند که در روز دوم همايش نتايج کارهاي خود را ارائه ميدهند.
بنا براين گزارش، در اين همايش محققان خارجي نيز حضور داشته و نتايج مطالعات و بررسيهاي خود را در زمينه مردان نمکي ارائه ميدهند. توماس اشتولز، گرو اشتفز، فرانک رولي، نيکول بونکه، جان رايشرايتر از جمله اين محققان هستند.
لازم به ذکر است که اين همايش با يک نشست تخصصي با حضور حسن فاضلي رئيس پژوهشکده باستانشناسي، عبدالرسول وطندوست رئيس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي و فرهنگي و محمدرضا کارگر رئيس موزه ملي ايران به کار خود پايان ميدهد.
بازديد از موزه نمک چهرآباد، اثر جهاني گنبد سلطانيه، موزه رختشويخانه از جمله برنامههاي جنبي همايش مردان نمکي است.
به گزارش ميراث آريا، تاکنون جسد 6 انسان نمکي از معدن نمک چهرآباد کشف شده است. نخستين جسد معروف به \"مرد نمکي\" درزمستان سال 1372، مرد نمکي 2 و 3 به صورت اتفاقي و طي کار باطله برداري بولدوزر توسط معدن کاران در سال 1383، مردان نمکي 4 و 5 طي کاوش هاي باستانشناسي در سالهاي 1383 و 84 کشف شدهاند. ششمين مرد نمکي نيز هنگام بارندگيهاي ماه خرداد سالجاري نمايان شد که به علت نداشتن مجوز کاوش دوباره با نمک پوشانده و مدفون شد.
از اين مجموعه مرد نمکي 4 سالم ترين و کاملترين جسد نمکي بدست آمده از معدن چهر آباد محسوب ميشود که عليرغم آسيب ديدگي به هنگام مرگ تقريبا بيشتر قسمتهاي بدن شامل مجموعهاي از استخوانها و بافت نرم که بر اثر از دست دادن آب بدن کاملا خشک شده سالم باقي ماندهاند.
پيش از کاوشهاي باستانشناسي در سالهاي 83 و 84 در اين معدن نمک، براساس يافتههاي 12 سال پيش تصور بر اين بود که معدن ، محل کشته شدن شاهزاده ساساني و يا نماينده هيأت حاکمه اقوام سکايي در سده 8 پيش از ميلاد بوده است؛ اما با کاوش هاي ياد شده مشخص شد که همه مومياييهاي مکشوفه از معدن، کارگران و معدن کاراني بودند که در نتيجه ريزش معدن و فرو ريختن ديواره ها و سقف و تونلها کشته و مدفون شدهاند.
طبق آزمايشهاي ساليابي کربن 14 مرد نمکي 3 ، 4 ، 5 ، مربوط به دوره هخامنشي با قدمت حدود 2300 سال و مرد نمکي 1 ، 2 ، مربوط به دوره اشکاني و اوايل ساساني ، با قدمت حدود 1800 سال قبل است. بر اين اساس و با توجه به شواهد و مدارک موجود ، ريزش تونلهاي معدن چهر آباد ، دست کم دوبار و با فاصله زماني حدود 500 سال رخ داده است .
در حال حاضر موميايي شماره يک در موزه ملي و ساير مومياييهاي کشف شده در موزه رختشويخانه زنجان نگهداري ميشود.
115/
انتهای پیام/