عباس نوروزي ،معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان هرمزگان با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN)، گفت: با توجه به فرهنگ و نوع خاص آداب و رسوم ،موسيقي و ورزش هاي محلي در هرمزگان اين استان ،قابليت ثبت ده ها اثر معنوي در فهرست آثار ملي را دارد.

وي افزود : در حال حاضر پرونده ثبتي 12 اثر معنوي هرمزگان از سوي کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان در حال تهيه است.

معاون ميراث‌فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان هرمزگان خاطرنشان کرد:به زودي اين فهرست به کميته ثبت آثار ارجاع داده خواهد شد.

گفتني است ،آداب و رسوم مردم هرمزگان، به علت همجوار بودن با دريا و تماس کم آنان با مردم داخل فلات ايران، به آداب و رسوم ديگر نقاط ايران شباهت‌هاي کمتري دارد و شايد به اين خاطر باشد که کمي عجيب و غريب جلوه مي‌دهد.

از مراسم مهم اين منطقه ايران مي‌توان به مراسم زار، قبله دعا، قرباني براي بارش باران، زنبيل گرداني، دعا در امامزاده سيدمظفر و مولودي‌خواني اشاره داشت.

مراسم زنبيل‌گرداني از مراسم جالب، به خصوص در جزيره قشم است. اگر بچه‌اي تا دو سالگي نتواند راه برود، پدر و مادرش يک روز بچه‌هاي همسايه را خبر مي‌کنند، فرزند خودشان را در يک زنبيل که با برگ درخت خرما بافته شده قرار مي‌دهند و کودکان همسايه با نظم خاصي دو طرف زنبيل را مي‌گيرند و اشعاري مي‌خوانند تا بچه، هر چه زودتر شروع به راه رفتن کند.

خاطر نشان مي شود،مراسم ازدواج در استان هرمزگان، با ديگر نقاط ايران تفاوتهايي دارد، براي مثال به مراسم ازدواج در جزيره قشم مي‌پردازيم.

يکي از مهم‌ترين مراحل عروسي در قشم، خواستگاري است. در ابتدا خانواده داماد، دختري را در نظر مي‌گيرند، سپس مادر يا خواهر داماد به اتفاق يک يا دو زن از بستگان داماد، مثل عمه و خاله که بايد ازدواج کرده باشند و مجرد نباشند، به خانه پدر دختر مي‌روند و خواستگاري مي‌کنند.

خانواده عروس به طور معمول در همان جلسه اول جواب نمي‌دهند و موضوع را به چند روز بعد موکول مي‌کنند، اما اگر داماد مورد پسند دختر و خانواده قرار نگيرد، بهانه‌اي آورده و پاسخ رد مي‌دهند.

در صورتي که طرفين راضي به ازدواج باشند، پس از يک تا پنج روز، مادر داماد، چند نفر از بستگان و اطرافيان خود را دعوت مي‌کند و به اتفاق ايشان يک گردنبند يا مدال طلا، يک حلقه انگشتري، يک دست خلعت (لباس)، مبلغي وجه نقد و مقداري ميوه و شيريني به عنوان بر مي‌دارند و به خانه دختر مي‌روند و همه را به مادر عروس تحويل مي‌دهند، مادرعروس نيز پس از رفتن مهمان‌ها، هدايا را به دخترش مي‌دهد.

پرداخت کليه مخارج سه شبانه‌روز عروسي در جزيره، برعهده داماد است. داماد وظيفه دارد مخارج عروسي را سه روز قبل از آغاز مراسم، به خانه عروس برساند. علاوه بر مخارج جشن عروسي، تهيه تمام لباس‌هاي عروسي نيز با داماد است.

در رابطه با مهريه، بايد اشاره کرد که پدر عروس مبلغ مهريه را به‌طور نقدي دريافت مي‌دارد و تعداد سکه‌هاي طلا را در سند ازدواج ثبت مي‌کنند. مهريه دختر زيبا، در روستاهاي جزيره، بيشتر از شهر است و از طرفي مهريه دختر يک خانواده ثروتمند که مقداري هم طلا از قبيل النگو، انگشتري، گوشواره، گردنبند و... همراه خود به خانه داماد مي‌برد، به مراتب بيشتر است. البته اگر داماد از بستگان عروس باشد، يا عروس و داماد در يک محله زندگي کنند و بالاخره دختر و پسر، موردپسند و دلخواه يکديگر قرار بگيرند، مبلغ مهريه کمتر خواهد بود تا يک فرد غريبه که ساکن محله ديگر شهر باشد و نسبتي هم با عروس و خانواده‌اش نداشته باشد.

116/

انتهای پیام/

کد خبر 138608054