به گزارش ميراث آريا (CHTN)، پروفسور \"کارينا جهاني\"ُاستاد ايران شناسي در دانشگاه اوپسالاي سوئد در نشست فرهنگ و تخريب زباني در قوم بلوچ با بيان اين مطلب گفت: يونسکو در بررسي‌ها و تحليل‌هاي انجام‌داده روي زبان‌هاي دنيا اعلام کرده که به طور يقين 50 درصد اين زبان‌ها مطمئنا از بين مي‌رود.

وي اعلام کرد: براساس نتايج اعلام‌شده يونسکو هم‌اکنون بيشتر زبان‌هايي که گويش‌وار هستند وجود دارد که اين امکان است تا 100 سال آينده اين زبان‌ها نيز در معرض خطر نابودي قرار بگيرند.

جهاني با اشاره به نابودي گويش بلوچي خاطرنشان کرد:زبان بلوچي در اقتصاد سنتي رشد کرده و اين زبان براي بيان زندگي سنتي کامل است. مثلا در بلوچستان بحث مالداري مطرح است که براي اين موضوع انواع کلمات استفاده مي‌شود. اين در حالي است که مشابه لغات در زندگي و فرهنگ شهري کاربرد ندارد. بنابراين فرد تمام تلاش خود را مي‌کند تا از اين کلمات حتي در زبان محلي استفاده نکند.

به گفته وي، يکي ديگر از دلايل نابودي زبان‌ها اين است که بسياري از والدين معتقد هستند که کودک نمي‌تواند دو يا سه زبان را همزمان فرابگيرد. درحاليکه بنا بر تحقيقات انجام‌شده ذهن کودک آمادگي بيشتري براي فراگيري دو يا سه زبان دارد.

بنا بر اين گزارش، کارينا جهاني از16 سالگي به فراگيري زبان فارسي علاقه‌مند شد.اين استاد زبان‌شناسي سوئدي زبان فارسي را با سفر به پاکستان فرا گرفت و سپس با سفر به کشورهاي فارسي‌زبان تحقيقات گسترده‌اي را روي زبان فارسي و گويش‌هاي اين زبان انجام داد.

وي که علاوه بر زبان فارسي، به زبان‌هاي آلماني، فرانسه و انگليسي نيز مسلط است، همچنين تحقيقات گسترده‌اي را با دانشگاه سيستان درباره گويش بلوچي انجام داده است.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386092449