لايه هاي فرهنگي موجود در بستر شهر تاريخي بيرجند بايد شناسايي شود

به گزارش ميراث آريا (chtn)،محمد رضا سروش ،کارشناس پژوهشي سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبي در نشست علمي بررسي هنر و باستان شناسي شهر تاريخي بيرجند گفت:شهر ايراني - اسلامي را مي توان به عنوان يک مجموعه نظامند متشکل از اجزايي دانست که در پيوستگي با يکديگر شکل گرفته است .

وي افزود :آنچه امروز ساختار اين شهرها را با مخاطره مواجه ساخته است ،تناقض بين اين ساختار به جاي مانده با نيازمندي هاي امروزي است .

کارشناس پژوهشي سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبي با اشاره به اينکه بيرجند به عنوان يک نمونه کامل از شهر ايراني – اسلامي ،برخوردار از شاخص هايي است که آن را به عنوان يک اثر ارزشمند فرهنگي مطرح ساخته است اظهار داشت :گسترش شهر در خلال سال هاي اخير و نيازهاي روز آمدي که به وجود آمده اين اثر ارزشمند را با مخاطراتي مواجه ساخته است .

به گفته وي آنچه از اهميت فراواني برخوردار است و بايد سرلوحه همه فعاليت ها د رحوزه ميراث فرهنگي اين شهر مورد توجه قرار گيرد ،آگاهي يافتن از لايه هاي فرهنگي موجود در بستر شهر است .

وجود محلاتي همچون محله گبرآباد که با توجه به شواهد موجود شکل گير آن بايد به دوران پيش از اسلام برگردد اهميت انجام اين مطالعات را روشن مي سازد .

همچنين در ادامه اين نشست \" محمد علي جنتي فر\" ،کارشناس مرمت سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبي در خصوص تزئينان معماري بيرجند گفت :يکي از مظاهر انعکاس هنر ايراني در معماري اين سرزمين ،تزئينات اجرا شده در معماري آن است .

وي افزود :هنرمند معمار ايراني از ابتداي کار و از هنگام به کارگيري خشت که از مصالح اوليه احداث بنا به شمار مي رفته ،زيباترين نقش ها و طرح ها را هنگام احداث ديوارها و پوشش گنبد ها و ايجاد گوشواره ها و ... خلق کرده و در روند تکاملي آن شاهکارهاي بي نظيري را به وجود آورده است .

به گفته جنتي فر ،در معماري بيرجند که بخش کوچکي ازمعماري گلي حاشيه کوير است ،نمونه هاي بسياري از تزئينات خشتي ،آجري ،گچي ،فلزي و چوبي ديده مي شود که با استفاده ا زشيوه ها و تکنيک هاي گوناگون و در هماهنگي کامل با مفهوم کاربردي فضاهاي معماري شهر شکل گرفته اند ./116


انتهای پیام/

کد خبر 138611255