وي با بيان اينکه براساس مصوبه يونسکو پرونده جنگلهاي هيرکان به صورت مشترک ميان ايران و آذربايجان تشکيل ميشود، خاطرنشان کرد: در اين جلسه بعد از بحث و تبادل نظر ميان کارشناسان مختلف و با توجه به اينکه حجم بيشتر جنگلهاي هيرکان در ايران قرار دارد، قرار شد ايران مسئوليت تهيه پرونده ثبت جهاني را بر عهده بگيرد.
وکيل ادامه داد: بر اين اساس در ابتدا دو کشور ايران و آذربايجان بايد دو پرونده تشکيل دهند. سپس ايران بايد پرونده مشترکي را براي ارائه به يونسکو و ثبت جهاني اين جنگلها به عنوان ميراث طبيعي تهيه کند.
به گفته مدير کل دفتر ثبت آثار طبيعي، تاريخي و معنوي کشور آذربايجان در ابتدا بسيار اصرار داشت تا مسئوليت تهيه اين پرونده را برعهده بگيرد اما با توجه به اينکه حجم گسترده اين جنگلها در ايران قرار دارد، قرار شد ايران اين مسئوليت را برعهده بگيرد.
وي درباره فعاليت مؤسسه IUCN ( اتحاديه بينالمللي حفاظت از محيط زيست) به ميراث آريا گفت: اين مؤسسه يکي از تشکلهاي غيردولتي آلمان است که مطالعات پژوهشي گستردهاي را درباره جنگلهاي هيرکان انجام داده است.
به گفته مدير دفتر ثبت آثار تاريخي، معنوي و طبيعي جنگلهاي هيرکان براي ثبت در فهرست ميراث جهاني بايد ابتدا ثبت ملي شود و در سال جديد قطعاً پرونده ثبت ملي آن آماده شده تا هر چه سريعتر ثبت ملي شود.
جنگلهاي هيرکان سال گذشته به دليل تکميل نشدن پرونده ثبت جهاني نتوانست به عنوان اولين ميراث طبيعي کشور به ثبت برسد. با توجه به مشترک بودن اين جنگلها در ايران و آذربايجان بايد اين پرونده به صورت مشترک ميان ايران و آذربايجان تکميل و به ثبت برسد.
در صورت تکميل اين پرونده از سوي دو کشور جنگلهاي هيرکان به عنوان اولين ميراث طبيعي کشور در سال 2010 ثبت جهاني خواهد شد.
به گزارش ميراث آريا، جنگل خزري هيرکان که از منطقه هيرکان جمهوري آذربايجان شروع و تا استان گلستان در ايران ادامه دارد، با قدمت 40 ميليون سال يکي از ارزشمندترين جنگلهاي جهان است. اين در حالي است که جنگلهاي اروپا به گفته کارشناسان 11 هزار سال قدمت دارد.
از جمله ويژگيهاي منحصربهفرد جنگل خزري ميتوان به تنوع شرايط اقليمي و زيستي، درختان ديرزيست، درصد بالاي اراضي حاشيه رود، گونه فسيل زنده، گونههاي نادر مثل \"سوسن چلچراغ\" اشاره کرد.
مساحت اين جنگل بيش از دو ميليون هکتار گزارش شده است و بيش از 90 درصد از اين جنگل در خاک ايران واقع است و حدود 18 هزار هکتار از اين جنگلها نيز در جمهوري آذربايجان قرار دارد.
115/
انتهای پیام/