محمد رضا بذرگر افرود:فرم تزئينات بنا حکايت از قاجاري بودن آن دارد ضمن اينکه کتيبه کاشي کاري پيشاني بنا تاريخ 1323 را نشان مي دهد.
وي تصريحکرد:منزل صدر جهرمي طبق الگوي معماري خانههاي قديمي دوره قاجار داراي يک حياط مرکزي است که در سه طرف داراي ساختمان مسکوني و در ضلع شرقي تنها مطبخ خانه قرار دارد که اکنون با کمترين تغيير مورد استفاده ساکنين است از اين قسمت يک ورودي به حياط کوچک پشتي وجود دارد که فاقد تزئينات معماري است.
وي با بيان اينکه درضلع جنوبي که ورودي بنا در آن قرار دارد شاه نشين ستوندار سنگي و تالار آيينه واقع شده است،تصريحکرد: فضاي داخلي شاه نشين داراي نقوش گچ بري برجسته با تقليد از نقش برجستههاي تخت جمشيد تزئين شده است.
بذرگر با اشاره به اينکه درهاي بکار رفته در شاه نشين و تالار آيينه به صورت معرق کاري ساده تزئين شده، اضافهکرد:تالار آيينه اين قسمت از پايين و سقف تماما آيينه کاري شده و طرحهاي مختلف با اين روش در تزئينات تالار بکار رفته است.
وي ادامه داد:کف شاه نشين و پشت تمامي درهاي اين قسمت و تالار آيينه با کاشي هاي الوان و يک رنگ تزئين شده است. زيرزمين اين ضلع نيز داراي سه قسمت مجزا است که قسمت اصلي زير تالار آينه و شاه نشين و دو قسمت ديگر زير اتاقهاي جانبي تالار قرار گرفته، تابلو کاشي کاري پيشاني ضلع شمالي به تقليد از نقوش ساساني ، شاپور را در حال گرفتن حلقه قدرت نشان مي دهد.
وي همچنين گفت:بهره برداري از اين بنا به صورت مسکوني است و از خصوصيات مشخص بنا ميتوان به استحکام لازم و تنوع تزئينات و فرم معماري بنا اشاره کرد.
وي افزود:عناصر تزئيني منزل صدر جهرمي عبارتند از کاشيکاري بصورت ساده با موضوعات گل ، نقوش انساني و طرحهاي هندسي و کاشيکاري برجسته با نقش گل در زير زمين ضلع جنوبي ، آجر کاري و استفاده از طرحهاي آجري در ديواره هاي حياط ، گچ بري برجسته با موضوعات صحنه هاي اسطوره اي و تاريخي و طرح گل و بته، نقاشي سقف هاي چوبي و استفاده از درهاي و درکهاي چوبي ، استفاده از آيينه کاري و طرحهاي مربوط به آن در تالار آينه ضلح جنوبي و ترکيب آن با گچ بري در ضلع شمالي ، استفاده از فلز در پنجره هاي مشبک زيرزمين و پنجره هاي رو به کوچک ، مجاري در پلکانها از ازاره حياط و حوض و فواره ها است.
وي خاطر نشان کرد: مالکيت بنا شخصي است،منزل صدر جهرمي از نظر فرم و تزئينات معماري واجد ارزشهاي هنري تاريخي است و حفاظت آن از اهميت زيادي برخوردار است.
بذرگر همچنين تصريحکرد:اين بنا بدون کمترين دخل و تصرفي به جا مانده و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس در راستاي صيانت از اين بناي تاريخي ارزشمند با صرف اعتبار 20 ميليون تومان اقدام به مرمت بخشهايي از بنا کرد که شامل تعويض عايقکاري سقف، احياي سقف هاي چوبي تزئيني در محلهاي آسيب ديده و استحکام بخشي سقف هاي چوبي است.
خاطر نشان ميشود؛ منزل صدر جهرمي به شماره ثبتي 2277 و در تاريخ 8 اسفندماه 1377 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده و تحت مراقبت و حفاظت اين سازمان است و هرگونه دخل و تصرف در بنا طبق قانون تخلف محسوب مي شود و مرتکب مشمول مجازاتهاي قانوني خواهد بود.
/104
انتهای پیام/