وي افزود :نخستين فصل کاوش هاي باستان شناسي مارليک، در سال هاي 41-1340 با همکاري دانشگاه تهران و اداره باستان شناسي سازمان ميراث فرهنگي به سرپرستي دکتر نگهبان انجام گرفت.
باقريان ادامه داد :طي يک گمانه زني آزمايشي به طول سه و عرض دو متر در اين تپه تاريخي نتايجي دور از انتظار به دست آمد به طوري که در مدتي کم تر از دو روز با کاوش آزمايشي، آثاري گران بها و تاريخي يافت شد .
به گفته وي ،در مراحل اوليه کاوش آثار ساختماني چهارديواري پديدار شد که در حدود 30 متر مساحت داشت که به نظر مي رسد آرامگاه يا معبد است. در ادامه کاوش وضعيت اصلي تپه که معرف آرامگاه و گورستان اقوام فراموش شده باستاني بود آشکار شد.
سرپرست هيات کاوش هاي باستان شناسي تپه تاريخي مارليک تصريح کرد : احتمال مي رود که اين تپه، آرامگاه خصوصي فرمانروايان و شاهزادگان محلي بوده است که در اواخر هزاره دوم و اوايل هزاره اول پيش از ميلاد در اين منطقه حکومت مي کرده و مردگان خود را بنا بر سنن و آيين هاي قومي که در آن دوره رايج بود به همراه اشياء و آثار قيمتي در اين آرامگاه ها به خاک مي سپرده اند.
وي يادآور شد :از سوي سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان گيلان و با همکاري پژوهشکده باستان شناسي ،دومين فصل کاوش هاي باستان شناسي تپه مارليک از دوم ارديبهشت ماه امسال آغاز شده و حداقل يک ماه به طول خواهد انجاميد .
باقريان تاکيد کرد :بر اساس برنامه ريزيهاي صورت گرفته از سوي سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان گيلان محوطه تاريخي مارليک به زودي به سايت موزه تبديل خواهد شد تا اين امکان براي گردشگران فراهم شود از نزديک از گورستان هاي کشف شده در اين منطقه ديدن کنند.
لازم به ذکر است ،در کرانه خاوري سفيدرود رودبار، دره زيبايي به نام گوهررود وجود دارد که به علت حاصلخيزي خاک و رطوبت و ملايمت هوا از بهترين نقاط منطقه رحمت آباد رودبار به شمار مي رود. در دره گوهررود، تپه هاي بزرگ و کوچک به چشم مي خورند که از دوران باستان برجاي مانده اند تپه مارليک يکي از مهمترين آنهاست.
گروهي از پژوهشگران معتقدند نام مارليک برگرفته از انبوده مارهايي است که در اين تپه زندگي مي کنند. بدين گونه، افسانه مار و گنج در اين تپه مصداق واقعي پيدا کرده است اما بعضي واژه مارليک را يک واژه تاريخي مي دانند که از دو جزء مارد و ليک به معني قوم مارد ساخته شده است. اگر اين نظريه درست باشد، گنجينه مارليک به قوم آمارد تعلق دارد.
گفتني است ،کاوش هاي مارليک، يکي از بي سابقه ترين کاوش هاي جهان است زيرا تاکنون کم تر ديده شده است که در کاوش هاي باستان شناختي گنجينه اي چنين گرانبها چه از نظر کميت و چه از نظر کيفيت به دست آيد.در اين کاوش ها انبوهي جام هاي طلا ، نقره، مفرغ، موزاييک، چيني و بدل چيني به دست آمده است .
در ميان جام هايي که در اين کاوش ها به دست آمده نمونه هاي بي مانندي وجود دارد که در هيچ يک از کاوش هاي علمي جهان مانند آنها پيدا نشده است. از آن ميان جام مارليک را مي توان نام برد که از زرناب است و ارتفاع آن به 18 سانتي متر مي رسد. ارتفاع نقش برجسته هاي اين جام تا دو سانتي متر نيز مي رسد که نشان دهنده مهارت استادکاري است که با ضربات چکش ان را آفريده است. نقش وسط جام، درخت زندگي است و در دو سوي درخت دو گاو بالدار ديده ميشوند که در حال بالا رفتن از درخت هستند. نمايش بدن حيوان به حالت نيم رخ و نمايش سر آنها از رو به رو، از ويژگي هاي هنر ايراني است و همين هويت ايراني جام و سازنده آن را نشان مي دهد. در کف جام، يک گل تزييني زيبا نقش شده است و در ميان گل ، نقش خورشيد ديده ميشود که شعاع هاي خود را به طور منظم پراکنده است./116
انتهای پیام/