نمايش دو هزار شيء تاريخي در طراحي جديد موزه دوران اسلامي

محمدحسن خادم‌زاده مجري مرمت و بازسازي بخش اسلامي موزه ملي ايران با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: موزه دوران اسلامي به دليل مشکلات برودتي و حرارتي مدتي تعطيل شده بود که اصلاح تأسيسات برودتي و حرارتي از سوي مجريان قبلي انجام شده اما هنوز بررسي و تحويل داده نشده است.

وي با اشاره به اين موضوع که هم‌اکنون قرارداد بازسازي اين موزه با صندوق احيا و بهره‌برداري از آثار تاريخي منعقد شده است، خاطرنشان کرد: بازسازي موزه دوران اسلامي از مراحل مختلفي تشکيل شده و بايد به نظر مخاطب و بازديدکننده موزه در اين خصوص توجه شود.

خادم‌زاده ادامه داد: به همين دليل قرار است از ميان 12 هزار قلم شيء تاريخي مربوط به دوره اسلامي، دو هزار شيء براي نمايش در اين موزه انتخاب شود که اين اشياء در دو طبقه اين موزه و در فضاي سه هزار مترمربعي به نمايش درمي‌آيد.

به گفته مجري مرمت و بازسازي بخش اسلامي موزه ملي ايران، آثار و اشياي تاريخي دوره‌هاي صدراسلام، سلجوقي، ايلخاني و تيموري در طبقه دوم موزه و آثار دوره صفويه و قاجاريه در طبقه اول موزه به نمايش درخواهد آمد.

وي با بيان اينکه در گذشته تنها هزار شيء تاريخي در اين موزه نمايش داده مي‌شد، اظهار داشت: درصدد هستيم بعد از بازسازي، حجم نمايش آثار افزايش يابد تا بازديدکنندگان بتوانند شناخت بيشتر و بهتري از تاريخ دوره اسلامي داشته باشند.

خادم‌زاده در مورد نحوه نمايش آثار تاريخي دوره‌هاي مختلف اسلامي به ميراث آريا گفت: در گذشته چيدمان هزار شيء تاريخي اين موزه به صورت موضوعي بود به عنوان مثال سفال‌هاي دوره‌هاي مختلف در يک قسمت نمايش داده مي‌شد اما درصدد هستيم تا در اين دوره نمايش، آثار ترکيبي از موضوع و دوره تاريخي باشد.


به گفته وي، سفال، ‌شيشه، کتابت، لباس، پارچه، اشيا مربوط به هر دوره به نمايش درخواهد آمد.

وي افزود: نمايش آثار تاريخي براساس موضوع و دوره تاريخي کار جديدي در موزه‌هاي ايران است و اين کار باعث مي‌شود مخاطب توانايي مقايسه دوره‌ها را داشته باشد. به عنوان نمونه قرار است سفال‌هاي دوره تيموري، ايلخاني و سلجوقي به نمايش دربيايد. با اين کار بازديدکننده مي‌تواند روند پيشرفت يا نزول هنر سفالگري را در دوره‌هاي مختلف مقايسه کند.

طراحي ويترين و نورپرداري بخش ديگري از کار بازسازي و مرمت بخش اسلامي موزه ملي ايران است که خادم‌زاده به آن اشاره کرد و افزود: بعد از انتخاب اشيا کار طراحي ويترين‌ها شروع خواهد شد و ساخت ويترين‌ها براساس اشيا انجام ‌شده است.

وي با بيان اينکه ويترين‌هاي گذشته از لحاظ کمي و کيفي استاندارد نبود، خاطرنشان کرد: قرار است برخي از ويترين‌ها به دليل نمايش اشياي منحصربه فرد تاريخي، به صورت ويترين‌هاي قابل حمل ساخته شود تا تماس فيزيکي با آن اشيا کمتر باشد.

مجري بازسازي بخش اسلامي موزه ملي ايران با اشاره به نورپردازي عمومي و نورپردازي ويترين‌ها اظهار داشت: نورپردازي در دو بخش انجام مي‌شود که شامل نورپردازي فضاي عمومي موزه و نورپردازي ويترين‌هاست. نورپردازي ويترين‌ها نيز به دو صورت نورپردازي ويترين نمايش آثار عمومي و نورپردازي ويترين آثاري که از جنس يا رنگ خاصي برخوردار است خواهد بود.

وي در پاسخ به اين سوال که آيا قرار است از مشاوران خارجي در بخش نورپردازي و طراحي ويترين‌ها استفاده شود، گفت: در بخش نورپردازي دو گروه ايتاليايي و آلماني اعلام آمادگي کرده‌اند و قرار است به زودي صحبت‌هاي اوليه انجام شود. در بخش‌ طراحي ويترين‌ها نيز ممکن است با برخي از مشاوران خارجي وارد مذاکره شويم.

به گفته اين کارشناس معماري و مرمت، اطلاع‌رساني دقيق و مناسب از طريق سيستم‌هاي صوتي و تصويري از ديگر کارهايي است که در دوره جديد بايد در اين موزه انجام شود. به همين دليل تصاوير لازم براي دادن اطلاعات از طريق تلويزيون‌هاي مداربسته يا گوشي‌هاي صوتي از سوي مشاوران طراحي مي‌شود.

خادم‌زاده در بخش ديگري از گفتگوي با ميراث آريا، به فعاليت‌هاي عمراني اين موزه اشاره کرد و گفت: اين فعاليت‌ها شامل انجام کارهاي مربوط به طراحي و چيدمان و عمراني و مرمتي نظير مرمت سقف، بدنه و کف موزه خواهد شد.

وي با اشاره به اختصاص 700 ميليون تومان اعتبار براي فاز نخست، خاطرنشان کرد: در صورتي که با مشکلات مالي و اعتباري مواجه نشويم، بخش اسلامي موزه ملي ايران در 22 بهمن سال جاري افتتاح خواهد شد.

بنا بر اين گزارش، ساخت موزه دوران اسلامي با انگيزه انجام فعاليت‌هاي گوناگون فرهنگي در سال 1323 در محوطه موزه ملي ايران آغاز شد و با وقفه‌هاي متعدد سرانجام در سال 1329 معماري آن پايان يافت ليکن انجام مراحل تکميلي آن به سال‌هاي بعد موکول شد. با توجه به اهميت آثار دوره اسلامي طراحي و اجراي معماري داخلي موزه دوران اسلامي از سال 1370 با در نظر گرفتن هنر و فلسفه اسلامي آغاز شد و پلان آن به طرح چليپاي دوران ساساني در نظر گرفته شد.

سرانجام اين موزه با حدود 10 هزار مترمربع در چهار طبقه در سال 1375 افتتاح شد. و دو طبقه آن اختصاص به نمايش آثار هنر اسلامي دارد و در دو طبقه ديگر امکان فعاليت‌هاي جنبي ميسر است. در حال حاضر موزه ملي ايران با دو موزه ايران باستان و دوران اسلامي با زيربناي بيش از20 هزار مترمربع در زميني به مساحت 18 هزار مترمربع و با آثاري حدود 300 هزار شيء مهمترين موزه کشور محسوب شده و در حوزه فرهنگ و هنر ايران بهترين موزه جهان به حساب مي‌آيد.

موزه ملي ايران آثار مربوط به دوران مختلف پيش از تاريخ، تاريخي و اسلامي ايران را در خود جاي داده و قديمي‌ترين اثري که نشانگر حضور انسان در فلات ايران در حدود 800 هزار سال پيش است در اين موزه نگهداري مي‌شود. از آنجا که فرهنگ، هنر و تمدن ايران همواره در تمام دوره‌ها با هويت ايراني بدون وقفه راه تکامل را پيموده است، لذا آثار به نمايش در آمده در اين موزه، جداي از تمامي خصوصيات منحصر به فرد بودن از اين ويژگي نيز برخوردارند.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1387021614