گيلان فقيه ميرزايي سرپرست گروه تحقيق با اعلام اين خبر گفت: در اين بررسي که از سال 1377 آغاز شده و هم اکنون نيز ادامه دارد موقعيت جغرافيايي، وجه تسميه، تاريخچه گورستان در سه بخش قبل و قرون اوليه اسلام، قرن هفتم و هشتم، دوره صفويه و قاجار مشخصات قبور از نظر اندازه، جنس سنگ، متون مکتوب بر مقبرهها که حاوي آياتي از قرآن مجيد، ادعيه، اشعار و برخي اطلاعات تاريخي اند، مورد مطالعه قرار گرفته است.
اطلاع رساني در مورد اهميت اين گورستان، پيگيري ثبت تکايا به صورت مجزا در فهرست آثار ملي، پيشنهادهايي همچون طرحهاي ساماندهي، برگزاري مراسم و يادمان براي مشاهير مدفون، گردآوري آثار خطي هنرمندان و مشاهير در يک مرکز و انتشار آثار برگزيده از جمله فعاليتهاي هيات پژوهشي و اهداف طرح محسوب مي شود.
به گفته عضو هيات علمي گروه پژوهشي متون و کتيبههاي دوران اسلامي پژوهشکده زبان شناسي، کتيبهها و متون جنبههاي معماري تکاياي تخت فولاد، نقشه، محل قرار گيري قبور، بررسي نقوش، سير تحول خط، کاتبان و سنگتراشان، احوال و آثار و کرامات مشاهير و علماي مدفون و ويژگيهاي تاريخي، فرهنگي و روند گسترش گورستان از ديدگاه مطالعات شهري و جمعيت شناسي از ديگر موضوعات مورد مطالعه به شمار مي رود.
فقيه ميرزايي گفت: نتايج بخشي از پژوهشهاي صورت گرفته در اين گورستان در سال 85 در سه جلد با عنوان \" تخت فولاد يادمان تاريخي اصفهان \" به چاپ رسيد. با پايان يافتن سلسله پژوهشهاي جديد جلد چهارم حاوي اطلاعات پژوهشي بر روي تکاياي مهدوي، بروجردي، محمدجعفر آبادهاي، جهانگيرخان قشقايي، سيد العراقين، شهشهاني و جلد پنجم با ارايه پژوهشهاي مربوط به تکاياي ابوالمعالي، تويسرکاني، بانو امين، آغاباشي، ريزي و مجلس و مسجد رکن الملک آماده انتشار شده است.
سرپرست هيات تحقيق بر روي گورستان تخت فولاد با اشاره به اينکه گورستانهاي تاريخي، مدارک و اسناد ارزشمندي براي مورخان و پژوهشگران است گفت: بررسي، طبقه بندي و مطالعه تطبيقي اين آثار در سطح ملي موجب غناي مستندات تاريخي خواهد شد.
فقيه ميرزايي تخت فولاد را موزه بزرگي از سنگ قبرهاي حاصل کار هنرمندان اصفهاني اعلام کرد و گفت: خوشبختانه شهرداري اصفهان در برنامههاي ساماندهي اين گورستان محلي براي نگهداري سنگهاي جابجا شده اختصاص داده است که اميدواريم با همکاري و نظارت سازمان اين موزه از غناي بيشتري برخوردار شود.
تخت فولاد در زمره گورستانهاي مهم ايران و جهان اسلام از جمله گورستان تاريخي شهر مقدس قم، بقيع در مدينه منوره، ابوطالب در مکه معظمه، باب الصغير در دمشق و گورستان وادي السلام در نجف اشرف به شمار مي آيد.
گورستان قديمي و تاريخي اصفهان داراي سه نام تاريخي لسان الارض، بابا رکن الدين و يا تخت فولاد است. لسان الارض در گوشه جنوب شرقي اين مجموعه تاريخي با احتمال قرار داشتن قديميترين قبر يعني قبر يوشع بن نون يکي از اوليا و انبياء بني اسرائيل از اهميت ويژهاي برخوردار است.
لازم به ذکر است اين پژوهش حاصل فعاليت فقيه ميرزايي و حبيبي و محمد علي مخلصي است./120
انتهای پیام/