توجه به نان موجب شده است اين ماده غذايي در نقاط مختلف به شيوههاي متفاوتي تهيه شود. در اين ميان تعدادي از نانها نيز که مورد قبول ذائقه عام قرار گرفتند وارد چرخه توليد شده و به صورت نانهاي مرسوم در تمام شهرها تهيه و به مردم عرضه ميشوند.
اما آنچه مسلم است اين که توليد نان سنتي در کشور با مشکلاتي همچون ضايعات بالا، استفاده از نمک و جوششيرين و عرضه نامناسب مواجه است که تمام اين موارد بر کيفيت نان تأثيرگذار است.
سالها است که نانهاي خمير، سوخته و شور که تنها به فاصله کوتاهي بعد از خارج شدن از تنور قابل مصرف هستند در نانواييهاي مختلف تهيه و به مردم عرضه ميشوند و تقريباً تمام مردم نسبت به کيفيت پائين اين نانها معترض هستند.
از سوي ديگر مصرف بالاي نان در کشور و عدم توجه به روشهاي درست توليد و نگهداري اين ماده غذايي باعث شده است که ايران در بين کشورهاي دنيا بالاترين ميزان مصرف نان را به خود اختصاص دهد.
در شهر تهران بالاترين درصد مصرف نان با 1/39 درصد مربوط به نان لواش است و نان سنگک با 7/10 درصد کمترين ميزان مصرف را به خود اختصاص ميدهد. متأسفانه نان سنگک اگرچه سالمترين نوع نان است اما به علت قيمت بالاي آن به نسبت ساير نانها کمتر مورد استفاده قرار ميگيرد.
از سوي ديگر نان سنگک با 28 درصد کمترين ميزان ضايعات نان را به خود اختصاص داده است و اين درحالي است که نان تافتون با 37 درصد بالاترين ميزان ضايعات را داشته است. خمير بودن دور نانها و پائين بودن کيفيت آنها از دلايل اصلي ضايعات بالاي اين ماده غذايي از سوي مصرفکنندگان عنوان شده است.
براي کاهش ميزان ضايعات نان بهتر است در کنار تلاشهايي که در راستاي توليد نانهايي با کيفيت بالا و با حداقل دور ريز انجام ميشود، در زمينه مصرف اصولي و صحيح نان نيز فرهنگسازي شود، شايد از اين طريق بتوان از ميزان بالاي دور ريز نان جلوگيري کرد زيرا تا زمانيکه باور عموم نسبت به شيوه صحيح پخت نان و نحوه مصرف اصولي آن تغيير پيدا نکند همچنان شاهد هدر رفتن اين ماده غذايي خواهيم بود./115
انتهای پیام/