باستان‌شناسي ايران بومي نيست

عمران گاراژيان در حاشيه دهمين گردهمايي بين المللي باستان‌شناسي ايران در خصوص وضعيت باستان‌شناسي ايران به ميراث آريا(chtn) گفت: باستان‌شناسي ما آنقدر تخصصي است که با ساخت اجتماعي نمي‌تواند ارتباط مستقيم بر قرار کند.

وي در ادامه با بيان اينکه دانش باستان‌شناسي در يکسري از کشورهاي دنيا بومي شده است افزود: اين دانش در ايران هنوز بومي نشده است يعني در دنيا دانش باستان‌شناسي ايراني را نمي‌شناسيم و اين رويکرد در يک حوزه محدود و مختصر در ايران باقي مانده است.

گاراژيان با بيان اينکه باستان‌شناسي ايران هنوز ارتباط خود را با بيرون باز نکرده است افزود: اين انزوا هميشه به ضرر باستان‌شناسي بوده است و علت آن را بايد در نبود متخصصان ميان رشته‌اي بومي و نبود خود باوري در اين زمينه عنوان کرد.

اين دکتراي باستان‌شناس با بيان اينکه باستان‌شناسي در ايران يک دانش وارداتي است يادآور شد: اين دانش وارداتي با بوم فرهنگي ما ارتباط بر قرار نکرده و به همين علت کاربردي نشده است، يعني محصول به صورت منحصر در هويت‌سازي باقي مانده و اين کاربردي نيست.

گاراژيان با بيان اينکه لازم است نسل جديد باستان‌شناس به گونه‌اي تربيت شوند که باستان‌شناسي را تنها در حوزه تاريخ نبيند افزود: براي اين کار بهتر است يکسري آموزش‌هاي بين رشته‌اي‌ را در آموزش باستان‌شناسي وارد کنيم که در ارتباط با زندگي جاري مردم کاربرد داشته باشند.

وي خاطرنشان کرد: باستان‌شناسي پيش از آنکه روش‌هايي مربوط به گذشته باشد روش‌هايي متناسب با مواد فرهنگي ما است، يعني روش‌هايي که از طريق تخمين، ارزيابي و مطالعه روي مواد در ارتباط با مسائل فرهنگي انسان ثبت اطلاعات مي‌کند.

اين استاد دانشگاه در خاتمه گفت: از آنجائي‌که باستان‌شناسي روي بازمانده‌هاي انساني کار مي‌کند بنابراين رشته‌اي انساني‌تر از باستان‌شناسي در حوزه علوم انساني پيدا نمي‌شود./115

انتهای پیام/

کد خبر 138709228