نقشه‌برداري از مهمترين مشکلات سايت‌هاي تاريخي است

به گزارش ميراث آريا (chtn) مسئول اجراي پروژه داده‌هاي ماهواره‌اي در طرح منظر فرهنگي بيشابور در اين همايش با بيان اين مطلب افزود: منطقه بيشابور در دشت کازرون شکل گرفته و براساس مشاهدات ميداني، سکونت‌گاهاي انساني روستاهاي متعدد، کشاورزي، نشانه‌هاي تاريخي با استفاده از داده‌هاي تکنولوژي ماهواره‌اي شناسايي مي‌شوند.

ساماني در ادامه خاطرنشان کرد: هر منظر فرهنگي ترکيبي از لايه‌هاي متعددي هستند که در کنار يکديگر شکل گرفته‌اند، با استفاده از داده‌هاي ماهواره‌اي، به جزئيات بيشتر براي شناسايي و مطالعه‌ اين سايت‌ها مي‌پردازيم.

به گفته اين کارشناس داده‌هاي ماهواره‌اي، اين داده ها سطوح مختلف قابل تهيه هستند به طوري که انتخاب نوع داده به منطقه مورد مطالعه و جزئيات وابسته است.

وي با اشاره به اينکه تهيه اين داده‌ها به شکل عکس‌هاي هوايي نيستند اظهار داشت: بخشي از آمار و ارقام که داراي مختصات هستند در آينده اطلاعات را به روز مي‌کند ضمن اينکه هر گونه حادثه مانند زلزله، تغيير کاربردي در داده‌ها مشخص هستند.

ساماني با بيان اينکه جزئيات نقشه در داده‌هاي ماهواره‌اي قابل پردازش و تهيه نقشه و تصوير هستند تصريح کرد: اين داده‌ها براي مستندات تاريخي، گسل‌ها، کاربري‌هاي اراضي، فرم سه بعدي منطقه، تغييرات ناشي از زلزله، توسعه شهرک‌ها و روستاهاف قابل استفاده هستند.

وي اضافه کرد: بخش از مطالعات براي محوطه هاي تاريخي است چرا که داده‌هاي ماهواره‌اي با ارائه بخشي از اطلاعات، پردازش‌هايي براي اصلاح تعريف و حريم جديد براي حفاظت از محوطه باستاني ارائه مي‌کند.

اين کارشناس داده‌هاي ماهواره‌اي ادامه داد: با داده‌هاي ماهواره‌اي محوطه‌هاي تاريخي که نشانه‌هاي ميداني روي زمين ندارند مکان‌يابي و برنامه‌ريزي خواهد شد.

وي با بيان اينکه اين داده‌ها به راحتي قابل انتقال به داده‌هاي زميني هستند افزود: نقشه‌برداري يکي از مشکلات سايت‌هاي تاريخي است چرا که در بسياري از سايت‌ها امکان تهيه نقشه وجود ندارد خوشبختانه با استفاده از داده‌هاي ماهواره‌اي امکان تهيه نقشه با دقت يک به دو هزار فراهم است.

کارشناس داده‌هاي ماهواره‌اي در منظر تاريخي فرهنگي بيشابور تاکيد کرد: تمامي روستاها و سکونت‌گاه‌هايي که زندگي در آنها جريان دارد در نقشه‌هاي ما مشخص شده‌اند ضمن اينکه محدوده، حريم روستاها و شهرهاي موجود در منطقه و راه‌هاي ارتباطي نيز در نقشه‌ها مشخص شده‌اند.

ساماني تصريح کرد: وجود گسل‌ها و زلزله‌ها يکي از عوامل مخرب موجود در سايت‌هاي تاريخي است بر اين اساس ارائه خطوط گسل‌ها توسط داده‌هاي ماهواره‌اي در اين راستا بسيار ضروري است.

وي با بيان اينکه، دره تنگ چوگان و سايت بيشابور، دشت کازرون و رودخانه شاپور نيز در نقشه بررسي شده‌اند، گفت: موقعيت باغ‌ها، سايت‌هاي فرهنگي، مناطق نظامي و در مجموع کاربري‌ها در نقشه تهيه شده‌اند.همچنين جنس خاک و خرابه‌هاي باستاني توسط داده‌هاي ماهواره‌اي تحليل و پردازش مي‌شوند./118

انتهای پیام/

کد خبر 1387113019