حريم‌ها بايد حداقل محدوديت‌ها را ايجاد کنند

به گزارش ميراث آريا(chtn) معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي در نشست دوم نخستين همايش هم‌انديشي حفاظت از بناهاي تاريخي با بيان اين مطلب افزود: فرايند تعيين عرصه و حريم اصولاً يک فرايند ختمي نيست به عبارتي تعيين حريم مي‌تواند وجوه متفاوتي نيز داشته باشد چراکه در تعيين حريم تصميم‌گيري در مورد توازن لايه‌هاي موجود در حريم مي‌شود.

فريبرز دولت آبادي در ادامه خاطرنشان کرد: در اين راستا شناسايي محدوديت‌هايي که در تعيين حريم براي ساکنان منطقه ايجاد مي‌شود از جمله وظايفي است که بايد در دستور کار ما قرار گيرد.

وي با اشاره به اين که در بسياري از تعيين حريم‌ها، ذهن ما به سراغ ايجاد محدوديت‌ها مي‌رود اظهار داشت: شناخت لايه‌ها، محدوديت‌هاي ايجادشده براي ساکنان، تبعات حقوقي و برنامه‌هاي ميراث فرهنگي از جمله موضوعاتي هستند که بايد مورد توجه قرار گيرند.

وي با بيان اين که شناخت يک بناي تاريخي بسيار آسان‌تر است تا اين که هم زمان حريم‌گذاري انجام شود تصريح کرد: خطراتي که آثار ثبتي را تهديد مي‌کند باعث مي‌شود تا نتوانيم به صورت هم زمان براي ثبت و حريم‌گذاري اقدام کنيم چراکه گاه در عرصه‌هاي شهري حريمي موقت ايجاد مي‌شود که بازتاب‌ها و تنگناهايي را فراهم مي‌کند که منجر به ايجاد حقوق براي برخي و تنگناهايي براي برخي ديگر از افراد جامعه مي‌شود.

به گفته اين مقام مسوول در سازمان ميراث فرهنگي: موضوع حريم به دليل وجود مباحث نظري بسيار پيچيده است بنابراين بالابردن سرعت حريم‌گذاري به صورت هم زمان با انجام عمليات ثبت بايد مورد توجه کارشناسان قرار گيرد. ازسوي ديگر در هنگام حريم گذاري موظفيم حداقل محدوديت‌هاي ممکن را ايجاد کنيم و پس از آن موظف به حفاظت از آن اثر هستيم.

وي گفت: اميد است شاهد روزي باشيم که اگر ملکي در يک حريم قرار گرفت منافع صاحب ملک با هماهنگي دولت و سازمان ميراث فرهنگي حفظ شود البته در اين راستا وظيفه ما حل مشکلات ناشي از حريم گذاري نيست بنابراين حريم‌ها بايد به گونه اي تعيين شوند که حداقل محدوديت‌ها را ايجاد کنند.

دولت آبادي با بيان اين که به دليل مشکلات يک فرد خاص نبايد از وظايف حفاظتي يک اثر تاريخ عدول کنيم تصريح کرد: براساس هماهنگي‌هاي انجام شده به دنبال فعال کردن ظرفيت‌هاي قانوني هستيم تا در تمامي پروژهاي عمراني بزرگ نسبت به ارزيابي‌هاي تاريخي و فرهنگي در يک پروژه عمراني اقدام شود.

همچنين مدير کل دفتر حفاظت از اموال منقول سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در نشست دوم نخستين همايش هم انديشي حفاظت از بناهاي تاريخي با بيان اين مطلب افزود: رويکرد سازمان ميراث فرهنگي در سال‌هاي پس از انقلاب حفاظت از محوطه‌هاي کاوش شده و فراهم کردن امکان بازديد مردم از اين محوطه‌ها بوده است.

جليل گلشن در ادامه خاطرنشان کرد: حفاظت از منظر و محوطه تاريخي يا کاوش شده در راستاي سياست‌هاي حفاظت از محوطه‌هاي تاريخي ضروري است.
به گفته وي: در بسياري از محوطه‌هاي تاريخ حفاري شده براي منظر چاره‌اي انديشيده نشده است بر اين اساس حفاظت از محوطه‌هاي حفاري شده و نيز آثار حاصل از اين کاوش‌ها بايد مورد توجه قرار گيرند./118

انتهای پیام/

کد خبر 138712011