وي افزود: رودخانه کارون در شهرستان شوشتر توسط بند ميزان به دوشاخه گرگر يا دودانگه و شطيط يا چهاردانگه تقسيم ميشود. شاخه گرگر کانالي دست کند انسان و مربوط به دوره ساساني است. از شطيط يا چهاردانگه نيز شاخهاي جدا شده که داريون نام دارد و از زير قلعه سلاسل ميگذرد. نهر داريون را به دارا يا داريوش نسبت ميدهند.
به گفته رهبر اين قلعه بجز نقش دفاعي که از شهر شوشتر داشته است مرکز کنترل منابع آبي کارون در دوره هخامنشيان بوده است.قلعه سلاسل در دوره هاي نخست ساساني و دوره هاي اسلامي در قرن چهارم، پنجم و ششم مورد استفاده بوده و در دوره قاجار نيز حاکم نشين بوده است.
بنابراين گزارش اين قلعه دژي بسيار بزرگ با حياط هاي مفصل و متعدد، سربازخانهها، طويلهها، حمامها، شبستانها، برجها و باغچهها، قورخانه يا اسلحهخانه، نقاره خانه، حرم خانه، آشپزخانه، قاپيهاي متعدد (دروازه)، حوض هاي بزرگ، حصار و خندق که امروزه بيشتر آنها ويران شده و جزاتاق هاي زير زميني، شوادان ها و تونلهاي داريون چيزي از آن نمانده است.
خاطر نشان ميشود؛ شوادانها، زير زمينهايي با پلههاي طولاني بود که در تابستان مردم در آنجا زندگي ميکردند و برخلاف بادگيرها که هوا را از پشت بام به داخل ساختمان مي آورد، هوا را از زير زمين به داخل اتاق ميکشاند.
قلعه سلاسل بارها بر اثر جنگهاي متمادي و حوادثي چون سيل زلزله رو به ويراني نهاده و تعمير شده است. اين قلعه در قرن 11 هجري و سالهاي 1237 و 1307 مورد مرمت قرار گرفته است. در دهه 40 باقيمانده قلعه ويران و از مصالح آن در قسمت غربي قلعه ساختمان ادارات دارائي قند و شکر و غله و دخانيات احداث شد. از اين ويراني فقط قسمتهائي از طبقه اول بناها باقي مانده است.
اين بناي تاريخي تا ابتداي قرن حاضر، محل استقرار والي خوزستان بود و براي خوزستان نقش استانداري را ايفا ميکرد. /120
انتهای پیام/