کشف پناهگاه‌هاي فراپارينه سنگي در چيا سبز شرقي

سرپرست هيأت کاوش در محوطه چياسبز شرقي محدوده سد سيمره در گفتگو با ميراث آريا (chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: محوطه چياسبز شرقي مربوط به اوايل دوره نوسنگي (اوائل هزاره هشتم پيش از ميلاد) مربوط به جامعه اي يک جا نشين بوده که برخلاف ساير محوطه ها کاملاً مربوط به دوره نوسنگي بدون سفال است .

حجت دارابي در ادامه خاطرنشان کرد: همگام با مطالعات و کاوش هاي باستان شناسي در اين محوطه، بررسي دوره پارينه سنگي منجر به شناسايي محوطه هاي باز، غار و پناهگاه مربوط به دوره پارينه سنگي مياني ،جديد و فراپارينه سنگي شد.

وي با اشاره به اين که محوطه چياسبز بر روي يک بستر صخره اي شکل گرفته است اظهار داشت: براساس شواهد موجود هفت متر لايه فرهنگي در اين محوطه يافت شد که البته چهار تا شش متر رسوب بر روي اين لايه ها پوشانده شده بود.

به گفته اين کارشناس ارشد باستان شناسي : براين اساس شناسايي محوطه ياد شده تا حدودي پرکردن خلاْهاي باستان شناسي دوره نوسنگي آبنده ايران را به ما نويد مي دهد.

دارابي با بيان اين که بررسي اين محوطه ،دوره انتقال از جامعه فراپارينه سنگي ازغار به نوسنگي کشاورزي مراحل اوليه يک جانشيني و روستا نشيني را نشان مي دهد تصريح کرد:ازاشياي فرهنگي شناسايي شده در اين محوطه مي توان به ابزارسنگي ، يک سري اشياي تزئيني سنگي ، سنگ ساب و کوبنده براي تهيه غذا اشاره کرد.

سرپرست هيأت کاوش در محوطه چياسبز شرقي محدوده سد سيمره بااشاره به اين‌که محوطه هاي دوره نوسنگي ايران فاقد گورستان هستند تاکيد کرد: با توجه به اين که محوطه ياد شده کاملاً استقراري است سه مورد تدفين به حالت جمع شده در کف خانه ها شناسايي شد.

وي معماري محوطه ياد شده را کاملاً سنگ چين و با نمونه هاي قابل مقايسه در ايران کاملاً متفاوت دانست و گفت:معماري محوطه هاي مربوط به اوائل يک جانشيني را در ايران عمدتاً چينه تشکيل مي دهد در حالي که محوطه مورد اشاره کاملاً سنگ چين است ، پس اين محوطه با معماري شناسايي شده در مناطقي از لبنان و فلسطين قابل مقايسه است.

اين باستان شناس در پايان ادامه داد: براي نخستين بار، محوطه چياسبز شرقي واقع درحوزه درياچه سد سيمره در سال 1386توسط سيد رسول بروجني شناسايي شد ./118

انتهای پیام/

کد خبر 1388021349