علي اسدي در ادامه خاطر نشان کرد: بررسي هاي صورت گرفته بيانگراين واقعيت است که دو سد تنگ حنا داراي ساختار پيچيده تري نسبت به بقيه هستند.
اين باستان شناس تاکيد کرد:: مطالعه و بررسي سدهاي هخامنشي موجود در پاسارگاد مي تواند ديدگاه ما را نسبت به شهرسازي اوايل دوره هخامنشي و کشاورزي اين دوره به کلي دگرگون کند.
وي با اشاره به اين که سد تنگ حنا در دوران کوروش به منظور ايمن سازي شهر پاسارگاد و جلوگيري از تخريب آن به وسيله سيلابهاي رودخانه پلوار با استفاده از هسته هاي رسي در بدنه و پشتيبان هاي قلوه سنگي در سمت داخلي و بيروني به طول تاج 600 متر و ارتفاع 12متر ايجاد شده اظهار داشت: اين بنا داراي سه بخش شامل يک کانال بزرگ به ارتفاع يک و نيم متر عرض 70 سانتيمتر، شش کانال کوچک و حوضچه اي به ابعاد 10 در هشت متر است که آب از درياچه سد پس از وارد شدن به کانال بزرگ و پس از آن به کانال هاي کوچک به حوضچه اي هدايت مي شود.
وي ،کوچکتر شدن ابعاد شش کانال کوچکي که آب را به حوضچه هدايت مي کند را از نکات جالب معماري اين سد برشمرد و افزود: اين امر موجب مي شود آبي که از کانال بزرگ به کانالهاي کوچک وارد مي شود با فشار بيشتري به سوي حوضچه جريان يابد.
وي هدف فصل دوم کاوش را اطلاع از چگونگي ساختار اين حوضچه بيان کرد و تصريح کرد: هرچند که براي اعلام نظر قطعي بررسي هاي بيشتري لازم است اما احتمال دارد حوضچه براي شستشوي مواد معدني و يا نوعي توليدات کشاورزي ايجاد شده باشد.
اسدي همچنين احتمال استفاده از فشار آب موجود در راه اندازي نوعي از آسياب هاب بادي را دور از ذهن ندانست و تاکيد کرد: حوضچه ياد شده با دقت فوق العاده زياد و همانند ديگر ساختارهاي معماري دوره هخامنشي با بلوک هاي سنگي به وزنهاي مختلف از يک تن تا چهارتن، کانال بزرگ و کانال هاي کوچک که درون آنها با اندودي از قير که حکم عايق بندي دارد ساخته شده که اين سنگها با بست هاي دم چلچله اي به وسيله ميله هاي آهني و سرب مذاب مستحکم شده اند.
خاطرنشان مي شود ؛ فصل دوم کاوش در سد تنگ حناي پاسارگاد به صورت مشترک با هيأتي از باستان شناسان فرانسوي انجام به سرپرستي دکتر رمي بوشارلا صورت گرفته است./118
انتهای پیام/