سه سال از آغاز عمليات نوسازي در منطقه 15 ميگذرد اما اين پروژه هماکنون نهتنها به سرانجام نرسيده بلکه اعتراض شديد اهالي اين محلهها را نيز به دنبال داشته است.اين اعتراض ها تنها از سوي شهروندان مطرح نشد ،بلکه بارها اعضاي شوراي شهر نسبت به رويه شهرداري در نوسازي بافت فرسوده انتقاد کرده اند و اکنون نگراني ديگري پيش آمده است چون کارشناسان معتقدند شهرداري تهران فرق نيان بافت فرسوده را نميداند و محلات نو ساز هم در نعرض فرسودگي قرار گرفته اند.
مهدي چمران يک بار در کسوت رئيس شوراي عالي استان ها اعلام کرد:ساخت مسکن در اطراف شهرها درحاليست که بافتهاي فرسوده،آشغالداني شدهاند .
اين موضوع در شوراي اسلامي شهر تهران هم مطرح شد.نخستين روز بهمن ماه سال جاري پس از اين که گزارش تکراري و نامطلوب سازمان نوسازي شهرداري تهران که نشان زيادي از پيشرفت طرحها در نوسازي بافتهاي فرسوده پايتخت نداشت، در جلسه علني شوراي اسلامي شهر تهران با واکنش شديد اعضاي اين شورا روبرو شد ، خسرو دانشجو، سخنگوي شوراي شهر پس از پايان يکصد و نهمين جلسه شوراي شهر در جمع خبرنگاران با اشاره به گزارش مسوولان شهرداري تهران در خصوص بافتهاي فرسوده اعلام
کرد : \" اين گزارش نشانه اي از پيشرفت در اجراي برنامههاي نوسازي بافتهاي فرسوده نداشت و به اذعان مسوولان شهرداري احداث ۱۰هزار واحد مسکوني براي نوسازي بافتهاي فرسوده تنها ۱۴درصد پيشرفت طي هفت سال دارد. \"
دانشجو در پاسخ به اين سوال که مسوولان شهرداري امروز چه وعدهاي به اعضاي شوراي شهر براي عملي کردن برنامههاي نوسازي بافتهاي فرسوده دادند؟ گفت : متاسفانه مسوولان شهرداري تنها به ارائه برخي آمار و ارقام که به اذعان خودشان نشانهاي از پيشرفت در اجراي برنامهها نداشت داده و وعدهاي را براي اجراي برنامهها ندادند.
حسن بيادي ،نايب رييس شوراي شهر تهران هم با انتقاد به گزارش عملکرد سازمان نوسازي بافتهاي فرسوده، خاطر نشان کرد: اين همه زمان نامهنگاري، هزينه و برنامهريزي که براي نوسازي بافتهاي فرسوده صرف کردهايم، تنها منجر به تحويل 400 واحد مسکوني به مردم شده است.
رسول خادم رييس کميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران نيز با بيان اين مطلب که 36 هزار ميليارد تومان منابع براي نوسازي بافتهاي فرسوده در طول 10 سال نياز داريم، در حالي که چهار سال از اين دوره گذشته و شش سال ديگر باقيمانده است و هنوز هيچ برنامه مدوني در اين زمينه وجود ندارد، گفت: تاکنون نيز ورود دولت به اين بخش تنها در حوزه اوراق مشارکت بوده که آن نيز تاکنون اجرايي نشده است.
در اين ميان شنيدن درد دل اهالي محلات فرسوده پايتخت شنيدني است:حسين احمدپور، دبير شوراياري محله ضيايي منطقه 15 بخشي از مشکلات محله خود را چنين مطرح کرد: «سال 84 از شهرداري سراغ ما آمدند و طبق قراردادي که ميان صاحبان بناهاي فرسوده و شهرداري بسته شد، بايد 30 خرداد ماه سال 87 خانههاي جديد را به ما تحويل ميدادند». او ادامه داد: «اين قرارداد کاملا يکطرفه و به نفع شهرداري منعقد شده است و ذيل آن هيچ مهر و امضاي معتبري وجود ندارد. در اين قرارداد اگر شهرداري در تحويل خانهها تاخير داشته باشد، بايد روزي 10 هزار تومان جريمه بپردازد ولي اگر شهروندان تاخير داشته باشند بايد 20 يا 50 هزار تومان در روز جريمه شوند».اين معتمد محلي انتقاداتش را نسبت به قرارداد بسته شده اينطور ادامه داد: «در اين قرارداد شهرداري هر وقت بخواهد ميتواند قرارداد را فسخ کند، اما ما حق چنين کاري را نداريم».احمدپور گفت: «کار را به يکسري افراد غيرمتخصص سپردهاند، طوري که توالتها را رو به قبله ساختهاند. ما به اين موضوع اعتراض کرديم ولي آنها گفتند مگر چه اشکالي دارد! يک پيرمرد انگليسي هم ناظر بر اجراي کار آنهاست. من نميدانم مگر در کشور خودمان مهندس و متخصص کمداريم»!به گفته احمدپور، محله اتابک، خوببخت و نفيس تبديل به مخروبهاي شده است که افرادي که ماندهاند چارهاي جز واگذاري خانههايشان به نازلترين قيمت ندارند و آنهايي هم که رفتهاند با پول وديعهاي که از شهرداري گرفتهاند ديگر توان رهن خانه را ندارند.اين شورايار توضيح داد: «پولي که شهرداري به ما داده است ديگر تکافوي رهن خانه را نميکند. وقتي مراجعه کرديم و موضوع را مطرح کرديم، به ما گفتند بايد جريمههايتان را ببخشيم وگرنه از پول رهن خبري نيست».
در کنار تمامي اين دغدغه ها مگراني ديگري هم ايجاد شده است. قهاري مديرمرکز مطالعات و تحقيقات شهرسازي و معماري ايرانعقيده دارد: وجود بافتهاي فرسوده در تهران، مانند شهرهاي ديگر حاصل بي تدبيري مسؤولان شهري است، چون بناهاي فرسوده فقط بناهاي قديمي نيست بلکه ساختمانهايي نيز در اين بافتها قرار دارد که زمان زيادي از ساخت آنها نميگذرد. \"
او ادامه داد:\"اين اتفاق امروز هم در حال رخ دادن است؛ يعني ساختمانهاي بدون کيفيتي ساخته ميشود که در آيندهاي نهچندان دور مجموعههاي اجتماعي و اقتصادي ناهنجاري را شکل ميدهد.\"
به گفته قهاري،تاکيد بر اين موضوع ضروري است که وقتي از بافت فرسوده صحبت ميکنيم، منظور بافتهايي است که سابقه تاريخي ندارد. در اين شرايط شهرداري تهران بايد بافت تاريخي را از بافت فرسوده تميز دهد که اين کار انجام نميشود. بافت باارزش تاريخي نيز به علت شاکله اجتماعي و اقتصادي ناهمگون، بافت فرسوده تلقي ميشود، چون در اين زمينه کارشناسي وجود ندارد.\"
در بسياري از شهرها، خيابانهاي عريض و طويل را از بافت فرسوده عبور ميدهيم و به قصد بازده اقتصادي آن را تخريب ميکنيم که بافت تاريخي آن هم از آسيب مصون نميماند. به بهانه نوسازي بافت فرسوده دست به هر کاري ميزنيم و هويتمان را از ميان ميبريم و اين موضوعي است که مسؤولان شهري هنوز درباره آن توضيحي ندادهاند و پاسخي برايش ندارند.
انتهای پیام/