کشف تصاوير آييني و مفرغينه‌هاي‌ لرستاني در سنگ تراشان

به گزارش ميراث آريا (chtn) و به نقل از روابط عمومي پژوهشکده باستان شناسي سرپرست هيأت کاوش نجات بخشي در محوطه سنگ تراشان با بيان اين مطلب افزود:اين فصل کاوش در ادامه فصول گذشته و با ايجاد 10 کارگاه 10در10 در حال انجام است تا در اين فصل کل عرصه شناخته شود.

مهرداد ملکزاده در ادامه توضيح داد : انجام‌ سه‌ دور کاوش‌ در نيمه دوم‌ سال‌ 1384 و تدوام‌ آن‌ در سال‌ 1385 و يافتن ‌انبوهي‌ اشياي‌ فرهنگي‌ و بعضاً منحصر به‌ فرد از جمله دلائل ادامه‌ کاوش در اين فصل اعلام شده است.

وي با اشاره به اين‌که به‌ جرأت‌ مي‌توان‌ گفت‌ داده‌هاي‌ سه‌ دور کاوش‌ اين‌ محوطه‌ در تاريخچه‌ پژوهش هاي مفرغينه‌هاي‌ لرستاني‌ بي‌نظير بوده و مسير آن را دگرگون‌ خواهد کرد اظهار داشت:برخي‌ از يافته‌هاي‌ سطحي‌ محوطه عصر آهن‌ پاياني‌ سنگ‌تراشان‌، که‌ حاصل‌ عمليات‌ تخريبي‌ حفاران‌ غيرمجاز است‌، با وجود آسيب هاي فراوان، پرسش هاي‌ پژوهشي‌ چندي‌ را مطرح‌ مي‌کند.

وي به پژوهش هاي انجام شده در اين حوزه انجام شده شامل موقعيت‌ محلي‌ اين‌ محوطه‌ و جايگاه‌ تاريخي‌ آن‌ در محدوده پراکنش‌ فرهنگ‌ مفرغينه‌هاي‌ لرستاني‌، پيوندهاي‌ ميان‌ يافته‌هاي‌ اين‌ محوطه‌ با داده‌هاي‌ ديگر محوطه‌هاي‌ عصر آهن‌ پاياني‌ در ماد غربي‌، بازشناسي‌ و بازسازي‌ رسوم‌ فرهنگي‌ منطقه‌ در دوره مورد نظر بر مبناي‌ داده‌هاي فرهنگي‌، بافت‌ داده‌هاي‌ فرهنگي‌ و‌ چيستي‌ محوطه‌ اشاره کرد.

به گفته سرپرست هيأت کاوش نجات بخشي در محوطه سنگ تراشان ؛براساس‌ کاوش هاي‌ اخير سنگ‌تراشان‌ حجم‌ انبوهي‌ از مفرغينه‌ها، پيوسته‌ در بافت‌ باستان‌شناختي‌ ‌است که اين‌ پيوستگي‌ ميان‌ يافته‌هاي‌ مفرغين‌ و پيش‌زمينه باستان‌شناختي‌ آنها پژوهشگران‌ را دربازآفريني‌ الگوهاي‌ پژوهشي‌ تحليل هاي‌ فرهنگي‌ مربوطه‌ ياري‌ خواهد کرد.

ملکزاده بيان داشت:پيش‌ از شروع‌ کاوش ها به‌ دليل‌ پراکندگي‌ سطحي‌ آثار، چنين‌ گمان‌ ‌ مي‌شد که‌ محوطه سنگ‌تراشان‌ گورستاني‌مربوط به عصر آهن‌ پاياني‌ است‌، اما در پي‌ آغاز عمليات‌ ميداني‌ کوچکترين‌ نشانه‌اي‌ از گورهاي‌ باستاني و يا کمترين‌ اثري‌ ازبافتهاي‌ معماري‌، سنگي‌ يا خشتي ديده‌ نشد.

به گفته وي؛ براين اساس اشيايي‌ فارغ‌ از هرگونه‌ ساختار معماري‌ يا گورستاني‌، نهاده‌ شده‌ در دل‌ خاک‌ چنين‌ به‌ نظر مي‌رسيد در واپسين‌ سده‌هاي‌ عصر آهن‌، در عصر آهن‌سه،حدود 850 تا 550 پيش از ميلاد، بنا بر دلايلي‌ ناشناخته‌ شمار فراواني‌ اشياي‌ باستاني‌ کم‌نظير و زيبا در اين‌ محوطه‌ نهاده‌ شده‌ است.

ملک زاده با بيان اين که در اين فصل تا کنون يافته هايي مشابه يافته هاي دوره نخست کاوش مانند پلاک‌ها، رزم¬افزارهاي مفرغي و پيکرک هاي کوچک به دست آمد که گمان پيشين گروه کاوش مبني بر اين که اين فضا نيايشي و آييني است تقويت مي شودتصريح کرد: چراکه بر روي پلاک‌ها و پيکرک‌ها افرادي ديده مي شوند که دستان خود را به حالت دعا به آسمان گشوده اند که البته نمونه هاي اين چنيني در فصل گذشته کاوش نيز به دست آمده بود

وي با اشاره به اين‌که کماکان با وجود بازشدن چهار کارگاه 10در 10 هيچ بافت معماري، استقرارگاهي يا گورستاني ديده نشده است اظهار داشت:محوطه عصر آهن‌ پاياني‌ سنگ‌تراشان‌ در جنگل‌هاي‌ کوهستاني‌ بلوط‌ وحشي‌،جنوب‌ استان‌ لرستان‌،نزديک‌ روستاي‌ موسوم‌ به‌ سنگ‌تراشان‌ 52کيلومتري‌ جنوب‌ شرقي‌ شهر خرم‌آباد، بخش‌ پاپي‌، دهستان‌ کشور واقع‌ است‌.

ملک زاده با بيان اين که متأسفانه‌ فاصله روستا و محوطه هم جوار آن‌ با شهر خرم‌آباد مسيري‌ پيچ‌ در پيچ‌ و کوهستاني‌ است‌ بيان داشت: بخش‌ بزرگي‌ از راه‌ جاده‌ خاکي و دسترسي‌ محلي‌ بوده و از کيفيت‌ نازلي‌ برخوردار است.

خاطرنشان مي شود به‌ دليل‌ غناي‌ کم‌نظير محوطه عصر آهن‌ پاياني‌ سنگ‌تراشان‌ شايسته‌ است‌ کاوش‌ تا بدست آمدن نتايج‌ مطمئن‌تر و نجات‌بخشي‌ شماربيشتري اشياي‌ تاريخي‌ و فرهنگي‌ ادامه‌ يابد./118


انتهای پیام/

کد خبر 1388030937