ذات الله نيکزاد با بيان اينکه کوچه باغ يکي از 17 آبادي ميبد است که نسبت به ديگر آبادي هاي ميبد وسعت کمتري دارد ، افزوذ: اين آبادي از شمال به محله مهرجرد ، از شرق به بشنيغان، از جنوب شرق به باغات کثنوا و از غرب نيز به خانقاه منتهي مي شود. وجه تسميه آن به معناي کوچه اي است که در ميان باغات و کشتخوان ها واقع شده و چند کوچه ديگر با آن متصل ميشود.
وي ادامه داد:در واقع بخش قديمي کوچه باغ از يک راسته اصلي و چند راسته فرعي در ميان باغات و کشتخوانها قرار گرفته است. قدمت شکل گيري اين آبادي با استناد به قديميترين بناي آبادي (مسجد) و هسته قديمي محله به دوران صفوي مي رسد.
نيکزاد تصريح کرد: هسته اوليه آبادي شامل مسجد حسن بن علي و آسياب جنب آن ، آب انبار و حمام قديمي کوچه باغ است که پس از شکل گيري اين هسته ، گسترش اين آبادي به سمت جنوب و در جهت مظهر قنات آن آبادي آمده است .
وي ادامه داد: مرحله بعدي گسترش به سمت شرق و غرب هسته اوليه آبادي است اما عمده توسعه به سمت غرب يعني محل ظهور قنات مهرجرد (توسعه بيروني ) است.
نيکزاد خاطرنشان کرد: کوچه باغ بر خلاف بيشتر آبادي هاي ميبد، قلعه و برج و بارويي ندارد. باغات جزء لاينفک و يک عامل دفاعي براي بافت مسکوني آن به حساب مي آيند. به علاوه رودخانه آبکندهاي که مرز غربي آبادي با خانقاه است و مسيلي که دقيقاً از کناره شرقي هسته اوليه عبور مي کند ؛ عامل دفاعي مهمي براي ساختار اوليه کوچه باغ محسوب ميشود.
وي همچنين گفت : شاخص ترين عامل دفاعي مصنوعي دربندي (دربند نقيب) است که در ادامه گسترش آبادي به سمت جنوب ايجاد شده است . اين دربند شامل 2 دروازه کوچک است که در ابتدا و انتهاي گذر نقيب قرار داشتند. اين دروازه ها در دهه 50 به دليل خيابان کشي و عبور ماشين تخريب شده اند.
آبادي کوچه باغ از جمله محلاتي است که حدود 90 درصد از بناهاي بافت قديم آن سالم مانده که جريان زندگي و جنب و جوش در اين محله برقرار است ./104
انتهای پیام/