سير تحول باستان‌شناسي 100 سال اخير ايران بررسي مي شود

به گزارش ميراث آريا (chtn) و به نقل از روابط عمومي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، اين اسناد که براساس برآوردهاي اوليه تعداد آنها بالغ بر 400هزار برگ قلمداد شده بيانگر فعاليت هاي باستان‌شناسي و تحول آن در صدساله اخير است. قديمي ترين سند اين مجموعه مربوط به سال 1287 هجري شمسي است.

سيد مهدي موسوي سرپرست پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري در بازديد از چگونگي روند ساماندهي پرونده‌هاي راکد باستان شناسي، اسناد موجود را نشانگر سير تحول باستان شناسي از سال 1287 تا کنون دانست و بر تشکيل گروههاي کارشناسي و تأمين تجهيزات لازم تاکيد کرد.

در اين ديدار مدير مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با بيان اهميت ساماندهي اين پرونده‌ها، بررسي اين اسناد از جنبه‌هاي خوشنويسي، سير تحول بايگاني، مکاتبات اداري، مهرنامه ها و صاحب امضاءها، نوع گزارش‌نويسي و تهيه اقلام در تک تک پرونده‌ها، اطلاق اشياي يافت شده از حفاري‌هاي باستان شناسي مورد تأکيد قرار داد و گفت: تاريخچه باستان شناسي و حفاظت و مرمت را جز با استخراج داده هاي اين اسناد نمي توان نوشت.

جواد نيستاني با تصريح بر ارزشمندي مجموعه ياد شده اظهار داشت: اين اسناد علاوه بر موضوعات حفاظت، مرمت و فعاليت‌هاي باستان‌شناسي در صد ساله اخير حاوي اطلاعاتي از ديوان سالاري دوره‌هاي قاجار، پهلوي اول و دوم و قوانين جاري در گمرک دوره‌هاي ياد شده است.

به گفته مدير مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري اين اسناد با توجه به اسناد موجود در نخست وزيري وقت ايران و مرکز اسناد و کتابخانه ملي ايران و هم پوشاني آنها مي تواند منبع کاملي براي نگارش تاريخچه تحول باستان شناسي در ايران باشد.

نيستاني با اشاره به قدمت اسناد ياد شده و گندزدايي مجموعه افزود: در اين راستا با همکاري پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي فرهنگي اقداماتي آغاز شده و گروهي از کارشناسان مرکز ياد شده مسئوليت اين امر را عهده‌دار شده‌اند.

معاون مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با ارايه گزارشي از روند بررسي هاي اوليه اسناد راکد باستان شناسي ايران ساماندهي فيزيکي، اسکن و رقومي کردن اسناد و مدارک موجود، نمايه سازي و چکيده نويسي و تهيه بانک اطلاعاتي را از جمله اقداماتي خواند که قرار است بر روي اين مجموعه صورت گيرد. بانک اطلاعاتي اين اسناد در مرحله اول به صورت شبکه داخلي خواهد بود.
اسماعيل پولادي گفت: اين اسناد در مرکز باستان شناسي وقت ايران و پس از ان در اداره ميراث فرهنگي استان تهران نگهداري مي‌شده است.

به گفته وي بناهاي تاريخي، حفاري هاي علمي، مراسلات وزارتخانه ها و ادارات، اداره گمرکات، عتيقات مرکز، نظام‌نامه‌ها، بخشنامه‌ها، اجازه‌نامه‌هاي حفاري، ترفيعات، بودجه‌هاي تخصيصي حفاري‌ها و درخواست مدال هاي نشان موضوعات مندرج در اسناد 400 هزار برگي است.

معاون مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري گفت:با بررسي اين اسناد مي توان فهميد که ماشين تحرير از چه زماني وارد مکاتبات اداري شده و جاي دست خط و خوشنويسي را گرفته است.

در اين اسناد دست خط و امضاءهايي از گدار، اشميت، ايرج ميزرا نخستين رئيس اداره عتيقات در وزارت معارف، محمد تقي مصطفوي دومين رئيس تشکيلات باستان شناسي و سومين مدير موزه ايران باستان( موزه ملي فعلي) و ...... به چشم مي خورد. /118


انتهای پیام/

کد خبر 1388031935