\"گونور تپه\" بزرگترين کاوشگاه باستان‌شناسي عصر مفرغ است

به گزارش ميراث آريا (chtn)، جعفر مهرکيان در سومين همايش بين‌المللي روابط بين فرهنگي عصر مفرغ آسياي ميانه ضمن ارائه مقاله خود در خصوص اجاق‌هاي دو چشمه گونور، همسان‌هاي ايراني گفت: در ساختار زيست‌گاه‌هاي طبيعي و سازه‌هاي انسان ساخته و در سر بناهاي نخستين، چه در بيرون و چه درون زيست‌جاه‌ها، آتش يک عنصر مهم است. همچنين آتش مي‌توانست در کانون خانواده چراغ روشنايي، اجاق پخت و پز و بخاري باشد. پس براي آنکه در هر زمينه کارايي بيشتري داشته باشد با دگرگوني‌هاي بسياري روبرو شد.

وي افزود: بي‌آنکه تاريخچه و روند شکل‌گيري ساختار اين سازه مهم معماري را برشماريم به گونه‌اي از اجاق چند منظوره مي‌پردازيم که به فراواني در سازه‌هاي معماري گونور تپه پديدار شده است.

مهرکيان خاطرنشان کرد: اين سازه اجاقي دو چشمه و پيشرفته است که با گل و کاه، خشت و گل و درست در ديوار يا کنار آن ساخته مي‌شد و به جز سوراخ خاکستر‌کش، آتشدان آن نيز پوشيده بود و به طور غير مستقيم و از چشمه ديگر بارگذاري مي‌شد.

عضو هيات علمي پژوهشکده باستان شناسي ادامه داد: کف و بالاي آن نيز کارايي ديگري داشت، طوريکه گرماي آن کمتر هدر مي‌رفت و بيشترين نيازهاي خانواده و يا مصرف‌کننده را برآورده مي‌کرد. اين اجاق دو چشمه، در درون و بيرون فضاهاي معماري شکل مي‌گرفت.

وي يادآور شد: همسان‌هاي اين اجاق در ديگر جايگاه‌هاي باستاني از جمله ايران ادامه يافته است که مي‌توان در موشلان هشتگرد، پرديس قرچک و معمورين فراگيري اين روند را دنبال کرد./117

انتهای پیام/

کد خبر 138803289