بازگشت توپ‌هاي تاريخي سعدآباد به روزهاي نخستين

به گزارش ميراث آريا(chtn) و به نقل از ستاد خبري مجموعه تاريخي فرهنگي سعدآباد مدير اين مجموعه فرهنگي تاريخي با بيان اين مطلب افزود: با توجه به مکاتبات صورت گرفته و تلاش همکاران در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي فرهنگي وضعيت حفاظتي توپ‌هاي تاريخي موزه نظامي سعدآباد کارشناسي و گزارش مبسوط کارشناسان با اعلام اعتبار بودجه پيشنهادي براي مراحل بعدي مشخص شد.

عشرت شايق گفت:درحال حاضر مجموعه قابل ملاحظه‌اي از تسليحات نظامي مربوط به دوران‌هاي قاجار و پهلوي در فضاي باز ورودي موزه نگهداري مي‌شود که روي چرخ‌هاي اصلي و چوبي خود قرار گرفته‌اند.

وي با اشاره به اين‌که البته تعداد ديگري از توپ‌هاي تاريخي نيز در اين محوطه وجود دارند که بر روي پايه‌هايي از جنس سيمان تثبيت شده‌اند اظهارداشت: با توجه به اين‌که اين آثار محصول کشورهاي مختلف بوده و به دوران‌هاي متفاوتي نيز متعلق هستند، جنس و ساختمان چرخ‌هاي بکار رفته در آنها نيز بسيار متنوع است.

شايق با بيان اين‌که نمونه‌هاي متاخر توپ‌هاي ياد شده داراي چرخ‌‌هاي چوبي هستند که معمولاً يک قاب فلزي از آنها مراقبت مي‌کند تصريح کرد:در اين موارد چوب‌هاي بکار رفته در ساختمان چرخ و پره‌هاي آن در اثر قدمت و تاثير عوامل فرساينده محيطي نظير رطوبت، عوامل بيولوژيکي، تنش‌هاي مکانيکي و بنفوذ محصولات خوردگي قطعات فلزي مجاور آنها، به شدت آسيب ديده‌اند.

مديرمجموعه سعدآباد ضمن تاکيد بر اين‌که مرمت کاري اساسي براي حفاظت اين مجموعه نفيس است بيان داشت:توپ‌هاي داراي چرخ‌هاي چوبي نيازمند مرمت در موزه نظامي سعدآباد شامل توپ هايي ساخت کشور انگلستان، سوئد، اطريش، روسيه فرانسه و توپهاي مربوط به دوره است.

وي با اشاره به اقدامات عمومي حفاظتي مانند پاکسازي بيان داشت: با توجه به آلودگي سطحي آثار به دليل ورود چرکي‌ها، گرد و غبار انباشته شدن محصولات فرسايش فلز و چوب، فعاليت حياتي حشرات و موجودات ذره بيني، لازم است تا براي انجام يک آفت زدايي و استحکام بخشي موثر، سطح چوب از اين آلودگي‌ها پاک شود.

شايق با اشاره به استحکام بخشي شيميايي يادآورشد: با توجه به فرسودگي قطعات، استحکام بخشي ساختار چوب با استفاده از اشباع شيميايي ضروري به نظر مي‌رسد البته نحوه استحکام بخشي از ميان دو روش نفوذ سطحي و يا اشباع براي هر قطعه خاص تصميم‌گيري خواهد شد.

مدير مجموعه تاريخي فرهنگي سعدآباد با اشاره به تقويت مکانيکي، اعمال پوشش حفاظتي در جهت کنترل اثرات رطوبت به عنوان يک اقدام حداقلي و در بخش دوم انجام اقدامات تخصصي مرمتي بيان داشت:گونه شناسي چوب‌ها يکي از مهم‌ترين اموري است که مي‌تواند آثار گذشته را ارزيابي کند./118

انتهای پیام/

کد خبر 138805223