گنبدقابوس بر فراز تپه اي باستاني احداث شده است

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان، حميد عمراني رکاوندي سرپرست هيات گمانه زني با اعلام اين خبر گفت: بر اساس مصوبه شوراي فني سازمان مرکزي مبني بر جمع آوري اطلاعات باستان شناسي به منظور درج در پرونده ثبت جهاني و لزوم شناخت دقيق ساختار معماري پي گنبد قابوس از لحاظ سازه اي و ژئوتکنيکي جهت اقدامات حفاظتي و مرمتي در آينده و تهيه پلان مديريتي، با مجوز پژوهشکده باستان شناسي براي نخستين بار، گمانه زني پيرامون گنبدقابوس با هدف دستيابي به داده هاي فرهنگي و مواد باستان شناختي از محل اعتبارات استاني انجام شده است.

وي افزود: با عنايت به گسترش و توسعه ساخت و سازهاي شهري و ايجاد پارک شهر پيرامون گنبدقابوس متاسفانه در وضعيت توپوگرافي و طبيعي محل دخل و تصرفاتي از سوي مالکين و متصرفان حقيقي و حقوقي صورت گرفته است که محدوديت هايي را در انتخاب محل و حفر گمانه هاي آزمايشي و شناخت حريم تاريخي اثر براي هيات به همراه داشته است.

وي در همين رابطه خاطرنشان کرد:با در دست داشتن نقشه هاي توپوگرافي وضع موجود تپه در جهات اصلي و فرعي و مرکز 12 گمانه باستان شناسي به ابعاد 2 × 2 و 5/1 × 1 مترمربع حفاري شده است. نتايج بدست آمده از حفر گمانه ها در پيرامون و پاي تپه گنبدقابوس بيانگر وجود نخاله هاي ساختماني حاصل از تخريب سازه هاي معاصر مجاور گنبد قابوس و داده هاي باستان شناختي از دوره تاريخي و دوران معاصر و گسترش تپه به سمت خيابانها و ساختمانهاي مجاور در گذشته است.

عمراني رکاوندي ادامه داد:به منظور بررسي دقيق وضعيت تپه از لحاظ لايه هاي استقراري و دخل و تصرفات انساني در زمان هاي گذشته و روند تاثير آن بر بناي گنبدقابوس گمانه اي در مرکز تپه تا عمق 12 متر از سطح تپه و خاک بکر حفر شد که با بالا آمدن آب هاي زيرزميني و جمع شدن آن در اين عمق ادامه حفاري جهت کسب اطلاعات زمين شناسي متوقف شده است.

وي تاکيد کرد: مطالعات اوليه روي مواد فرهنگي(قطعات شکسته سفال، استخوان جانوري، آجر، ذغال و خاکستر) نشان دهنده دو دوره استقراري در تپه از دوره اشکاني و ساساني است. هم چنين در بالاي لايه ساساني بقاياي لايه هاي آواري به ضخامت 2 متر قرار دارد.

سرپرست هيات تصريح کرد: براي شناخت وضعيت پي بناي گنبدقابوس در ضلع جنوبي و مجاور پلکان و در ورودي بنا گمانه اي تا عمق 40/11 متر از سطح تپه و خاک بکر حفر گرديد که بيانگر حفاري و گودبرداري سازندگان گنبد قابوس در دل تپه باستاني به قطر 18 متر جهت ايجاد پي بنا با مصالح آجربه ابعاد 6 × 26 × 26 سانتي متر و ملات ساروج است که به ارتفاع 80/9 متر در چندين مرحله به صورت منظم تا سطح تپه و فراهم شدن بستر مناسب(احتمالاً يکپارچه) چيده شده اند. البته هنوز دانسته هاي فني ما در اين خصوص و کيفيت و کارآيي مواد و مصالح بکار رفته در پي و بنا نيازمند بررسي و تحقيقات بيشتر و بهره گيري از ساير علوم فني و مهندسي در روند مطالعات همه جانبه گنبدقابوس است.

گنبدقابوس به دستور قابوس ابن وشمگير از پادشاهان آل زيار در قرن چهارم ه. ق احداث شده و به عنوان شاهکار معماري ايران اسلامي و رفيع ترين بناي آجري جهان با شماره 86 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است./106




انتهای پیام/

کد خبر 1388070516