گور 5 هزار ساله مکشوفه در بم کاوش شد

کارشناس باستان‌شناسي پروژه نجات‌بخشي ارگ بم با بيان مطلب فوق به ميراث آريا(chtn) گفت: در کنار کارگاه بتون ريزي تير برق روستاي محمدآباد بقاياي استخوان انسان و سفال شکسته هايي توسط صاحب کارگاه مشاهده شد که مشاهدات اوليه توسط کارشناسان نشان از يک گور به همراه تکه سفال‌ها و ظروف شکسته اي مربوط به دوران برنز(هزاره سوم پيش از ميلاد) دارد که براي روشن شدن وضعيت اصلي شواهد به دست آمده،اين گور مورد کاوش قرار گرفت.

نرگس احمدي تاکيد کرد:پيش از اقدام به گمانه زني وضعيت موجود به صورت کامل مستند نگاري شده و سکشن ديواره جنوبي که توسط بيل مکانيکي ايجاد شده بود، برداشت شد.

نرگس احمدي افزود:در مرحله بعدي اقدام به ايجاد گمانه بر روي اين گور شد براي اينکه شواهد احتمالي نزديک اين گور نيز مشخص شود، گمانه به ابعاد 2 در 3 متر و با توجه به ابعاد بخش شمالي گور که در حين خاکبرداري فرو ريخته بود حد شمالي گمانه تا لبه ريختگي‌ها در نظر گرفته شد.

وي ادامه داد: پس از نخ کشي و ايجاد گمانه، اقدام به برداشت خاک به صورت لايه لايه شد جهت مشخص شدن هر چه سريعتر وضعيت شواهد به دست آمده بخشي از گمانه که دقيقا بالاي گور قرار مي گرفت ( به ابعاد 5/1 در 2 ) را بريده و گمانه زني در اين بخش ادامه يافت که در مجموع سه لايه مشاهده شد.

وي خاطرنشان کرد:در مجموع تعداد 251 قطعه سفال از مجموع بررسي اين مکان بدست آمد که 68 قطعه آن از کاوش گور بدست آمد ( 60 قطعه از عمق 110 سانتي متر و شش قطعه از عمق 50 سانتي متر ) که در ميان آنها شش قطعه مربوط به ظروف نيمه شکسته از نوع جام‌هاي ته دکمه اي و خمره منقوش با نقوش هندسي است.

کارشناس باستان‌شناسي پروژه نجات‌بخشي ارگ بم يادآور شد: همچنين تعداد 182 قطعه سفال از ميان دپودي خاک محوطه خاکبرداري شده بدست آمد. مشخصات فني اين نمونه ها يعني نوع پوشش، نوع خميره، نوع ساخت، کيفيت ساخت، فرم ظروف، نوع خميره، نوع تزيين، شيوه ساخت، ميزان پخت، کيفيت ساخت و ميزان سلامت در سه گروه مجزا ( سفالهاي مکشوفه از دپو، عمق 50 و 110 ) مورد بررسي قرار گرفته است.

احمدي ادامه داد:سفال‌هاي بدست آمده شامل قطعات شکسته و نيمه سالم هستند که به دو دسته ساده و منقوش تقسيم مي شوند. خميره آنها از نوع مواد معدني و کاني دار است و اکثرا از پودر شن، شن ريز، دانه هاي نرم زرد و ميکا طلايي است به رنگ قرمز قهوه اي ، قهوه اي و نخودي سبز، پخت آنها کامل بوده، فرم شان را کاسه هاي کوچک و بزرگ، ظرف کوچک تزييني- مذهبي، خمره هاي متوسط، جام‌هاي مخروطي يا ليوان‌هاي بلند ته دگمه اي و همچنين جام‌هاي کوتاه با بدنه محدب تشکيل مي دهد و تمامي آنها داراي کف حلقوي اند.

وي گفت:سفال‌هاي ساده داراي خميره قرمز قهوه اي و بدون پوشش و يا با پوشش نخودي سبز هستند و سفال‌هاي متوسط و خشن را شامل مي شوند. اکثر نمونه هاي ساده را جام يا ليوان‌هاي بلند تشکيل داده اند.

نمونه هاي منقوش به دو دسته مونو کروم و پلي کروم تقسيم شده و بيشتر رنگ خميره آنها قرمز قهوه اي بوده و پوششان به رنگ نخودي سبز ديده مي شود. تمامي نقوش آنها هندسي بوده که با رنگ‌هاي سياه، قرمز و قهوه اي تزيين شده و در دسته سفال‌هاي ظريف قرار مي گيرند. نقوش شامل طرح‌هاي مشبک، زيگزاکي و خطوط مواج است و بعضي از خطوط به صورت اريب به طرف بدنه ادامه پيدا مي کند./117

انتهای پیام/

کد خبر 138807124