کوهرنگ در قرق ايلاميان بوده است

سرپرست هيأت کاوش‌هاي نجات بخشي سد و تونل سوم کوهرنگ در گفتگو با ميراث آريا(chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: اعلام نتايج تاريخ‌گذاري مطلق کربن 14 توسط دانشگاه آکسفورد انگلستان در کاوش‌هاي نجات بخشي سد و تونل سوم کوهرنگ که براي نخستين بار در استان چهار محال و بختياري انجام شد پيش‌بيني باستان شناسان را مبني بر حضور ايلاميان، اشکانيان و تيموريان را در منطقه کوهرنگ تأئيد کرد.

محمد اسماعيل اسماعيلي در ادامه خاطرنشان کرد: پس از پايان فصل اول کاوش‌هاي نجات بخشي در محوطه‌هاي شناسايي شده سد و تونل سوم کوهرنگ در استان چهار محال و بختياري که در پاييز سال گذشته انجام شد نمونه‌هاي زغالي و استخواني آن براي تعيين قدمت راديو کربني ( c14) به آزمايشگاه دانشگاه آکسفورد انگلستان ارسال شد که نتايج بدست آمده از آن تاريخ‌گذاري اوليه انجام شده توسط باستان شناسان را تأئيد کرد.

اين کارشناس باستان شناسي يادآور شد:با مطالعات آزمايشگاهي کربن 14 انجام شده در محوطه‌هاي محدوده مخزن سد و تونل سوم کوهرنگ از اين پس سفال‌ها و مواد فرهنگي بدست آمده از آن‌ها به عنوان کليدي براي شناخت محوطه‌هاي باستاني هم افق با آنها و تعيين قدمت آنها مورد استفاده باستان‌شناسان در حوزه استان چهار محال و بختياري و مرکز ايران قرار خواهد گرفت.

وي اضافه کرد:از سوي ديگر شواهد درخشان بدست آمده از معماري، معيشت، اقتصاد و هنر ايلاميان، اشکانيان و تيموريان در بخش مرکزي کوه‌هاي زرد کوه باستان‌شناسان را از اين بخش ايران کامل‌تر و روشن خواهد کرد.

سرپرست هيأت با بيان اين‌که در محدوده مخزن سد و تونل سوم کوهرنگ، پنج محوطه کاوش شد که سه محوطه از آن‌ها با انجام مطالعات آزمايشگاهي داراي قدمت مطلق است تصريح کرد:محوطه‌هاي کاوش شده عبارت از آنها با انجام مطالعات آزمايشگاهي انجام شده داراي قدمت مطلق مي باشند. محوطه هاي کاوش شده به نام‌هاي محوطه کارخانه 1 و 2، محوطه قلعه دزک 1 و 2 و محوطه شهرياري اعلام شده‌‌اند.

وي ادامه داد:بر اساس نتايج بدست آمده از اين کاوش‌ها، ساختارهاي معماري کوچ‌نشيني منطقه و در واقع استمرار معماري امروزي عشايري منطقه به همراه يک دژ کوچک دوره اسلامي بدست آمد.

به گفته اين کارشناس باستان شناسي؛ همچنين محوطه کارخانه يک که با عنوان يک مجموعه معماري کوچ‌نشيني دوره ايلام ميانه به همراه يک دوره استقرار اشکاني تاريخ‌گذاري شده بود با ارائه نتايج آزمايشگاهي سن‌سنجي، تاريخ ساختار معماري بدست آمده از دوره ايلام ميانه را 1341 پيش از ميلاد و ساختار معماري دوره اشکاني را 128 ميلادي نشان داد.

اسماعيلي به قدمت محوطه نويافته 042 اشاره کرد که در کنار قلعه اسلامي دزک آباد قرار داشت و گفت:در زير رسوبات کاوش شده به ضخامت حدود دو متر ،تاريخ 75 تا 127 ميلادي نمايان شد. از سويي ديگر نتايج کربن 14 قلعه اسلامي کاوش شده در قلعه دزک آباد روستاي دزک آباد در منطقه بيرنگان کوهرنگ، تاريخ 1451 ميلادي نشان داده شد که نشان از حضور تيموريان در اين منطقه است. سرپرست هيأت کاوش‌هاي نجات بخشي سد و تونل سوم کوهرنگ بيان داشت:البته به دليل نافص ماندن کاوش‌ها در اين منطقه، تعيين قديمي‌ترين استقرار در اين دو محوطه منوط به انجام مطالعات تکميلي است.

به گفته اين باستان شناس نتايج به دست آمده نشان از ارتباط سياسي و اقتصادي ايلاميان با مراکز سياسي و اقتصادي فارس و خوزستان دارد که مطالعات آن هم‌چنان در حال انجام است./118

انتهای پیام/

کد خبر 138807133