جايگذاري 1800 قطعه سنگ در برج و باروي ارگ سلطانيه

سرپرست کارگاه مرمت ارگ سنگي سلطانيه با بيان مطلب فوق به ميراث آريا(chtn) گفت:اين تعداد سنگ در مرمت برج و بارو از قسمت شمال غرب يعني باروي E-F تا قسمت شرقي که در حال حاضر نيز مرمت آن ادامه دارد جايگذاري شده است.

ليلا خدابنده افزود: سنگ‌هاي مورد استفاده در برج و بارو سنگ‌هاي TUFFITE مي باشند که به صورت خام از معدن وير استخراج شده و به محل کارگاه برج و بارو منتقل مي شود همچنين سنگ‌هاي اصلي نيز از همين معدن استخراج شده اند.

وي خاطرنشان کرد: سنگ‌ها بعد از انتقال به کارگاه توسط استاد کاران سنگ تراش با زحمت و دقت در ابعاد مورد نظر و مناسب قسمت مورد نظر که قبلا اندازه گرفته شده با استفاده از ابزار سنتي، تيشه، قلم، قلم درز و شمشه هايي که براي هر قسمت برج و بارو خاص است و با استناد به سنگ‌هاي اصلي و مبنا موجود طراحي و ساخته و در تراشيدن سنگ استفاده مي شوند تا سنگ آماده کاملأ دقت و ظرافت مورد نظر جهت استفاده در ديواره استحفاظي شهر را داشته باشد.

سرپرست کارگاه مرمت ارگ سنگي سلطانيه يادآور شد:استادکاران بايد سنگ‌هاي خام را با ضربه هاي سنجيده و مناسب تيشه شکل بخشند و قابل استفاده در محل مورد نظر نمايند که اين کار با دقت و ظرافت و حساسيت ويژه اي انجام مي گيرد.

وي گفت: سنگ‌هاي مورد استفاده در برج‌ها به علت مدور بودن و انحناء داشتن در دو جهت طول و عرض حساسيت و ظرافت ويژه اي در نوع تراشيدن دارند و شمشه هاي انحنادار خاص هر قسمت برج بايد بصورت خاص مورد استفاده قرار گيرد.

خدابنده افزود: جهت اتصال سنگها به هم هيچگونه ملاتي استفاده نمي شود و سنگها درز به درز ( لبه به لبه) به هم متصل مي شوند جابجا کردن سنگها با استفاده از ديلم و با دقت جهت جلوگيري از هر گونه ضربه سنگ انجام مي شود و جهت تثبيت کردن يک سنگ در محل و جايگذاري سنگ بعدي از ملات ماسه-آهک-خاک بصورت پشت بند استفاده مي شود و سنگ‌ها بوسيله لاشه سنگ و ملات ماسه و آهک و خاک بسته مي شود طول اين پشت بند در قسمت‌هاي مختلف بين 1 متر تا 20/1 متغيير است./117


انتهای پیام/

کد خبر 1388073012