ساختمان‌هاي ملکي آموزش و پرورش مانع جلوه‌گري خانه امام جمعه

به گزارش ميراث آريا(chtn) قدير افروند با بيان اين مطلب افزود:هم‌اکنون ساختمان‌هاي مربوط به يک دبيرستان متروکه و دفتر شرکت تعاوني مسکن که هر دو وابسته به آموزش و پرورش تهران هستند نماي اصلي خانه تاريخي امام جمعه را خدشه دار کرده‌اند از اين رو در نظر داريم با کمک، توافق و همکاري شهرداري با تملک و تخريب اين دو ساختمان، نماي اصلي و تاريخي اين خانه را به شکل نخست بازگردانيم.

وي راه‌اندازي دفتر بافت تاريخي تهران در بطن تاريخي شهر تهران را از ديرباز يکي از آرزوهاي بدنه کارشناسي سازمان ميراث فرهنگي استان تهران دانست که امروز جامه عمل به آن پوشيده شد.

وي همچنين راه‌اندازي اين دفتر را فرصتي مناسب براي پاسخ به نيازهاي مشورتي مرتبط با مديريت شهري و تعامل بيشتر با کسبه و اهالي محل اعلام کرد.

افروند با اشاره به پيشينه تاريخي اين منطقه از تهران افزود: اين منطقه مرکز ثقل هويت کلان شهر تهران به شمارمي‌آيد تهراني که 400 سال پيش ده و قريه‌اي بود که اندک اندک، با فراهم شدن شرايط تاريخي به پايتخت تهران تبديل شد.

مسئول دفتر فني سازمان ميراث فرهنگي استان تهران اضافه کرد: از آنجا که جد صفويان در مجموعه حرم حضرت عبدالعظيم دفن شده بود و از سويي ديگر، تهران در مسير تاريخي مشهدالرضا قرار داشت از همين رو صفويان بنياد اين شهر را در تهران پايه‌گذاري کردند.

به گفته اين کارشناس مسئول در دفتر بافت تاريخي تهران؛زمان تيموري نيز که تختگاه و پايتخت ايران از ري به ورامين منتقل شد يک تختگاه کوچک در تهران شکل گرفت.

وي با اشاره به انتقال پايتخت از قزوين به تهران در زمان شاه طهماسب اول بيان داشت: اين شاه صفوي به دليل سفرهاي زيارتي بسياري که داشت در تهران کنوني استقرار يافت.

افروند با بيان اين‌که به دستور شاه طهماسب صفوي با تأسي به 114 سوره قرآن، حصاري با 114 برج در پيرامون آن روز تهران ايجاد شد بيان داشت: در سال 1210 آغا محمدخان قاجار پس از تاج گذاري در تهران، شالوده پايتخت شدن شهر تهران را پايه‌ريزي کرد.

وي سال 1284و زمان ناصرالدين شاه قاجار را نقطه عطف تاريخ شهرسازي ايران و تهران دانست و گفت: در آن زمان، به دليل افزايش جمعيت از حصار پيشين اندکي عقب نشيني کردند در دوره پهلوي اول نيز به دليل افزايش بيش از حد نفوس و جمعيت تهران، نخستين شهردار تهران با يک توسعه عجيب و غريب ريخت، ظاهر شهر را به طرز محسوسي تغيير داد.

به گفته وي؛ بافت تاريخي محدوده حصار ناصري را خيابان‌هاي 17 شهريور در شرق، انقلاب در شمال، کارگر در غرب و شوش در جنوب در برگرفته است.

افروند يادآور شد: در سال 1356 ثبت بخش زيادي از اين بافت تاريخي در فهرست ميراث ملي در دستور کار قرار گرفت. در دهه 60 و 70 با شکل گيري سازمان ميراث فرهنگي مجموعه ارگ تاريخي تهران و سپس مجموعه ميدان مشق در فهرست ميراث ملي جاي گرفتند.

وي بيان داشت: در دهه 80 نيز با ادغام سازمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي بحث احيا مورد توجه جدي قرار گرفت به طوري‌که در سال 84 محله تاريخي عودلاجان در فهرست ميراث ملي ثبت شد.

وي با اشاره به دوره مسئوليت بيرقي در سازمان ميراث فرهنگي استان تهران گفت: در اين دوران مطالعات حصار ناصري آغاز شد که اکنون مراحل نهايي خود را سپري مي‌کند.

به گفته اين کارشناس مسئول؛ اين دفتر با هدف دريافت اطلاعات به روز از اتفاقات مربوط به بناهاي موجود در اين بافت، پاسخ‌گويي به نيازهاي اين بخش، انتقال اطلاعات از کسبه و نيز ارتباط بيشتر با مديريت بافت شهري تهران راه‌اندازي شد.

وي با اشاره به انجام کارهاي مطالعاتي در اين دفتر بيان داشت: همه کارشناسان، پژوهشگران و نيز دانشجويان رشته هاي مرتبط به بافت و بناي تاريخي مي توانند براي انجام مستندسازي بافت تاريخي تهران با ما همکاري کنند.

به گفته اين کارشناس مسئول؛درحال حاضر هيچ اطلاعي از ظرفيت‌هاي تاريخي و حتي حداقل تصويري از سير تطور تاريخي موجود در اين بافت تاريخي در دست نداريم براين اساس بايد تمامي جريانات انقلاب روي داده در در اين حوزه را مستندسازي، ثبت و به آيندگان منتقل کنيم./118

انتهای پیام/

کد خبر 1388092333