به گفته وي، در نقشه دمرگان اين قلعه به صورت مستطيلي با دو مثلث متساوي الساقين در دو طرف آن نشان داده شده که 12 برجک ديده باني دور تا دور آن را احاطه کرده است.
وي هم چنين خاطرنشان کرد: قلعه خندان در سال 1364 خورشيدي تعيين حريم و داراي ضوابط حفاظتي مصوب و لازم الاجرا شد و طي سال هاي 1379 و 1386 خورشيدي بخش ضلع شمالي و غربي محوطه به منظور جلوگيري از توسعه ساخت و سازهاي شهري ديوارکشي شده است. هم چنين به منظور مطالعات پژوهشي هدفمند در سال 1386 نقشه برداري توپوگرافي محدوده اثر و مطالعات رئوفيزيکي عرصه تپه انجام شده که بيانگر به هم ريختگي ساختارهاي معماري قلعه در دوره هاي معاصر است.
عمراني تصريح کرد: فصل نخست گمانه زني اين قلعه با هدف مطالعه ساختارهاي معماري و لايه نگاري با مجوز پژوهشکده باستان شناسي از محل اعتبارات استاني در راستاي ايجاد سايت موزه شهري به سرپرستي قربانعلي عباسي از کارشناسان ارشد باستان شناسي با همکاري دانشجويان باستان شناسي و مرمت ساماندهي پيرامون محوطه بافت ها و بناهاي تاريخي موسسه آموزش عالي غيردولتي- غيرانتفاعي گلستان انجام شد.
وي در ادامه با اشاره به اين که در اين پژوهش بخشي از بقاياي برج و بارو و استحکامات وابسته به قلعه خندان کشف شد، تاکيد کرد: مصالح به کار رفته در اين سازه هاي معماري شامل: چينه، سنگ چين و آجرهاي 4× 22× 22، 5/3× 19× 19 سانتي متري با ملات گل و آهک است. و قطعات سفال هاي لعابدار و ظروف شيشه اي و چيني آبي- سفيد و حجم زياد قطعات شکسته سفال بام پوش نيز در اين گمانه زني به دست آمده است.
وي يادآور شد: اين پژوهش بر اساس تفاهم نامه دو جانبه شهردراي گرگان و اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان انجام شد تا پس از اعلام نتايج گمانه زني عمليات تبديل تپه قلعه خندان به پارک تفريحي پس از آزادسازي زمين هاي اطراف آن و با انتخاب مشاور جهت تهيه طرح و هماهنگي کامل با اين اداره کل در دستور کار اين شهرداري قرار گيرد.
معاون ثبت و حفظ و احياي آثار تاريخي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان در پايان گفت: مرحله اول تبديل قلعه خندان به پارک تفريحي شامل: آزادسازي املاک اطراف تپه و مرحله دوم طرح احداث شبکه براي دسترسي بر روي تپه و هم چنين عمليات مورد نياز بر روي تراس هاي سه گانه آن است .
تپه قلعه خندان گرگان بر فراز صخره و نهشته هاي رسوبات رودخانه تول چشمه قرار دارد. هم چنين يکي از بناهاي با ارزش دوره صفويه به نام قدمگاه خواجه خضر در دامنه ضلع شرقي اين قلعه قرار دارد و در گذشته نيز قبرستان بزرگي در کنار آن قرار داشته است. قلعه خندان گرگان متعلق دوره ساساني-اسلامي است و به شماره 1701 در فهرست آثار ملي قرار دارد.
/104
انتهای پیام/