محمدرضا قربانزاده درادامه خاطرنشان کرد: در نتيجه اين کاوشهاي باستان شناسي بيش از 430 بنا مربوط به قرنهاي هفتم و هشتم به صورت ميداني مستند نگاري شد که در کشور بي سابقه بود.
وي با اشاره به انجام مطالعه کتابخانهاي درمورد معماري ايلخاني، کاشي و کاشيکاري و آجر و آجرکاري و نقاشي و مينياتورها، سکههاي عصرايلخاني و نيز مطالعه بنيادي و تطبيقي 10 بناي عصر ايلخاني کشور افزود: راه شاهي و انطباق آن با راه ابريشم و راههاي عصرايلخاني نيز مورد مطالعه قرار گرفت.
قربانزاده تصريح کرد:همچنين مطالعه معماري و شهرسازي شهر سلطانيه در مورد تعيين حريم و عرصههاي تاريخي شهر سلطانيه، طبقات اجتماعي و مذهبي مردم شهر و تهيه طرح ايدئوگرام و ساماندهي شهرنيز انجام شد.
وي با اشاره به تهيه نقشه توپوگرافي عرصه تاريخي جمعه مسجد، تپه نور، عرصه تاريخي ارگ حکومتي سلطانيه افزود: از طرحهاي حفاظتي و مرمتي ميتوان به تهيه طرح مرمتي برج و باروي ارگ سنگي سلطانيه، گنبد آرامگاه ملاحسن کاشي، مقبره چلبي اغلو و ساماندهي عرصه تاريخي تپه نورو...اشاره کرد.
وي ادامه مطالعات درباره تهيه طرح منظر فرهنگي سلطانيه و محرابهاي گچبري عصر ايلخاني و معماري و شهرسازي شهر سلطانيه را از ديگر برنامههاي آينده مطالعاتي پژوهشي پايگاه ميراث جهاني سلطانيه عنوان کرد.
وي اضافه کرد: همچنين تهيه طرح جامع ساماندهي شهر سلطانيه پيرامون آثار تاريخي موجود در حريم و عرصه تاريخي گنبد سلطانيه و طرح پلان مديريت بنياد يا بنداد ايلخانشناسي پيرامون معماري و شهرسازي عصر ايلخاني از ديگراقدامات سال 89 خواهد بود.
قربان زاده تصريح کرد: ادامه پژوهشهاي باستانشناسي در عرصه تاريخي جمعه مسجد و ارگ سلطانيه در راستاي تکميل مطالعات شهرسازي، ساماندهي محوطه پيرامون گنبد سلطانيه نيز انجام خواهد شد.
وي به بازبيني و رسيدگي سالانه به کاشيکاري گنبد سلطانيه پس از سرماي زمستان در اجراي برنامههاي مرمت و حفاظتي پايگاه و ادامه مرمت برج و باروي ارگ سنگي سلطانيه در راستاي ساماندهي محيط 10 هکتاري پيرامون گنبد سلطانيه و مرمت بدنههاي خارجي تربتخانه اشاره کرد.
به گفته سرپرست اجرايي اين پايگاه؛در راستاي تکميل پرونده گنبد سلطانيه براي ثبت در فهرست ميراث جهاني بررسي کارشناسي بيش از 15 اثر موجود در حريم انجام شد.
وي با اشاره به 10 مساحت هکتاري عرصه تاريخي ارگ گفت: بيشترين واحدهاي مسکوني و تجاري در داخل ارگ خريداري شد البته به صورت پراکنده و بر اساس اعتبارات موجود چندين پلاک نيز خريداري شد.
وي همچنين يادآور شد: دو مسجد در اين عرصه، به نامهاي علامه حلي و سيد ابراهيم وجود دارد که به دليل وقفي بودن و مسائل شرعي نيازمند اقدامات ويژهاي است.
به گفته وي؛ پس از خريد واحدهاي مسکوني داخل عرصه تاريخي ارگ بنابر سياستگذاريهاي استاني، قرار شد با معرفي سازمان ميراث فرهنگي به سازمان مسکوني و شهرسازي استان زنجان اين نهاد در برابر دريافت وجه يک قطعه زمين در اراضي طالبيه به مالکين واگذاري کند و ساخت و سازهاي جديد در اين اراضي شکل گيرد تا ضمن جلوگيري از مهاجرت مردم سلطانيه، رشد شهري متوقف نشود .
وي در پايان يادآورشد:اراضي عرصه تاريخي جمعه مسجد در شارستان شهر تاريخي سلطانيه پس از کاوشهاي باستانشناسي و معرفي به عنوان عرصه تاريخي، ساخت و سازها متوقف و هر گونه فعاليت منوط به رعايت ضوابط مصوب حريم شد. /119
انتهای پیام/