نرگس احمدي در ادامه خاطر نشان کرد: بايد ارگ بم در منظر فرهنگي نه در مجموعه خشت و گل تبيين شود.
وي اضافه کرد: از انجا که ارگ بم در کنار راههاي تاريخي قرار دارد نبايد اهميت استراتژيک منطقه را نيز ناديده گرفت.
وي با اشاره به تأثير دو عامل صخرههاي طبيعي و رودخانه بجنورد در شگلگيري شهر بم افزود: امروزه رودخانه بجنورد که يکي از داده هاي اصلي شهر بوده خشک شده است.
به گفته اين کارشناس ارشد مرمت بناها و بافتهاي تاريخي؛ شهر قديم بم داراي الگوهاي دوره ساساني شامل ربض، شارستان و کهندژ تشکيل شده که فقط از اين مجموعه شارستان و کهندژ باقي مانده است.
احمدي با بيان اينکه در مورد سابقه سکونت در مجموعه ارگ داستان و اسناد تاريخي بسياري وجود دارد يادآور شد: متخصصان زيادي در مورد مکان ارگ تحقيق کردهاند برخي آن را در لار و برخي در بم ميدانند اما شواهد بدست آمده نشان ميدهد که بخشهايي از ارگ از جمله دروازه کوت کرم به همين نام نام گذراي شده و در شاهنامه فردوسي نيز به آن اشاره شده است.
وي در ادامه گفت: علاوه بر مسائل تاريخي، سابقه سکونت را نيز بايد در پژوهشهاي باستانشناختي جستجو کرد که در اين راستا ابتدا به پژوهشهاي باستانشناختي در منظر فرهنگي پرداختيم
وي ادامه داد: در پژوهشهاي باستان شناختي در منظر فرهنگي چندين محوطه در پژوهشهاي باستانشناختي شناسايي شد.
وي با اشاره به شناسايي بقاياي نمونههاي ابزار سنگي از دوره مس و سنگ بيان داشت: در دوره برنز تپههاي سرسياه که مشابه آن در شارستان است در محوطه بيدران نيز ديده شد پيکرک سفالي نيز در اين محوطه به دست آمد.
اين کارشناس با اشاره به انجام تعيين حريم محوطه بيدران افزود:البته هنوز پژوهشهاي باستانشناختي منطقه باقي مانده است./119
انتهای پیام/