محمود نجاتي در ادامه خاطرنشان کرد: در صورت اطلاع از زلزله، عمليات مقدماتي اضطراري و مقاوم سازي در دوره هاي قبلي مرمت انجام ميشد.
وي علت اصلي تخريب بخش سربازخانه ارگ بم را سست بودن بستر آن دانست و گفت: هماکنون درصد تخريبهاي هر بخش نيز تهيه شده است.
به گفته اين کارشناس؛ در مرحله اول نقشهبرداري وضعيت گذشته و بعد از خرابي به صورت دوبعدي و سه بعدي تهيه شد سپس آسيب شناسي قبل و بعد از حادثه انجام و گزارش آن ارائه شد که در اين پروژه از تجربه معمار ، مهندس عمران، مرمتگر و باستان شناس نيز استفاده شد.
وي با اشاره به پايان مقاوم سازي بخش غرب و شمال تکيه بيان داشت: عمليات مقاوم سازي بخش شرقي نيز در حال انجام است .
نجاتي در ادامه به بررسي شکستها و تخريبهاي ايجاد شده در ارگ بم، تأثير بار ديناميکي زلزله و مرمتهاي پيشين، استفاده از خشت به عنوان مصالحي با مشخصات ضعيف مکانيکي و بلاياي طبيعي در اين منطقه اشاره کرد.
وي ادامه داد: راهکارهايي همچون ارتقاي خواص مکانيکي خشت، انتخاب معدن خاکشناسي، ترکيب مناسب براي توليد خشت بهينه (خاک، آب، ماسه) ، مواد افزودني به خشت براي ارتقاي شکلپذيري آن (الياف خرما)و بهبود شرايط توليد خشت (خط توليد سنتي خشت) براي جلوگيري از تخريب در ارگ بم انتخاب شد.
وي به انجام پروژههاي تحقيقاتي براي انتخاب دوغاب و شيوههاي تزريق اشاره کرد و گفت: در عمليات مقاوم سازي سازهها و روشهاي استحکام بخشي کارهايي چون دوغاب و تزريق، مقاوم سازي با آبرون مهار، استفاده از فايبرگلاس به صورت عمودي و افقي، جلوگيري از خيزش عمودي المانهاي سازه با امتداد المانهاي کششي در فونداسيون انجام شد.
نجاتي اضافه کرد: در عمليات مقاومسازي سازهها ميتوان از جايگزين کردن خشتهاي نو و آسيبديده و استفاده از شيوههاي سنتي استحکام بخشي چون پشتبند ، قطور کردن ديوارها و تثبيت خاک بستر براي جلوگيري از پديده تشديد بهره برد.
وي در پايان مقاوم کردن بخشهاي مرمت شده با خشت تقويت شده با الياف خرما و استفاده از روشهاي کلاسيک مهندسي زلزله را توصيه کرد. /119
انتهای پیام/