بيانيه پاياني سمينار ارزيابي تجارب و آموزه‌هاي بازسازي بم ارائه شد

به گزارش ميراث آريا(chtn) سياوش صابري متن اين بيانيه را قرائت کرد که بخشي ازآن به شرح زير است:

پرديس هنرهاي زيبا دانشگاه تهران با برگزاري سمينار تخصصي در سه محور معماري و شهرسازي، ‌سازه‌ و پايداري، حفاظت و مرمت تلاش کرد تا بخشي از اين تلاش حرفه‌اي را تبيين و مستند کند.

در تجربه‌ بم حوزه راهبري از طريق ستاد راهبري بازسازي بم با حکم عالي‌ترين مقام دولت و با مشارکت نهادهاي علمي و تصميم‌ساز نظير مرکز تحقيقات مسکن، شوراي عالي معماري و شهرسازي و نيز ستاد راهبري بازسازي استاني که بخشهاي اجرايي_علمي و حقوقي در آن وجود داشتند شکل گرفت.

بازسازي پس از حادثه نمي‌تواند امري صرفا حاکميتي و دولتي تلقي شود در تجربه بم تاکيد بر مشارکت مردم به معني حق انتخاب براي آنان بوده است.

در مديريت بحران‌هايي نظير زلزله بم در درجه نخست شناسايي قبل از بحران ضرورت دارد مراحل بعد در حين و پس از بحران خواهد بود بدين منظور اقدامات و فرايندهايي شامل فرماندهي متمرکز، ارتباط اضطراري و مطمئن، دسترسي فيزيکي(هوايي، دريايي، زميني)، تامين نيروي امداد و نجات، استقرار مراکز درماني صحرايي، تهيه و تحليل اطلاعات صحيح، تدارکات اعم از امدادگران و آسيب‌ديدگان،‌گردآوري و شناسايي آمار در گذشتگان،‌برنامه بهداشت و تامين آب سالم و نگهداري کودگان و سالمندان مورد توجه قرار دارد.

از نتايج زلزله بم شبکه لرزه نگاري گسترده و هوشمند در سطح کشور بوده است. در بحث بازسازي نيز موضوع مرز و شناسايي مالکيت‌ها بسيار مهم و در تجربه بم خانه باغ‌ها تقريباً حفظ شده اند.

در تجربه بازسازي بم دولت براي اولين بار در ايجاد ستاد کنترل فني در زمينه معماري و شهرسازي اقدام کرد در اين راستا سه کميته تخصصي معماري_طراحي شهري اجرايي و هدايت و کنترل مشاورين طرح تشکيل شد و با تاسيس نزديک 20 دفتر نمايندگي مشاور در بم و يک مشاور در تهيه طرح‌هاي مورد نياز محقق شد.

توجه به آموزش شاغلين در صنعت ساخت و ساز مي‌تواند در رعايت اصول و دقايق فني و اجرايي، عدم استفاده از مصالح نامرغوب،‌اجراي صحيح، استفاده از تجهيزات مناسب و کنترل‌هاي کيفي و انجام آزمايش‌هاي لازم بسيار مؤثر باشد.

ايجاد آزمايشگاه‌هاي استاندارد که کيفيت مصالح ساختماني را به طور مداوم مورد ارزيابي قرار ميدهند در فرايند بازسازي ضروري است.

مطالعات بنيادي کاربردي از قبيل ريز پهنه‌بندي ژئوتکنيک لرزه‌اي در کاهش خسارات ناشي از زلزله مؤثر است.

طراحي سامانه پايش لرزه‌اي براي استان‌ها و شهرهاي بزرگ و مطالعات خطر زلزله در مقياس شهري و شناسائي گسل‌ها به ويژه گسل‌هاي پنهان در ساخت‌گاه شهرها مي‌بايست انجام پذيرد.

پيش از هر اقدامي در حفاظت و مرمت از ارزش‌هاي تاريخي_فرهنگي بايد شناخت و مستند‌سازي و مستندنگاري انجام شود به ويژه آنکه پس از زلزله هم امکان درج اطلاعات جديدي که قبلاً در دسترس نبوده است فراهم شود و هم احتمال خطر حذف اطلاعات در فرايند مرمت خواهدبود.

تجارب عمليات نجات‌بخشي ارگ بم از طريق يکي بيانيه بين‌المللي که اجماع خرد جمعي از کارشناسان خبره را فراهم مي‌کرد آغاز شد مطالعات گوناگون پس از آن در حوزه‌هاي باستان‌شناسي، شناخت دقيق عرصه و حريم و تدوين ضوابط آن، با توجه به مفهوم منظر تاريخي_فرهنگي_طبيعي بم ادامه يافته است.

تجربه مطالعات بهسازي سازه در ارگ بم پس از زلزله ضرورت تقويت ساختارهاي خشتي و گلين را از طريق روش‌هاي متکي بر فناوري‌هاي نوين و نيز تجارب سنتي مورد تاکيد قرار مي‌دهد.

پيشينه سکونت در ناحيه بم به قديمي‌ترين استقرارها که مربوط به دوران سنگي است باز مي‌گردد با توجه به امتداد يافتن موضوع زيست انسان از گذشته‌هاي دور و تداوم زندگي در ارگ بم بر اساس مطالعات باستان‌شناسي ضرورت تداوم پژوهش‌هاي تاريخ زيست بشر و نيز مطالعات تاريخ معماري را متذکر مي‌شود./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388102437