در واقع تغيير سياست دولت در مسکن مهر از \"واگذاري زمين؛ يعني تامين مسکن مردم\" به \"ساخت مسکن؛ سپس تحويل به مردم\"، باعث شده پروژههاي 99 ساله در اغلب شهرهاي کشور با ورود به مرحله ساختوساز از رشد قابل ملاحظهاي نسبت به دو سال قبل برخوردار شود.
در گزارش جديد وزارت مسکن که توسط سازمان ملي زمين منتشر شده، عملکرد دولتها در سالهاي 68 تا 84 مورد نقد فني قرار گرفته و براي مقايسه اين عملکرد با آنچه دولت فعلي در حوزه مسکن انجام داده، به هزينههاي مسکن مهر اشاره شده و آمده است: \"دولت براي واگذاري رايگان زمينهاي 99 ساله به مردم تاکنون 10 هزار ميليارد تومان هزينه کرده است.
برطبق اين گزارش، به جاي 5/1 ميليون نفر، فقط 980 هزار نفر واجد شرايط نهايي شناخته شدهاند و برنامهريزيها براي تامين مسکن مهر اين تعداد نفر، درحال انجام است.
در پروژه مسکن مهر، تاکنون زمينهاي 99 ساله 900 هزار نفر تامين شده، براي 442 هزار واحد مسکوني پروانه ساخت صادر شده، 200 هزار واحد در مرحله پيريزي قرار گرفته، و حدود 11 هزار واحد در مرحله نازککاري قرار دارد.
ارقام فوق ظاهراً آنچنان نشاني از رشد صعودي ندارد اما مقايسه آنچه طي 5 ماه اخير در اين پروژه اتفاق افتاده با عملکرد دوسال گذشته، روشن شدن موتور مسکن مهر را تاييد ميکند.
از ابتداي شهريورماه امسال تاکنون، صدور مجوز ساخت مسکن مهر 50 درصد و پيريزي واحدهاي مسکوني 150 درصد نسبت به قبل رشد داشته است. به عبارت سادهتر تا پايان دولت نهم فقط عمليات ساخت 80 هزار واحد مسکوني مهر شروع شده بود اما در 5 ماه اخير، اين رقم به 200 هزار واحد رسيده است.
رشد تصاعدي در پيشرفت مسکن مهر، در آمار پرداخت تسهيلات بانکي نيز مشخص است . روند پرداخت تسهيلات 15 ميليون توماني به تعاونيهاي مسکن مهر نشان ميدهد در بهار، تابستان و پاييز 88، ميزان پرداختي به ترتيب 30 درصد، 33 درصد و 113 درصد نسبت به فصل ماقبل رشد داشته است.
وزارت مسکن ارزش ريالي آنچه طي دو سال گذشته تحت عنوان زمين 99 ساله به مردم واگذار شده است را 10 هزار ميليارد تومان برآورد کرده است. که با توجه به اختصاص 11 هزار هکتار زمين براي مسکن مهر در اين مدت، مشخص ميشود هر متر مربع از زمينهايي که دولت بدون دريافت قيمت آن بصورت رايگان و اجاره بلندمدت به مسکن مهر اختصاص داده، حدود 100 هزار تومان بوده است.
سازمان ملي زمين در گزارش تازه منتشر شده خود، درباره عملکرد دولت در سالهاي 68 تا 84 تصريح کرده است: در آن زمان گرايش عمده به سمت واگذاري زمين به شکل آمادهسازي شده بوده و عمدتاً به سمت افزايش سهم انبوهسازي تمايل داشته است. اما در سال 84 وزارت مسکن مکلف شد با هدف تامين مسکن کمدرآمدها طرح حقبهرهبرداري بلندمدت يا 99 ساله از زمين را به اجرا بگذارد.
در دوره اول از طرح مسکن مهر که در دولت نهم اتفاق افتاد، سياست به گونهاي بود که فقط زمين بصورت رايگان به تعاونيهاي مسکن واگذار شود اما اينکه، تعاونيها چگونه زمين را به مسکن تبديل کنند و در جريان اين تبديل با چه مشکلاتي روبرو خواهند شد، مشخص نبود. آن زمان، دولت از ورود به مرحله ساختوساز به عنوان سختترين مرحله از پروسه صاحبخانه کردن مردم، پرهيز ميکرد که البته نتايج چنين رويکردي در کارنامههاي قبلي مسکن مهر کاملاً مشخص است.
اما در اواخر عمر دولت قبلي، نقدها به سياست مسکن مهر و اينکه چرا دولت به جاي سازندهها يا همان انبوهسازها، براي تامين مسکن مردم با تعاونيها طرف شده، باعث شد براي بهبود اوضاع اين طرح ملي، انبوهسازان به پروژه دعوت شوند.
در شروع به کار وزارت مسکن در دوره جديد، سياست \"ساخت مسکن مهر و سپس تحويل به مردم\" بصورت جدي در دستور کار قرار گرفت و پيگيريهاي 6 ماهه نتايج اميدوارکنندهاي به ثبت رسانده است.
گفته ميشود مسولان وزارت مسکن، اکنون به واگذاري زمين رضايت ندارند و با تفاهمي که با انبوهسازان در هر استان انجام دادهاند، مقرر شده کليه پروژههاي 99ساله از طريق سازندههاي صاحب صلاحيت بدون اتلاف بيشاز اندازه وقت ساخته و تحويل متقاضيان شود./100
انتهای پیام/