وي با اشاره به وجود بيش از 100 قلعه با مختصات جغرافيايي تاريخي کاربري و فرمهاي خاص گفت:اين قلعهها ميتوانند زمينهساز ايجاد پايگاهي براي پژوهشهاي تاريخي معماري و شهرسازي کشور باشد.
وي در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به گستردگي و تنوع جغرافيايي اقليم و روستاهاي استان، توجه ويژه به بافتهاي روستايي و جامعه شناسي روستايي مانند بافتهاي روستايي دامنه تفتان، دشت بلوچستان، روستاهاي پيرامون رودخانه سرباز و کنار رودخانه عمان و ايجاد پايگاه پژوهشي و پاياوت مطالعات معماري روستايي کشور در اين استان امري لازم و ضروري است.
اين مقام مسئول در ادامه بر تسريع در فرايند ثبت جهاني کوه خواجه تأکيد کرد و گفت:ايجاد زمينه هاي مطالعات درباره آثاري چون دهانه غلامان، شهر سوخته ، زاهدان کهنه و قلعه رستم ضروري است چرا که محوطههاي ياد شده نيازمند توجه خاص و تأمين اعتبار لازم براي پيشبرد برنامههاي مطالعاتي و اجرايي در زمينه حفاظت و مرمت هستند.
عارف حقي با اشاره به اين که تاکنون دو هزار و 604 قلم از اموال غير منقول فرهنگي شناسايي شده است اظهار داشت:شناسايي اموال منقول فرهنگي نيز در سطح استان تاکنون به هفت هزار و 414 مورد رسيده است.
وي با اشاره به پايان فرايند بررسي باستان شناسي در حوزه هاي سيستان، خاش، جارق و سراوان، کنارک ونيکشهر اظهار داشت: هفته آينده مراحل بررسي باستان شناسي در منطقه چابهار توسط شيرازي آغاز ميشود.همچنين مراحل بررسي باستانشناسي در مناطق سراوان، ايرانشهر و زاهدان تا پايان سال جاري به پايان ميرسد.
وي به اصلاح تعيين حريم اضطراري کوه خواجه اشاره کرد و گفت:هماکنون حريم کوه حواجه توسط کارشناسان اين سازمان تعيين و براي تصويب به دفتر ثبت سازمان ميراث فرهنگي ارسال شده است.
به گفته اين مقام مسئول؛ در حوزه حفاظت و مرمت، سال گذشته مرمت بازار سرپوشيده زاهدان انجام شد همچنين عمليات ساماندهي و حفاظت ساختمان قديمي پست، مدرسه طالقاني در زاهدان و قبرستان 70 مولا در ميرجاوه (ايلخاني) نيز انجام شده است.
وي به مرمت خواجه غلتان بر روي کوه خواجه، آسيابهاي آبي تمين و ايجاد مسيرهاي دسترسي محوطه باستاني شهر سوخته اشاره و بر لزوم ساماندهي مسير دسترسي بازديد و انجام کارهاي حفاظتي کوه خواجه تأکيد کرد.
عارف با اشاره به مرمت قلعه نيکشهر و مسجد عبدالقادر ادامه داد: در حال حاضر عمليات مرمت ساختمان پست شهرستان سرباز به پايان رسيده و اين بنا به موزه اين شهرستان تبديل خواهد شد.
وي در ادامه با اشاره به باغ خالصه شهرستان بمپور پيشنهاد گنجاندن اين باغ در فهرست پرونده باغهاي ثبت جهاني ايراني را ارائه کرد و افزود: در حال حاضر مرمت بناها و کوشکهاي اين باغ به عنوان تنها باغ تاريخي استان به پايان رسيده است.
به گفته معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي استان سيستان و بلوچستان؛ قلعه ناصري که بازسازي يک چهارم آن به پايان رسيده است مستعد است که به عنوان يک محوطه در داخل شهر ايرانشهر به مجموعه فرهنگي موزه و نيز مرکز فروش صنايع دستي و مجموعه اي اداري تبديل شود./118
انتهای پیام/