محمد حسن طالبيان با اشاره به انجام باستانشناسي با هدف حفاظت در مجموعه چغازنبيل افزود: براي طراحي و ساماندهي سيستم دفع آبهاي سطحي مجموعه نيازمند اطلاع از ساختارهاي کهن دفع آبهاي سطحي و چاههاي موجود در مجموعه توسط باستانشناسان و همچنين براي طراحي و اجراي مسيرهاي بازديدکننده نياز به شناخت مسيرهاي کهن توسط باستانشناسان براي انتقال پرسپکتيوهاي تاريخي به بازديدکنندگان داشتيم.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي چغازنبيل و هفت تپه اضافه کرد:بر اين اساس اقدام به اين گونه عمليات بدون انجام مطالعات باستانشناسي اشتباهات بسياري را فراهم ميکرد.
وي با اشاره به ادامه پژوهش درحوزههاي باستانشناسي، زبانشناسي، پاياننامههاي دانشجوئي و... در موضوعات چند رشتهاي بيان داشت:باستانشناسي در جزئيات خواناسازي سايت و در شناخت لايههاي مختلف و سفالها نه تنها در داخل شهر\" دوراونتاش \" بلکه در ارتباط با منطقه نيز انجام شده است.
طالبيان با بيان اينکه چغازنبيل با بيش از سه هزار و چهار صد سال قدمت، در درون شهر\" دوراونتاش \" مربوط به دوره عيلامي ميانه توسط اونتاش نپيريشا يکي از پادشاهان زيگورات ساز ساخته شد اظهاداشت:اين زيگورات به خدايان اينشوشيناک (خداي حاميشوش) و نپيريشا (خداي بزرگ ) اهدا شده است.
يه گفته وي؛ طرح جديدي در يکي از نقاط استراتژيک منطقه بين رودخانه دز و کرخه طراحي و ايجاد ميشود. علاوه بر اين، بر اساس اطلاعات باستانشناسي جديد بدست آمده، پي به وجود ارتباطاتي بين شکل قرارگيري اين زيگوراتها در منطقه و استقرارگاههاي موجود در داخل مجموعه در مجاور زيگورات يا دز بدست آمد.
طالبيان اظهارداشت: در طول چند سال گذشته تاکنون عمليات مطالعه مجموعه ده نو و تپههاي باستاني پيرامون آن و رابطه بين آنها درحال انجام است.
وي در پايان يادآورشد: بيشتر سفالهاي شهر تاريخي و پيرامون آن با روش شبکهبندي دقيق در باغچههاي سفال جمعآوري و نگهداري شده است سپس بر روي آن مطالعه انجام شد و هماکنون در سالنهاي چغازنبيل و هفت تپه براي ادامه مطالعه نگهداري ميشوند./119
انتهای پیام/