نگاه ويژه کارشناسان به گنجينه‌ها و اسناد معماري ايران

به گزارش ميراث آريا(chtn)دبير انجمن مفاخر معماري در اين نشست گفت: بر اساس سند قانون مدني ايران، سند نوشته‌اي است که در مقام دعوي و دفاع قابل استناد باشد. هر سندي نوشته است اما هر نوشته‌اي سند نيست.

انوشه منصوري بابيان اين که دهخدا در فرهنگ‌نامه خود سند را تکيه‌گاه آنچه پشت به آن دهند معني کرده است، افزود: در اصطلاح و فقه اسلامي روايت، يک حديث را سند گويند.

وي سپس به تعريف سند در قانون سازمان اسناد ملي ايران پرداخت و گفت: سند به تمام اوراق، دفاتر، پرونده‌ها،‌ عکس‌ها،‌ نقشه‌ها،‌ کليشه‌ها،‌ نمودارها، فيلم‌ها، نوارهاي ضبط صوت و ساير اسنادي که در دستگاه‌ دولت تهيه شده يا به دستگاه دولت رسيده است و بطور دائم در تصرف دولت بوده گفته مي‌شود که از لحاظ اداري، مالي، اقتصادي،‌ قضايي،‌ سياسي، فرهنگي، علمي، فني و تاريخي به تشخيص سازمان اسناد ملي ايران ارزش نگهداري داشته باشد.

وي اضافه کرد: پس از تجزيه و تحليل موارد مشترک و متفاوت تعاريف ياد شده، در نهايت اين تعريف که سند عبارت است از اطلاعات مضبوط اعم از نوشتاري، ديداري، شنيداري ارزشمند براي نگهداري که توسط اشخاص حقيقي يا حقوقي ايجاد شده است، پيشنهاد شد.

منصوري با اشاره به انواع سند از نظر مراحل عمر، سند جاري، نيمه جاري و راکد، بيان داشت: سند جاري به اسناد مورد مراجعه مستمر و سند نيمه‌جاري به اسناد مورد مراجعه کم و سند راکد به اسناد بدون مراجعه گفته مي‌شود.

وي با بيان اين که مرکز اسناد و تحقيقات دانشکده معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد‌بهشتي مرکز اسناد و تحقيقات دانشکده معماري و شهرسازي پس از انقلاب اسلامي در سال 1360 به همت استادان و دانشجويان دانشکده آغاز به کار کرد، گفت: در سال 1362 آئين‌نامه مرکز، به تصويب وزارت فرهنگ و آموزش عالي رسيد.

وي اهداف مرکز اسناد و تحقيقات را طبق آئين‌نامه، جمع‌آوري‌، تنظيم و طبقه‌بندي اسناد و مدارک لازم تحقيقاتي براي آموزش و پژوهش، انجام تحقيقات بنيادي و کاربردي به منظور پاسخگويي به نيازهاي آموزشي_پژوهشي، معرفي و نشر فرهنگ اسلامي در معماري و شهرسازي و غيره عنوان کرد.

به گفته اين کارشناس ارشد معماري؛ بخش اسناد و مدارک به منظور ياري‌رساندن به پژوهشگران و دانشجويان به جمع‌آوري، تنظيم و طبقه‌بندي اسناد و مدارک پروژه‌هاي مطالعاتي و تحقيقاتي دانشجويان در زمينه‌هاي معماري، شهرسازي و هنر مي‌پردازد.

اين کارشناس واحد تک نگاري(مونوگرافي) را با مدارکي بيش از هشت هزار جلد، مهم‌ترين واحد مرکزي دانست و اظهار داشت: اين واحد امروز يکي از غني‌ترين پايگاه‌هاي اطلاعاتي کشور در زمينه معماري،‌ شهرسازي و هنر ايران تلقي مي‌شود.

وي تصريح کرد: مدارک واحد تک‌نگاري دربرگيرنده نتايج کارهاي مطالعاتي دانشجويان و نيز پايان‌نامه‌هاي آنها است.

منصوري در پايان يادآور شد: واحد نقشه نيز به جمع‌آوري، ‌طبقه‌بندي و بايگاني نقشه‌هاي مربوط به بناهاي تاريخي ايران و همين‌طور نقشه‌ شهرها، استان‌ها و طرح‌هاي جامع و عکس‌هاي هوايي مي‌پردازد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389020929