نشست آثار ايراني در حافظه جهاني

به گزارش ميراث آريا(chtn)دبيرکل کميسيون ملي يونسکو در نشستي با عنوان \"آثار ايراني در حافظه جهاني\" که در سراي اصلي اهل قلم واقع در بيست و سومين نمايشگاه بين‌المللي کتاب تهران سخن مي‌گفت افزود: در حال حاضر سه اثر به نامهاي \"شاهنامه بايسنقري\"، \"وقف‌نامه ربع رشيدي\" و مجموعه اسناد آستان قدس رضوي در عهد صفوي براي ثبت در حافظه جهاني پذيرفته شده‌اند.

محمدرضا سعيد آبادي در ادامه خاطرنشان کرد:هم‌اکنون نزديک به 193 کشور از جمله ايران عضو سازمان علمي، فرهنگي و آموزشي ملل متحد(يونسکو) هستند.

‌وي با اشاره به اينکه يونسکو پنج حوزه آموزش، ارتباطات،‌ علوم اجتماعي، علوم انساني و علوم طبيعي را دنبال مي‌کندهدف يونسکو را از منظرهاي مختلف، رسيدن به صلح و امنيت و ارتقاي کيفي زندگي عنوان کرد و گفت:‌سازمان يونسکو براي رسيدن به اين اهداف از طريق اين پنج حوزه، پنج عملکرد ويژه(ظرفيت) را پيگيري مي‌کند.

سعيدآبادي يکي از اين پنج عملکرد ويژه را آزمايشگاه و عقايد و ايده دانست و افزود: يونسکو بستر و محملي براي مطرح شدن نظرات و عقايد مختلف در حوزه‌هاي مختلف فراهم مي‌کند.

وي دومين مورد از اين پنج عملکرد ويژه را هنجارسازي يا استانداردسازي در حوزه جهاني برشمرد و گفت:يونسکو در اين پنج حوزه کنوانسيون‌ها، ‌قراردادها و بيانيه‌هاي مختلفي تدوين مي‌کند که مبنايي براي فعاليت‌هاي خاص به شمار مي‌رود.

دبيرکل کميسيون ملي يونسکو سومين مورد از پنج مقوله را ظرفيت‌سازي عنوان کرد و بيان داشت: کرسي‌هاي دانشگاه يونسکو،‌ جوايز بين‌المللي يونسکو و حافظه جهاني يونسکو از ديگر ظرفيت‌هايي هستند که کشورهاي مختلف امکان استفاده از آنها را دارند.

به گفته وي؛ چهارمين مورد از اين پنج حوزه، مرکز مبادله و مستندسازي است. گزارش‌هاي جهاني يونسکو چون؛ فرهنگ و‌ آموزش ‌ارتباطاتي را توليد مي‌کند که نتيجه آن آمار و اطلاعاتي است که کشورها به يونسکو اعلام مي‌کنند بنابراين يونسکو مرکزي براي مبادله آمار و اطلاعات در حوزه‌هاي پنجگانه و مباني براي شناخت جايگاه يک کشور در اين پنج حوزه است.

وي آخرين مورد را مستندسازي تجربه‌ها و دستاوردهاي کشورهاي مختلف عنوان کرد و اظهارداشت:‌امکان تبادل اين پژوهش‌ها از طريق يونسکو امکان پذير است.

سعيدآبادي با بيان اينکه پيش از انقلاب 9ذخيره‌گاه زيست کره ايران در فهرست آثارجهاني يونسکو ثبت شده بودند افزود: پس از انقلاب نيز دو ذخيره گاه زيست کره به نامهاي \"دنا\" و\"تنگ صياد\" در فهرست آثارجهاني ثبت شدند.

وي با اشاره به برنامه حافظه جهاني يونسکو اظهارداشت: در برنامه حافظه جهاني نه فقط ساختمان‌ها، ميدان‌ها و کليساها و مساجد بلکه ميراث مکتوب، ديداري و شنيداري واجد ارزش ثبت نيز مي‌توانند در ميراث جهاني ثبت شوند.

سعيدآبادي اضافه کرد: کميته ملي يونسکو داراي تعداي سازمان، نهاد و هفت تن عضو حقيقي در حوزه ميراث معنوي است که از جمله سازمان‌هاي عضو آن مي‌توان به سازمان اسناد و کتابخانه ملي،‌ صداو سيما،‌ سازمان ميراث فرهنگي،‌ کتابخانه مرعشي نجفي، کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه تهران وکميته يونسکو و... اشاره کرد.

وي در پايان يادآورشد: حاصل فراخوان برنامه حافظه جهاني پذيرفته شدن سه اثر\"شاهنامه بايسنقري\" کاخ گلستان،‌ ، وقف نامه \"ربع رشيدي\"در کتابخانه مرکزي تبريز و مجموعه اسناد آستان قدس رضوي در عهد صفوي براي ثبت در حافظه جهاني است./119

انتهای پیام/

کد خبر 138902174